Szulejmán mecset

A mecsetet Szulejmán szultán építtette az 1550-es években, mérete alapján a város második legnagyobb mecsetének számít. Isztambult övező hét domb egyikén található, ahonnan pazar kilátás nyílik az Aranyszarv-öbölre.  A mecsetet egy hatalmas kert mellett, egy temető található, amely az uralkodó és kedvenc feleségének Hürrem szultána nyughelye.

Szulejmán mecset Isztambul

 A monumentális méretű épület Szinán, a kor legnagyobb építészetének munkája, aki a kupolaépítés remekművét hozta létre, főkupolája 53 méter magas, és hatalmas belső tere akár 5000 fő befogadására képes. A mecsetet körbevevő minaretek száma (4), és azok erkélyei (10), az uralkodó a dinasztiában elfoglalt státuszát hivatott tükrözni, úgymint 4. isztambuli szultán és az Oszmán Birodalom 10. szultánja.

Szulejmán mecset Isztambul

Szulejmán, mint az Oszmán Birodalom uralkodója, a magyar nép számára is ismert, az ő nevéhez fűződik a számunkra vereséggel végződött mohácsi csata 1526-ban, és azt követően a budai várba történő bevonulása.

Az uralkodó idején a művészeti, és a tudományos életben jelentős átalakulás következett be. A hadjáratok busásan gazdagították a szultán kincstárát, amelyből fedezni tudta a mecset építésének költségeit.  Az épületet tágas árkádokkal határolt udvar veszi körül, és külön kórházzal, vallási iskolával, és hamammal rendelkezik.

Szulejmán mecset Isztambul

A mecset a későbbi évszázadokban tűzvész áldozatául esett, de a későbbiekben, a 19. században restaurálták, és az eredeti állapotát állították vissza.

A Kék mecsethez hasonlóan, a Szulejmán mecset is egyházi épületként funkcionáló épület, így hasonló szigorú öltözködési és belépési és nyitva tartási szabályok érvényesek a turisták részére.

Szulejmán mecset Isztambul

Megközelítése

Süleymaiye , Fatih

A Topkapi palotától, és a Kék mecsettől gyalogosan megközelíthető.

Nyitva tartás

09:00-11:15,    12:45-14:15,   15:15-16:45

Zárva az imák alatt és zárva péntek 10:30-13:45-ig

Belépőjegy

Látogatása ingyenes, felajánlást elfogadnak