alhambra

Alhambra

Eredetileg katonai célokra szánták, az Alhambra egy alcazaba (erőd), egy alcázar (palota) és egy kis medina (város), minden egyben. Ez a hármas karakter segít megértetni a műmlék sajátos vonásait.

Az Alhambra, amely Spanyolország egyik legkülönlegesebb látványossága Andalúziában, Granada városa mellett, a Sierra Nevada lábánál fekszik. A város műemléke, amely 1984. óta a Világörökség része, Spanyolország iszlám múltjába enged bepillantást.

alhambra

Az épület, amely az arab al-hamra szóból ered, teljes neve a Kaszr al-hamra, vörös erőd. A műemlék sajátosságának oka hármas rendeltetésében rejlik. Az Alhambra erőd (alcazaba), palota (alcázar) és egy kis város (medina) egyben.

A palotaerőd építése 1223-ban az első Naszrid uralkodó idején kezdődött, majd 1492-től, miután átvészelte a mórok elleni rekonkviszta háborút, az uralkodó Katolikus Királyok uralkodásának helyszínévé vált. A későbbiekben V. Károly német-római császár, és egyben spanyol király egy reneszánsz királyi palotával bővítette ki.

A mórok és a keresztények által épített palota együttes több csoportra osztható.

Az Alcazaba, a Naszridák palotái és Generalife az arab építési stílus jegyeit őrzi, addig az V. Károly palotája, és a Szűz Mária-templom keresztény műremekek. Habár az Alhambra összes műemléke értékes, a turisták körében a Naszridi palota a legnépszerűbb.

alhambra

Naszrid palota

A Naszrid palotákat a mór építészet remekének tartják. Az épületkomplexum palotáiban és termeiben zajlott a törvénykezés, és a nagykövetek fogadása. A paloták között az El Mexuárt építették a legkorábban, a Comares palota viszont belső palotaudvaráról, a Mirtusz-udvarról nevezetes.

Az egyik legismertebb része az Alhambrának az Oroszlános Palota udvarával és kútjával.

Az Alhambrát egy meredek úton a paseo de la Alhambrán keresztül lehet elérni.

Az épületkomplexumban rögtön szembe ötlik, hogy a kortárs tömör rideg falú építményekkel szemben, itt a víz, a növényzet szerves kapcsolatban állnak a lakótérrel.

A komplexumot 27 különböző korban épült torony védi, melyek a különböző épületrészből nyílnak. A falakat körbe lehet járni.

alhambra

A Fellegvár Alcazaba

A Fellegvár, amely az Alhambra legrégebbi része az épület nyugati felén, a Ciszternák teréről nyílik. A várnak védelmi szempontból kiemelt szerepe volt, habár a jelenlegi épület eltér az elődjétől.

Az Alcazabát emblematikus tornyok veszik körül, a legmagasabbak közé tartozik az Őrtorony, a Fegyvertorony és a Hűségeskü tornya.

Őrtorony Torre de la Vela

A 27 méter magas őrtoronyból egész Granada belátható, a krónikák szerint Granada elfoglalásakor erre tűzték fel a Katolikus királyok lobogóját.

alhambra

Generalife palota

A palota az Alhambrával szemközt található. Építését és parkosítását 1319.-ben kezdték, I. Iszmail uralkodása idején, a királyok nyári rezidenciájaként szolgált.

A pompázatos parkjában nemcsak a jellegzetes mediterrán növényekben (mirtusz, babér, ciprus) lehet gyönyörködni, de a kertek hálózata mellett, gyönyörű nyári palotákat lehet látni. A legszebbnek a Generalife palotát tartják, és sok látogatót vonz szökőkútjai lugasai, sétánya miatt.

alhambra

Károly palotája

Károlynak, mint német római császár és spanyol királynak hatalma Európán kívülre, az Új világ gyarmataira is kiterjedt. A király a gyarmatok kincsének is birtokosa volt. Kolumbusz hajói ebben az időben indultak Amerika felfedezésére, de ekkor történt Granadának, az Ibériai-félsziget legfontosabb városának elfoglalása a móroktól. Majd az Alhambra épületéhez egy új palotát építtetett, mely a korabeli itáliai építészet reneszánsz stílusát tükrözi.

alhambra

A Szűz Mária templom

A templomot 1581-ben építették, egy régi mecset helyén, és a palotához hasonlóan a keresztény építőművészek egyik remek alkotása.

Alhambra megközelítése

  • tömegközlekedéssel C3 vonal
  • gyalogosan a városközponttól

alhambra

Nyitva tartás

Október 15-március 31-ig 08:30-18:00-ig, Április 1-október 14-ig 08:30-20:00 óráig

Egész évben nyitva van, kivétel december 25. és január 1.

Belépőjegy

Lehetőség van online jegyet váltani: nappali jegy 08:30-14:00 délutáni jegy 14:00-20:00

Jegyár (Alhambra, benne a Naszrid palota, Generalife, Alcazaba: 14 €, 0-12 éves korig ingyenes

Csak a kertek, Generalife, Alcazaba: 7 €, de 0-12éves korig szülői kísérettel ingyenes.

Tippek

Online vásárolt jegyekre kezelési költséget kell fizetni, az ingyenes jegyek mellé is szükséges online jegyet foglalni.

Belépő (2018): Teljes Alhambra: Nazrid palota, Alcazaba, Generalife: 14 EUR. Diákoknak, nemzetközi diákigazolvánnyal, valamint 65 éven felüli nyugdíjasoknak 9 EUR. 12-15 éveseknek 8 EUR.

Kirándulások a környéken

Sevilla látnivalók