isztambul látnivalók

Isztambul

A Boszporusz tengerszorosnál, a Márvány-tenger mentén, Európa és Ázsia földrajzi határán elterülő Isztambul évszázadokon keresztül a világ egyik legfejlettebb birodalmának, az Oszmán-Török Birodalomnak a központja volt.

Ma már ’csak’ Törökország legnagyobb városa, gazdasági, kulturális központja, mivel a fővárosi címet Ankara birtokolja.

isztambul latnivalok galata torony

A ’Kelet kapujának’ is nevezett Isztambul 3000 éves történetének köszönhetően rengeteg érdekes látnivaló várja a turistákat; mecsetek, paloták, fürdők, múzeumok színes sokasága teszi a várost felejthetetlenné. Isztambul történelmi negyedei szerepelnek az UNESCO világörökségi listáján.

Isztambul egyik leghíresebb épülete a Topkapi palota, amely a 15. és a 19. század között a szultánok lakóhelyéül szolgált. Az épületegyüttesből kiemelkedik az egykori hárem és a birodalmi kincstár. A Topkapi dombjáról fenséges kilátás nyílik a hajóktól nyüzsgő Aranyszarv-öbölre.

isztambul nevezetessegek

Az utolsó szultánok már az Aranyszarv-öböl másik oldalán épült 19. századi hatalmas méretű Dolmabahce palotában laktak.

Isztambulban találhatjuk a keleti világ talán legszebb mecseteit, bárhová megyünk, mindenütt a mecsetek minaretjei töltik be a város sziluettjét. Kiemelkedő szépségű a Sultan Ahmed mecset, más néven Kék mecset, a Süleymaniye mecset vagy a festői fekvésű Ortaköy mecset.

Isztambul másik fontos jelképe a 6. században épült Hagia Sophia székesegyház, melyet később mecsetté alakítottak.

isztambul setaloutca

Az Aranyszarv-öböl másik oldalán fekvő Beyoğlu negyed meghatározó épülete a Galata torony; Beyoğlu Isztambul egyik fontos bevásárló és szórakozó negyede.

Kihagyhatatlan élményt jelent a Nagy Bazár és az Egyiptomi Bazár több kilométeres labirintusában bolyongani; az isztambuli bazár a keleti árucikkek egyik leggazdagabb választékát nyújtja.

A gasztronómia szerelmesei is megtalálhatják a számításaikat, a városban szinte minden sarkon a török konyha ízletes specialitásai várják a vendégeket.

turkish delight

Isztambul látnivalók

Topkapi palota – Topkapı Sarayı

A Topkapi palota, az Ágyúkapu palota Isztambul egyik leghíresebb látnivalója. A ma múzeumként szolgáló épület méltán része a Világörökségnek.  A palota, amely közel négyszáz éven keresztül volt a hatalmas Oszmán Birodalom közigazgatási központja, monumentális mérete miatt lenyűgöző, de dombjáról csodálatos kilátás nyílik a hajóktól nyüzsgő Aranyszarv-öbölre. A látogatók számára a Topkapi palota háreme az egyik leglátogatottabb része.

Topkapi palota

Dolmabache palota – Dolmabahçe Sarayı

Dolmabache palota Törökország legnagyobb palotájának számít, az Aranyszarv-öböl másik oldalán, az európai részen található. Az utolsó szultánok a 19. századtól a francia stílusban épült palotába tették át a székhelyüket. Napjainkban az isztambuli utazások egyik legnépszerűbb turista attrakciója, emellett a Török kormány a magas rangú személyeket a palotában szállásolja el.

dolmabahce palota

Szultán Ahmed mecset, Kék mecset – Sultanahmed Camii

A Kék mecsetet 1609-ben kezdte el építtetni névadója I. Ahmed szultán. Közismert neve a belső borításának csempéiről, a híres kék színű izniki csempéről ered.  A hatalmas épületkomplexumban található az uralkodó sírja mellett egy menedékház és vallási iskola épülete. Napjainkban is kiemelt fontosságú egyházi épületként funkcionál, világ minden tájáról érkezők számára az egyik legfelkapottabb látványosság.

kék mecset isztambul

Szulejmán mecset – Süleymaniye camii

A Szulejmán mecsetet Szulejmán szultán építtette az 1550-es években, mérete alapján a város második legnagyobb mecsetének számít. Isztambult övező hét domb egyikén található, ahonnan pazar kilátás nyílik az Aranyszarv-öbölre.  A mecsetet egy hatalmas kert mellett, egy temető található, amely az uralkodó és kedvenc feleségének Hürrem szultána nyughelye.

ba

Hagia Sophia – Ayasofya

Az isztambuli látnivalók sorában az egyik legfontosabb a Hagia Sophia. Az egykori ortodox bazilika a Világörökség részét képezi 1985 óta. A Hagia Sophia a bizánci építészet egyik remekműve. Az épület napjainkban múzeumként működik, ellentétben a Kék mecsettel, amely a hívők fontos imahelyeként funkcionál.

Hagia Sophia isztambul

Ortaköy mecset – Ortaköy camii

Az Ortaköy mecset a Boszporusz partján, annak európai oldalán található. A gyönyörű neobarokk stílusú mecset 1853-ban épült egy korábbi mecset helyén. A kecses mecsetet két karcsú minaretjével, egyetlen kupolájával, mely belül mozaikokkal gazdagon díszített, talán Isztambul a legszebb mecsetének tartják. Az épületet közelmúltban adták át, miután több évig tartó felújítási munkálatokon esett át.

ortaköy mecset isztambul

Galata-torony – Galata Kulesi

A ma divatos Beyoğlu városrészben, az európai oldalon található a Galata-torony. A közel 67 méter magas toronyból lenyűgöző látvány nyílik a városra és a Boszporuszra. A közelében található Galata- hídon átmenve Isztambul történelmi városrésze a Sultanahmet érhető el. Napjainkban a torony tetején lévő kávézó, és az egyik szintjén étterem fogadja a látogatókat.

galata torony

Nagy Bazár, Fedett Bazár – Kapalı Çarşı

Az isztambuli Nagy Bazár világ egyik leglátogatottabb turista attrakciója egyike a legnagyobb fedett piacok egyikének, évente több mint 90 milliónyian keresik fel. A világ első bevásárló központjaként is számon tartják, a keleti kézműves áruk kelmék, fűszerek, bőr és aranyáruk szemkápráztató bőségét kínálják.

Az épület komplexum mintegy 60 fedett utcácskája több ezer üzletet foglal magában, de 5 dzsámit is magába foglal.

isztambul nagy bazar

Egyiptomi Bazár, Fűszer Bazár – Mısır Çarşısı

Az Egyiptomi bazár, Fűszer Bazár a város kikötőparti részén, az Eminönü városrészben található. Nevét a túlnyomórészt Egyiptomból érkező fűszerekről kapta. A bazár a turisták kedvenc látnivalói közé tartozik. A kellemes illatú épületben különleges fűszerek, teák szárított magvak és egyéb egzotikus csemegék, és édességek közül lehet válogatni.

egyiptomi bazár isztambul

Beyoglu városnegyed  Beyoğlu

Isztambul egyik legnépszerűbb feltörekvő városrésze a Beyoğlu negyed, amely Aranyszarv-öböl és a Boszporusz által határolt. Napjainkban pezsgő éjszakai élete miatt, Isztambul szórakoztató központjába csöppenhet a látogató.

Beyoglu isztambul

Hajóúrák a Boszporuszon

Isztambul fő látványosságainak egyike a Boszporusz, amely egy 30 km hosszú tengerszoros, és Európát választja el Ázsiától. Az Isztambulba látogatók között egyik legnépszerűbb városnézés a hajókirándulás a Boszporuszon. Két partján katonai erődök és gyönyörű paloták láthatóak. Számos társaság (Şehir Hatları és Turvol) szervez rövidebb és hosszabb túrákat az európai és ázsiai oldal között.

Boszporusz isztambul hajótúrák

Isztambul Szállás

Az Isztambulba utazók az egyik legnagyobb szállásfoglaló portál, a booking.com segítségével könnyedén találhatnak az igényeknek megfelelő szállást a legjobb ár-érték arányban. A portálon magyar nyelven lehet keresni a különféle szállástípusok:hostelek, szállodák és apartmanok között.

Garantálja a legjobb szobaárakat városi és regionális szinten egyaránt, az olcsó isztambuli szállásoktól kezdve, a középkategóriájú 2 és 3 csillagos isztambuli szállodákon keresztül a magasabb, 4 és 5 csillagos szállodákig! A foglalási szolgáltatás ingyenes.


Booking.com

Tippek az isztambuli közlekedéshez

A város történelmi központjában lévő látnivalók jórészt (a Sultanahmet negyedben, Fatih negyedben) egymáshoz közel, akár gyalogosan megtekinthetőek.

A zsúfolt, többmilliós lakosú város tömegközlekedése jó, a turisták számára leginkább a villamosközlekedés ajánlott. A villamos megállók érintik a főbb nevezetességeket: Nagy Bazárt, az Hagia Sophiát, a Kék Mecsetet, az Egyiptomi Bazárt és a Topkapi palotát is.

Beyoglu isztambul

Ugyanakkor, 15 percenként induló hajókkal, kompokkal lehetőség van az Aranyszarv-öbölből kényelmesen és gyorsan átjutni az ázsiai részbe Üsküdarba vagy Kadiköybe.

Kényelmes megoldás a helyi közlekedésre a sárga taxi.