csóványos

Túrák a Dunakanyarban

A Dunakanyart fantasztikus természeti adottságai, gyönyörű tájai, élővilága és gazdag kulturális öröksége teszi túrázásra tökéletes helyszínné.

A Budapesttől karnyújtásnyira elhelyezkedő, lenyűgöző szépségű desztináció a kisvasutak, erdei iskolák, tanösvények és kulcsos házak otthona, de az ország egyik legkiemelkedőbb ökoturisztikai látogatóközpontját is itt találjuk Váctól nem messze.

Szendehely-Katalinpuszta amellett, hogy a Börzsöny és a Cserhát kapuja, otthont ad egy kirándulóközpontnak, a Gyadai tanösvénynek, a Madártani tanösvénynek és egy erdei iskolának is. A Dunakanyarban található a Nagybörzsönyi, a Kemencei és a Királyréti erdei vasút is, amely kortól függetlenül igazi élményt nyújt, hiszen mára már közlekedéstörténeti ritkaságnak számít.

Érdemes összekötni a gyalogtúrákat a kisvasutak útvonalaival, hogy megismerhessük Nagírtáspusztát, Kóspallagot, Márianosztrát, Szobot, a Nagy-Hideg hegyet vagy Szokolyát.

Prédikálószék-kilátó

Az Országos Kéktúra börzsönyi szakasza Nógrádtól Nagymarosig tart, ahol megmászhatjuk a Nagy-Hideg hegyet és a Csóványost, illetve érinthetünk több turistaházat is útközben. A Csóványos (938 m) legmagasabb pontjáról belátható a teljes Börzsöny.

Eljuthatunk Kóspallagról Márianosztrára a Magyarok Nagyasszonya Kegytemplomhoz is, ha érintjük Szép-bércet, a Nagy-Sas-hegyet, a Só-hegyet és a Kopasz-hegyet.

A Dunakanyar egyik slágere a Rám-szakadék, amelyet Dömös felől érdemes megközelíteni. Dömösről elindulva kiváló túra még a Prédilálószéken és Pilisszentlászlón át vezető út egészen Visegrádig. A Budapestről induló kerékpár úton Vácon át egészen Szobig vezethet utunk.