Isztambul mecsetek

Isztambul

A Boszporusz tengerszorosnál, a Márvány-tenger mentén, Európa és Ázsia földrajzi határán elterülő Isztambul évszázadokon keresztül a világ egyik legfejlettebb birodalmának, az Oszmán-Török Birodalomnak a központja volt.

Ma már ’csak’ Törökország legnagyobb városa, gazdasági, kulturális központja, mivel a fővárosi címet Ankara birtokolja.

Isztambul, Kék-mecset

A ’Kelet kapujának’ is nevezett Isztambul 3000 éves történetének köszönhetően rengeteg érdekes látnivaló várja a turistákat; mecsetek, paloták, fürdők, múzeumok színes sokasága teszi a várost felejthetetlenné. Isztambul történelmi negyedei szerepelnek az UNESCO világörökségi listáján.

Isztambul egyik leghíresebb épülete a Topkapi palota, amely a 15. és a 19. század között a szultánok lakóhelyéül szolgált. Az épületegyüttesből kiemelkedik az egykori hárem és a birodalmi kincstár. A Topkapi dombjáról fenséges kilátás nyílik a hajóktól nyüzsgő Aranyszarv-öbölre.

Topkapi-palota kertje, Isztambul

Az utolsó szultánok már az Aranyszarv-öböl másik oldalán épült 19. századi hatalmas méretű Dolmabahce palotában laktak.

Isztambulban találhatjuk a keleti világ talán legszebb mecseteit, bárhová megyünk, mindenütt a mecsetek minaretjei töltik be a város sziluettjét. Kiemelkedő szépségű a Sultan Ahmed mecset, más néven Kék mecset, a Süleymaniye mecset vagy a festői fekvésű Ortaköy mecset.

Isztambul másik fontos jelképe a 6. században épült Hagia Sophia székesegyház, melyet később mecsetté alakítottak.

Ortaköy-mecset, háttérben az Európa-híd, Isztambul

Az Aranyszarv-öböl másik oldalán fekvő Beyoğlu negyed meghatározó épülete a Galata torony; Beyoğlu Isztambul egyik fontos bevásárló és szórakozó negyede.

Kihagyhatatlan élményt jelent a Nagy Bazár és az Egyiptomi Bazár több kilométeres labirintusában bolyongani; az isztambuli bazár a keleti árucikkek egyik leggazdagabb választékát nyújtja.

A gasztronómia szerelmesei is megtalálhatják a számításaikat, a városban szinte minden sarkon a török konyha ízletes specialitásai várják a vendégeket.

Boszporusz-erőd, Isztambul

Boszporusz-erőd, Isztambul