Topkapi palota

Topkapi Palota

A Topkapi palota, az Ágyúkapu palota Isztambul egyik leghíresebb látnivalója. A ma múzeumként szolgáló épület része a Világörökségnek. A palota, amely közel négyszáz éven keresztül volt a hatalmas Oszmán Birodalom közigazgatási központja, monumentális mérete miatt lenyűgöző, de dombjáról csodálatos kilátás nyílik Isztambul egyik látványosságára, a hajóktól nyüzsgő Aranyszarv-öbölre. A látogatók számára a Topkapi palota háreme az egyik leglátogatottabb része.

Topkapi palota

Építése a 15. században kezdődött és a 15-19. században a szultánok lakhelyéül szolgált. A több udvart, és számos épületet magába foglaló komplexum a szultánok rezidenciája mellett az Oszmán Birodalom központjaként funkcionált, de a 19. század közepéig oktatási központ is volt. Időközben a palota elavulttá vált a szultán igényeinek növekedése miatt, így az udvartartásával együtt átköltözött a Boszporusz parti újonnan épült Dolmabache palotába.

Topkapi palota

A Topkapi palota háreme, amelybe annak idején az uralkodó családon kívül senki sem léphetett be, napjaink egyik leglátogatottabb turista attrakciója. A szultán feleségeinek és ágyasainak birodalmát, mely labirintusszerű folyosókból, árkádos udvarokból, tágas kertekből áll Nagy Szulejmán uralkodásához köthető.

Topkapi palota

Nyitva tartás

Kedd kivételével minden nap nyitva van.

Április 1-október 2. között 9:00-18:45-ig, október 2-április 1-ig 9:00-16:45-ig

Zárva : január 1, és május 23.

Belépőjegy

72 Tl a palota és a hárem, 42 Tl a palota

0-8 év között ingyenes, a hárem 0-6 év között ingyenes

Megközelítése

Sultanahmet, Fatih

-Villamossal a Gülhane vagy a Sultanahmet megálló

– Marmaray a Sirkeci megálló, innen rövid sétára található a palota.