tirana

Tirana

Tirana a Lana- és a Tirana folyók partján, festői hegyek gyűrűjében, az 1613 méteres Dajti-hegy lábánál terül el. Tirana Albánia fővárosa és egyben gazdasági, kulturális és adminisztratív központja.

Tiranát elsősorban sajátos balkáni pezsgése, élénk kávéházi kultúrája teszi vonzóvá a turisták részére. A városban a törökkori emlékek sajátos egyveleget alkotnak a kommunizmus idején épített szocreál városképi együttesekkel.

Tirana látnivalói a Skanderbeg téren és annak közelében, viszonylag kis helyen összpontosulnak, így ezek gyalogszerrel is könnyen bejárhatóak. A Skanderbeg téren áll a Nemzeti Múzeum jellegzetes szocreál mozaikos homlokzatával, az 1830-ban épült óratorony, mellette pedig az 1789-1823 között épült Et’hem Bey mecset, amely kupolájával és minaretével a város legjellegzetesebb épülete.

A teret kormányépületek veszik körül, majd a Lana-folyón átkelve láthatjuk a kongresszusi Központot és a piramist is, mely Enver Hodja múzeuma volt. Tiranából érdemes kirándulást tenni a város fölött emelkedő Dajti-hegy nemzeti parkjába.

Tirana SzállásBooking.com