Brac sziget

Brac sziget

Brac sziget a legnagyobb sziget a közép-dalmáciai szigetek közül Horvátországban, és a harmadik legnagyobb az adriai szigetek közül. Területe 394,57 m2, lakossága megközelítőleg 14,000 fő. A szigetet a Brac-csatorna választja el a szárazföldtől, a Solta-szigettől pedig a Splitska Vrata (Split kapu), a Hvar-szigettől pedig a Hvar-csatorna.

A legmagasabb pontja a szigetnek és a horvát szigeteknek a Vidova Gora (Vitus’ Hegy 778 méteres csúccsal). A partnál látható mészkő szakasz sziklás és meredek, míg a sziget maradék része lapos és homokos(a déli oldalon Farska-Bol szakaszon és az északi oldalon Sutivan-Supetar között figyelhető meg a legjobban a homokos szakasz).

Brac sziget

A sziget tájképét leginkább a karszt mészkőből felépülő domborzat jellemzi, számos vízmosással, hasadékkal, üreggel, meseszép völgyekkel és öblökkel. A mészkőnek és a dolomitnak köszönhetően számos bánya épülhetett a szigeten, amely évszázadokon keresztül kiemelt fontosságú szerepet töltött be az építészetben. Már a rómaiak is ismerték a minőségét ezen kőzeteknek, és számos várost, amfiteátrumot, templomot, palotát és sírt építettek belőle Dalmácia területén.

Brac sziget

A sziget nem rendelkezik állandó vízforrással. Egyedül Bol közelében található folyamatos vízutánpótlásra alkalmas terület. A sziget magasabb pontjait(400 méter feletti területek) gyakran fekete vagy Aleppói fenyő borítja. Kisebb vagy Nagyobb Aleppói fenyőerdőket  minden part menti város és falu körül találhatunk, de leginkább a Macchia bozót és a köves talaj a leggyakoribb a szigeten.

A legnagyobb települése Brac-nak Pucisca és Supetar. Jelentős termékei a szigetnek az oliva olaj, a bor és a gyümölcs(leginkább a meggy és a mandula). A helybéliek foglalkozása az állattenyésztés és a halászat. Hal tenyésztés és halüzem Postira és Milna városában található.

Brac sziget

Nagyobb kőbányák, ahol a híresebb Brac épületek nyersanyagait bányásszák, azok Pucisca, Selca, Postira, Splitska és Donji Humac(ez a fajta kő volt használatos a washingtoni Fehér Ház és a Diocletianus palotájához Splitben) mellett találhatóak. Az úthálózat a szigethez képest fejlett. Kompok közlekednek Split – Supetar, Makarska – Sumartin között, hajójáratok pedig Supetar és Bol településeken horgonyoznak le. Supetar nyaranta szinte minden órában indít járatokat, amik időtartama nem több, mint 50 perc. A komp járatok Makarska és Sumartin között picit rövidebb és olcsóbb is, elsősorban olyan vendégek számára ajánlott, akik a keleti oldalon nyaralnak a szigeten. A nyaranta működő Braci Reptér(kisebb gépek számára) 14 kilométerre Bol-ról északra található és 32 kilométerre Supetar-tól.

Brac sziget

A nyári hónapokban Brac szigetén hagyományőrző vagy más fesztiválokon, kulturális eseményeken vehetünk részt. A helyiek felvonulás keretében megünneplik Szent Vitus-t Vidova Gora-n. A legérdekesebb esemény a “Bez regula“(szabályok nélkül), amit július végén tartanak Sutivan városában. Az eseményen extrém sport vetélkedők, tájékoztató előadások, promóciók, oktatások és fesztivállal kapcsolatos információk, hírek és az eseménnyel kapcsolatos videókat lehet megtekinteni. Természetesen mindez fűszerezve van hatalmas éjszakai partykkal és zenei koncertekkel.