Livigno Az olaszországi Livigno neve biztos hóviszonyokkal, remek pályákkal, folyamatos napsütéssel fonódik össze. Mind több magyar síelő választja úti célként ezt a bájos falut.

Livigno

Az olaszországi Livigno neve biztos hóviszonyokkal, remek pályákkal, folyamatos napsütéssel fonódik össze. Mind több magyar síelő választja úti célként ezt a bájos falut.

Olaszország Tibetje

A Budapesttől közel 1000 kilométerre fekvő települést nem véletlenül nevezik így, különlegesen magas fekvése ellenére ugyanis igazán könnyen megközelíthető, a múlt század hatvanas évei óta egy alagút köti össze Engadinnal, összekapcsolva a falut ezáltal a külvilággal. A műút elkészültéig komoly gondot jelentett a tél átvészelése a térségben, hiszen egy nagyobb hóesés a falut teljesen mértékben elvágta szomszédaitól. Az életkörülmények “kárpótlásaként” a térség jó ideig vámmentes övezetnek számított, ami azt jelentette, hogy a műszaki cikkek, az ital, az üzemanyag és a dohányáru mintegy fél áron volt itt kapható. Alighanem ekkor figyeltek fel rá először a magyar turisták is, de később – az alagút létrejötte után – a változatos és hosszú pályák már magukért beszéltek.

Livigno pályái

Mintegy 114 kilométernyi, folyamatosan karbantartott pályával rendelkezik, melyek 1800 méter magasságban kezdődnek és körülbelül 2800 méteren végződnek. A síterepen minden nehézségi fokozattal találkozunk, de mint általában itt is a kiterjedt piros, azaz a haladó-középhaladó pályarendszer dominál. A leghosszabb és egyben legnehezebb pálya, a Vetta Blesaccia, mely 4,8 kilométer hosszan halad a völgy felé és nem kevesebb, mint 1000 méter esésű szintkülönbséget hidal át.

A felvonók a település központjából indulnak és a tükörsima pályákhoz vezetnek. A régióban 40 kilométernyi kezdő, 54 kilométernyi haladó és 20 kilométer profi pályát találunk. A családi kirándulásokhoz egyértelműen jó választás ez a vidék, hiszen minden nehézségi foknak megfelelően tudunk válogatni a lejtők közül.

Livigno

Sífutók és snowboardosok számára

Azokat sem éri csalódás, akik a síelés helyett ezeket a sportokat szeretik. A sífutók a Federia völgyben található patak mellől 40 kilométer hosszan találnak maguknak pályákat. Különlegességként elmond ható, hogy van itt egy olyan terep, melyet egészen éjfélig is használható. A snowbordosok Mottoinoban találnak egy szabályos 70 méter hosszúságú félcsövet, de a korlátok és az ugratók is remek alkalmat nyújtanak az extrém szórakozáshoz.

A mélyhó kedvelőinek

Számukra a Monte della környékét javasoljuk, 2350 méter magasságból indul és végig mélyhó terepen vezet le Mottolinóba. Különösen szép panoráma tárul itt a síelők elé, érdemes a fényképezőgépeket magukkal vinniük.

A régióban minden évben szerveznek lesikló-és sífutóversenyeket, így a keményebb, sportosabb pályák kedvelői is megtalálják a számukra megfelelő terepet.

Az üdülőparkban számos bárt, diszkót, éttermet és mozit találni. A helyi lombard konyha specialitásai messze földön híresek. Feltétlenül kóstoljuk meg a cilinderkalácsot (panettone), melyet már a Római Birodalom korában is előszeretettel fogyasztottak az olaszok.