Lastovo-sziget

Lastovo sziget

Lastovo egy sziget dél-Dalmáciában, ami a szárazföldtől az egyik legmesszebben található horvátországi sziget. Lastovo az érintetlenség szigete, amely rendkívül csodálatos természettel rendelkezik. Tehát ez a  környék lehet a legjobb választás azok számára, akik teljes nyugalomban és békességben szeretnék tölteni a nyaralásukat.

Lastovo a legerdősebb horvát sziget, a sziget 70%-a erdővel borított. Területe 40 km2 és a partvonala csaknem 48 kilométer. Lastovo a legnagyobb sziget a Lastovo-szigetcsoport közül, ami 46 szigetet és sziklát foglal magában. 2007-ben a Lastovo-szigeteket természetvédelmi parknak nyilvánították.

Lastovo lakossága megközelítőleg 1000 fő. A szám folyamatosan csökken, hiszen az itt élők nagy része elidősödik és a fiatalok nem szívesen költöznek ide, messze mindentől. A szárazfölddel komp és katamarán vonal köti össze Split-et és Lastovo-t(Ubli, a sziget kikötője). A távolság Split és Lastovo között 130 kilométer.

Lastovo-sziget

Lastovo-szigeten található falvak

Lastovo-szigete 6 faluból áll:

Ubli az egyedüli kikötővel rendelkező falu a szigeten. Ubli remek busz összeköttetéssel rendelkezik a szigeten található falvakkal, területekkel. Buszok Ubliból a catamarán és a kompok megérkezte után indulnak. A szigetről távozó hajók és katamaránok megvárják, míg a menetrend szerinti busz megérkezik a kikötőbe, így tökéletes összeköttetést tudnak kínálni az ide utazóknak. Ubli-ban található egy szupermarket, egy étterem, bár és posta, ráadásul itt kapott helyet a sziget egyetlen benzinkútja is.

Pasadur egy kis falu a nyugati felén a szigetnek. Pasadurban található egy hotel, vagyis az egyetlen a szigeten. Emellett van itt egy étterem, egy bár, egy búvár központ, és egy vízi csónak  egy kis tárolóval. Pasadur-t egy hid köti össze Prezba-szigetével.

Lastovo-sziget

Zaklopatica a Zaklopatica-öbölnél található, az északi szakaszán a szigetnek, ahonnan tökéletesen lehet látni Korcula-szigetét.

Lastovo a sziget fővárosa, 2 kilométerre helyezkedik el Zaklopatica-tól. Lastovo valójában nem a part mentén kapott helyet, hanem egy picit délebb-re, a sziget közepe felé. Lastovo-ban szupermarket, turista iroda, posta, orvosi centrum, iskola, piac és pár bár is helyet kapott.

Lucica egy kis falu, megközelítőleg 30 házzal rendelkezik, közvetlen a tenger mellett, 1 kilométerre Lastovo városától. Eredetileg egy halász falucska volt, pár házzal és egy haltárolóval.

Skrivena Luka (“rejtett kikötő”-t jelent) a déli partján található a szigetnek és úgy is ismerik, hogy Porto Rosso. A leggyönyörűbb öböl a szigeten, ami tökéletesen véd a tengertől és a szelektől. Ebből az okból kifolyólag itt remekül lehet lehorgonyozni is. Skrivena Luka-ban van egy szép étterem és egy hajózási központ koktél bárral. Itt találhatsz továbbá egy táborhelyet, ami egy olíva ligeten helyet.

Lastovo-sziget

Lastovo látnivalók

Lastovo egy ideális hely lehet az aktív és passzív nyaralások kedvelőinek. Mivel a sziget leginkább hegyvidékes, így tökéletes hely lehet túrázni, sétálni vagy akár biciklizni is. Pasadur-ban lehetőséged van biciklit bérelni, ha esetleg szeretnéd körbejárni a szigetet. A szigeten nem található mérgező állatfaj(kígyó vagy pók), így nem kell félned attól, hogy túrázás közben kellemetlen meglepetés érne. Amennyiben inkább a  víz alatti világ érdekel jobban, akkor 2 búvár központ van a szigeten, Pasadur-ban és Zaklopatica-ban.

Hum a legmagasabb pontja a szigetnek és innen tökéletesen láthatod akár a Palagruza-szigetet, Mljet vagy akár Monte Garnano-t Olaszországban, amikor tiszta az idő. Innen könnyen kémlelheted az eget éjjelente, hiszen úgy tartják, hogy Lastovo rendelkezik a legcsillagosabb éggel Európában.

Hajókirándulásoknál Mljet, Palagruza vagy akár a hal piknikes Saplun strand is kényelmesen betervezhető.

Lastovo-sziget

A 17. és a 18. században a Lastovo szigetén lakók egymással versengtek, hogy minél szebb kéményeket építsenek, mint a többi lakosé. Ennek a kis versengésnek köszönhetően Lastovo híres lett a kéményeiről(fumari-nak hívták) és a nagy, széles teraszairól.

Lastovo város felett egy meteorológiai állomás kapott helyet, ahol a Kastel állt egykor, köszönhetően a dubrovniki kormányzatnak.

Skrivena Luka-ban megtalálhatod az egyik legrégebbi világítótornyot az Adria területén, a Struga Világítótornyot.

A szigetnek 46 temploma van melyek nagy része a 12-15. század között épült. A fő templomai Lastovo-nak a Szent Kuzma és Damian, ami legalább 7 évszázada áll. Számos értékes kép és relikvia maradt fenn ezen templomokban, melyek pótolhatatlan vallásos értéket képviselnek.

Lastovo leginkább a Lastovoski Poklad karneváljáról híres, amely a kalózok felett aratott győzelemről emlékezik meg évről-évre. Augusztusban egy egész szigetre kiterjedő jazz fesztivált rendeznek minden évben. Ilyenkor a szigetet ellepik a turisták és meglehetősen nehéz szállást, vagy egyáltalán szabad helyet találni a szigeten.

Lastovo-sziget

Lastovo szállás

Lastovo még mindig az a hely, ahova nem sok turista érkezik, így leginkább a privát szállások jövedelmezőek a helybélieknek. Az egyetlen hotel, Pasadur-ban található (Solitudo Hotel)  és a egy kemping Skriveni Skrivena Luka.

Lastovo gasztronómiája

Lastovo vízi világa meglehetősen gazdag a tengeri halakban és ez a legjobb terület, hogy homárt tenyésszenek. Az itt található éttermek leginkább a helyileg beszerezhető halakat szervírozza fel.

Bevásárlás Lastovo-ban

Lastovo-ban csak 2 Studenac szupermarket található, az egyik Lastovo-ban, a másik meg Ubli-ban. Az árak egy picit magasabbak, mint a szárazföldön, de itt megtalálhatsz minden legszükségesebb dolgot a nyaralásodhoz. Szuvenír boltok számos faluban megtalálhatóak, így ezek beszerzésével nincs probléma.

Lastovo-sziget

Lastovo megközelítése

Lastovo a szárazfölddel komp és katamarán összeköttetésben áll. A katamarán út 3 óráig tart, Hvar és Vela Luka-n (Korcula) áll meg, míg a kompos út 5 órás és csak Vela Luka-n áll meg. A komp és a katamarán járatok érkezésekor buszok várnak, hogy elszállítsanak a szigeten található falukba.