Hagia Sophia

Hagia Sophia

Az isztambuli látnivalók sorában az egyik legfontosabb a Hagia Sophia. Az egykori ortodox bazilika a Világörökség részét képezi 1985 óta.

A templom helyén korábban is templomok álltak, de nem csak a történelmi viharokkal szemben mutatott ellenállást, de számos átépítést, tűzvészt földrengést, vészelt át.

Hagia Sophia isztambul

A Bizánci Birodalom fővárosába, a birodalom különféle szegleteiből hordták az építő és díszítő anyagokat. A bizánci mesterek aranyozott mozaikokkal díszítették a falait.  A templom külső egyszerűsége kontrasztban állt a belső pompával. Miután az 1400-as évektől az Oszmán Birodalom része lett Isztambul, akkori neve Konstantinápoly, a törökök dzsámivá, muszlim imaházzá alakították. A bizánci jellegű díszítéseket jó részt eltüntették, de a változások jól láthatóak és  mindkét vallás jelei felfedezhetőek az építészeti remekben. Hazai vonatkozású mozaikkép is megmaradt az utókornak: amely Szent László király lányát, Piroskát ábrázolja.

Az épület napjainkban múzeumként működik, a Great Palace Mozaik Múzeum kiállítótermében a bizánci korból származó mozaikokat lehet megcsodálni.

Hagia Sophia

Hagia Sophia megközelítése

Metróval: M2-es vonal, Marmaray megálló

Villamossal: T1, Gulhane megálló, Sultanehmet megálló

Hagia Sophia isztambul

Nyitva tartás

Nyári szezonban Április 1-október 31 között 09:00-19:00 között (utolsó belépés 18:00)

Téli szezonban November 1-március 31 között 09:00-17:00 között (utolsó belépés 14:00)

A Hagia Sophia nem látogatható a Ramadan első és az áldozati fesztiválok félidejében.

Belépőjegy

A belépőjegy 72 TL

Ingyenes 0-8 év között