Palatinus fürdő

Palatinus Gyógy-Strand-és Hullámfürdő

Budapest legnagyobb területű strandja a Palatinus fürdő a főváros legkedveltebb zöldövezetében, a Margitszigeten található. A strand a közelmúltban jelentős mértékben megújult, egész évben kitűnő lehetőséget biztosít pihenésre és sportolásra egyaránt. A kültéri úszómedencéi miatt a világ legszebb strandjainak listájában is szerepel, amelyet a brit Guardian napilap olvasóinak véleménye alapján készítettek. A strand, amely a közelmúltban ünnepelte a 100. évfordulóját, nemcsak a helyiek, de a külföldi turisták körében is igen népszerű.

Budapest természetvédelmi területén, a Margitszigeten működő Duna-parti strandnak úttörő szerepe volt, mivel elsőként tette lehetővé a szabadban való fürdést. 1919-ben nyílt meg, és pár éven belül strandfürdővé alakult, annak köszönhetően, hogy a strand tágas területén egy nagy medencét építettek. A strandfürdő igen népszerű volt, hiszen a gyönyörű környezete ideális sportolást és kikapcsolódást nyújtott a fővárosi lakosság számára. A látogatók számának növekedése miatt bővíteni kezdték, a napjainkban is meglévő létesítmény az 1937-es tervekhez köthető. A medencékhez a margitszigeti Szent Margit forrás termálvizét használták.

Palatinus Gyógy-Strand-és Hullámfürdő

A folyóvízre építettek egy kosaras uszodát a sodrás és az elmerülés elkerülése érdekében, amely biztonságos fürdést garantált a vendégek számára. A műemléki védettségű Palatinus fürdő életében a 2002. egy igen jelentős mérföldkő volt, mivel a korabeli igényeknek megfelelően nemcsak a medencéit építették át, de modern vízforgató berendezésekkel is ellátták. A munkálatok során figyelmet fordítottak a műemlékvédelmi szempontokra is, ezért az úszó, élmény és strandmedencét a nagymedence felosztásával valósították meg. 2013-ban a strand termálmedencéje is megújult, emellett a gyermekek szórakoztatására egy új óriáscsúszdát is felállítottak. Egyedinek számít a zenehallgatást és fényjátékot biztosító multimédiás csúszda.

A Palatinus strand medencéi

2017-ben további fejlesztések történtek, egész évben üzemelő wellness-részleggel bővítették ki: a fedett részben 60 négyzetméteres gyermekmedencével, egy 100 négyzetméter alapterületű felnőttmedencével, továbbá meleg és hidegvizes merülőmedencével. Bő szauna választék áll rendelkezésre: finn szauna mellett gyógynövényes aroma szauna és gőzkabin található.

A kültérben a nyári évszakokban hullámmedence, gyermekmedence, termálmedence, úszómedence, strandmedence, és élménymedence működik.

Az élménymedence gazdagon felszerelt élményelemekkel: sodrófolyosó, buzgár, vízsugármasszázs, nyakzuhany, látvány szökőkutak találhatóak. A Palatinus strandon a Margitszigetre érkező futók számára kedvező feltételek adottak, ugyanis a 3 órás futójeggyel lehetőség van egy kellemes úszásra is.

A csúszdapark a nyári szezon idején üzemel, de a csúszdákat 120 cm vállmagasság felett használható, a 14 életév alatti gyermekeknek kizárólag felnőtt felügyelete mellett. A csúszdapark naponta 8-19:30-ig látogatható.

A Palatinus strand a vendéglátóipari egységek mellett rendelkezik napozóágyakkal, játszótérrel, kültéri fitnessparkkal, és lábteniszpályával.

Palatinus Strand

Gyógyászati részleg

A megújult környezetben a gyógyászati részleg különböző szolgáltatások igénybevételét teszi lehetővé, az OEP-beutalóval rendelkezőknek gyógymasszázs, szénsavas kádfürdőzés és tangentor szolgálja a gyógyulást, és egészség megóvást.

A termálvíz összetétele és hatása

A Szent Magda kalcium-magnézium-nátrium hidrogénkarbonátos termális gyógyvíz, amely tartalmaz fluoridokat, szulfidokat, metakovasavat, és szabad széndioxidot.

A gyógyvíz kedvező hatású a következő problémák és betegségek esetében:

  • ízületek degeneratív betegségei
  • idült és félheveny ízületi gyulladások
  • gerincdeformáció
  • porckorongsérv
  • csontrendszer mészhiányos állapotai
  • sérülés utáni állapotok esetében.

Megközelítés

1007 Budapest, Margitsziget

Tömegközlekedéssel: a 26-os busszal a Nyugati pályaudvar, és az Árpád híd felöl érhető el.

Nyitvatartás

Minden nap 08:00-20:00 óra között tart nyitva.