Villány

Villány

Villány és környéke a legjelentősebb magyar történelmi borvidékek közé tartozik. Vonzerejét a borturisztikai szolgáltatások jelentik, ugyanakkor nevezetességei, mint a fehérre meszelt pincesorok egész évben izgalmas élményt nyújtanak  a hazai és külföldi látogatók számára egyaránt. Egyik legjelentősebb eseménye októberben hagyományos Villányi Vörösborfesztivál.

A villányi szőlőművelés története

A villányi szőlőművelés eredete egészen a keltákig és a rómaiakig vezethető vissza. Az első tőkéket a rómaiak telepítették rendkívül kellemes klímája miatt. A jelenlétükről tanúskodik a Szársomlyó- hegynél feltárt római oltárkő, és élénk gazdasági életre utal az 1960-as években feltárt római kupolás fürdőépület is.

A Honfoglalás után Bor, Kán, és Kalán nemzettsége telepedett le, majd ezt követően királyi birtok lett. A tatárjárás után csak a várak környékén – Siklós és Szársomlyó környéki területet művelték. Habár a török uralom alatt a település megsemmisült, viszont a szőlőtermesztés továbbra is fennmaradt. Érdekesség, hogy a települések jó része borban fizette meg a törököknek a kivetett adót.

Az elnéptelenedett falvakba szláv rác (szerb) nemzettséget telepítettek be, akiknek köszönhető a Kadarka fajta és a héjon erjesztéses vörösbor készítés technológiája. A későbbiekben, 1687 után újabb rác nemzetiségű lakosokat telepítettek be, de a 17. század végétől jelentős számban kerültek német nemzetiségek is, akik révén megújult maga a termesztés és a borászat is: egyrészt a Kékoportó szőlőfajta, amelyet Portugieser néven is ismernek, másrészt a falvak közelében pincesorok épültek fel, amelyek a bor eltarthatóságát növelték meg. A pincesorok révén a Villányi bor jelentős hírnévre tett szert. A 19. századi filoxéra (szőlőgyökértetű) vész Villányt sem kímélte. Azonban a helyi szőlőnemesítőnek Teleki Zsigmondnak köszönhetően, nem csak helyben, de Európa szerte megújultak az ültetvények a kinemesített alanyfajták révén. Ezt követően francia eredetű fajtákat is betelepítettek. Napjainkban Siklós környékén a fehér borszőlőfajták, míg Villányban a vörös borszőlőfajták jellemzők.

Villány

Villány látnivalók

Villány fejlődése a különböző évszázadok alatt szorosan összekapcsolódott a szőlészettel, és a soknemzetiségű lakosság kultúrája egy izgalmas hagyatékot hozott létre. Napjainkban a térség vonzerejét a borturisztikai szolgáltatások jelentik.

Pincesor Villányban és Villánykövesden

A Villányi borvidék legjelentősebb látnivalói a frissen meszelt és festett pincesorok. A turisták kedvelt úti célja a Villány főutcája mentén párhuzamosan sorakozó pincesor, ahol nem csak kóstolásra és étkezésre van lehetőség, hanem a helyi borászati specialitások is megtekinthetők. Villány- Virágosban jellemezően szórt pincék találhatók.

Érdemes ellátogatni a Villánytól 3 km távolságra lévő pincefaluba Villánykövesdre, ahol látható az ország egyik legkülönlegesebb műemlék együttese a három szintes pincesor, amely egész évben látogatható. A fehérre meszelt házak és különböző színűre festett kapuik rendkívül megkapó látványt nyújtanak.

Villánykövesd

Villányi Bormúzeum

A Villányi Bormúzeum a villányi pincesor végén áll, itt látható hazánk legnagyobb borászati gyűjteménye . Maga az épület egykor a híres szőlőnemesítőnek Teleki Zsigmondnak a présháza volt. A múzeumban a látogatók megismerhetik a térség borvidékének történetét, valamint a szőlőművelés bortermesztés eszközeit: szőlőművelő és kádár eszközök, szüretelő eszközök, 19. századi szőlőprések, de palacktöltő és dugózó gépek egyaránt láthatók. A Bem József utca 8. szám található múzeum egész évben nyitva tart.

Templom-hegyi Ammonitesz tanösvény és kilátó

Villány központjától gyalogosan is megközelíthető az Ammonitesz tanösvény, amely az egykori kőbányában található, és a vasútállomástól 500 méterre kezdődik. A tanösvény izgalmas látnivalókat rejt az őslénytan iránt érdeklődők számára. Lóczy Lajosnak köszönhető az egyedülálló leletek feldolgozása, a vörös mészkővel borított területen igen jelentős ammonitesz fauna tárult fel, hüllőcsigolyák, és sekélytengeri élőlény maradványok láthatók.

Csatatér-kilátó

A Csatatér-kilátó a villányi Templom-hegyen található, amelyet az 1687-es török elleni győztes csata emlékére létesítettek. Az esemény a Dél-Magyarország felszabadításának jelentős ütközete volt, amelyet gyakran emlegetnek a második mohácsi csataként is. A 2011-ben felavatott faszerkezetből páratlan panoráma nyílik a pincesorokra, és a térségre.

Villány

Franc & Franc Nemzetközi Fórum és Kóstolónap

Az első Franc & Franc esemény 2015-ben került megrendezésre, amely a Villányi borvidék legjelentősebb szakmai és közönségrendezvénye. 2021-ben az esemény időpontja 2021. november 19-20. , a fórum helyszíne a villányi Bock Borászat konferenciaterme. A kóstolónap a villányi pincészetekben zajlik, a helyszínekre a látogatók szervezett buszokkal közlekedhetnek, a borkóstoló időpontja 2021. november 20., az esemény kiindulópontja a Jammertal Borbirtok.

Fotó: Hotelcabarnet.hu, Hungarytoday.hu