Szarajevó

Szarajevó

A mintegy 400 ezer lakosú Szarajevó a Miljacka folyó partján épült ki, egy kelet-nyugati irányba húzódó völgyben.

Bosznia-Hercegovina fővárosát, Szarajevót nevezhetjük a különböző kultúrák találkozási helyének. A városképet többnyire a muzulmán mecsetek és minaretek uralják, de több helyen láthatunk katolikus, ortodox templomot, és még zsinagógát is.

szarajevó

Sajnos az 1990-es években dúló délszláv háború óta Szarajevó nem az egymás mellett élő népek együttélésének, a kölcsönös megértés szimbóluma, hanem a délszláv háború érthetetlen és értelmetlen brutalitásáé. A háborús pusztítás nyomait már eltüntették, de mementóként még ma is láthatóak romosan hagyott épületek.

A város sétálóutcáját – Ferhadija utcát-ma már hangulatos kávéházak, éttermek és a nagy világmárkák üzletei töltik meg. A város leghangulatosabb része az egykori bazárnegyed, a Baščaršija, melynek üzleteiben az iszlám világ bazárjaiban megszokott termékeket vásárolhatunk.

Szarajevó

A város egyik legnagyszerűbb építménye Gazi Husrev bey dzsámija, mely a 16. században épült. Szarajevó régi Szerb Ortodox temploma a 14. században épült.

A város fölött emelkedő hegyek kitűnő panorámát nyújtanak. Szarajevó környékén, az egykori frontvonalak mentén még mindig lehetnek felfedezetlen aknák. A főútvonalaktól távol legyen rendkívül óvatos.

szarajevo

Szarajevó szállásBooking.com