kék mecset isztambul

Kék Mecset

A mecsetet 1609-ben kezdte el építtetni névadója I. Ahmed szultán. Közismert neve a belső borításának csempéiről, a híres kék színű izniki csempéről ered. A hatalmas épületkomplexumban található az uralkodó sírja mellett egy menedékház és vallási iskola épülete. Napjainkban is kiemelt fontosságú egyházi épületként funkcionál, világ minden tájáról érkezők számára az egyik legfelkapottabb látványosság.

kék mecset isztambul

A Kék mecset, a vele szemközt álló Hagia Sophiával szemben, az iszlám építészet nagyszerűségét hivatott igazolni. A mecset nyolc kupolával rendelkezik és 6 karcsú minaretje tör az ég felé.

 Méretében, pompájában a kimagasló építészeti tökéletességet kívánt alkotója érvényre juttatni.

Tippek

A mecsetnél hosszú sorállás a jellemző.

Belépni csak mezítláb lehet, ima közben nem megengedett a belépés. Az öltözék előírás szigorú: férfiak részére hosszúnadrág, nőknek fejkendő, vállat takaró, bokáig érő ruházat.

kék mecset isztambul

Nyitva tartás

A mecset minden nap nyitva van. Viszont az imák alatt, és az azt megelőző fél órában a turisták előtt zárva tartják. Általánosságban zárva hajnalban, dél környékén, délután, naplementekor, és sötétedés előtt.  Az imák ideje függ továbbá a nap állásától, évszaktól, időzónától, a mecset előtt ki van írva.

kék mecset

Belépőjegy

A Kék mecset látogatása ingyenes.

Megközelítése

A Topkapi palotától és a Szulejmán mecsettől gyalogosan megközelíthető.