dolmabahce palota

Dolmabache palota

Dolmabache palota Törökország legnagyobb palotájának számít, az Aranyszarv-öböl másik oldalán, az európai részen található. Az utolsó szultánok a 19. századtól a francia stílusban épült palotába tették át a székhelyüket. Napjainkban az isztambuli utazások egyik legnépszerűbb turista attrakciója, emellett a Török kormány a magas rangú személyeket a palotában szállásolja el.

dolmabahce palota isztambul

A hagyományos ottomán jegyeket megőrizve az épület barokk, rokokó és neoklasszikus jegyekben pompázik. A korszak változása nyomon követhető az alkalmazott díszítésben. Míg a Topkapi palotánál túlnyomórészt az izniki csempe dominált a tradicionális fafaragások mellett, addig az új palotában az arany és a kristálydíszítések dominálnak. Itt található a világ legnagyobb cseh kristálycsillárja.

A palotát a híres Hereke birodalmi Manufaktúra hatalmas, gyönyörű mintázattal megkomponált szőnyegei díszítik.

A gigantikus, 45 ezer m2-es területén három különálló rész található. Külön lakrésze volt a férfiaknak, a díszterem, és a harmadik részben, a háremben élt a szultán a családjával. A palotában csak szobákból 285 van, de 6 hamam (törökfürdő), mellett 68 fürdőszoba is a kényelmet szolgálta.

dolmabahce palota

Megközelítése

Rövid gyaloglással elérhető a Karatabas villamosmegállótól.

Nyitva tartás

Hétfő kivételével minden nap nyitva van 09:00-16:00-ig

Tipp

A palotába a látogatók napi limit alapján mehetnek be, ezért célszerű időben érkezni.

Belépőjegy

A belépőjegy 60 Tl, a hárembe 60 Tl