kréta utazás

Kréta utazás

Kréta a 13 görögországi régió legdélebben fekvő és egyben legnagyobb szigete. A Földközi tenger ötödik legnagyobb szigete. Krétán, mely 260 km hosszú és 12-57 km széles, számos hangulatos üdülőhely, gyönyörű tájak, magas hegyek vonzzák az idelátogató turistákat. Északi partja lapos, a déli part viszont meglehetősen meredek. Hosszú, homokos partja, kristálytiszta tengere teszi még vonzóbb célponttá a pihenésre vágyó turisták számára. 4000 éves történelmi múlttal és emlékekkel, civilizációval büszkélkedhet: itt van ugyanis az első európai civilizáció, a mínoszi kultúra bölcsője, valamint a híres festő, Domeniko Theotokopulosz (El Greco) is itt született.

kréta nyaralás

A monda szerint Zeusz ezen a szigeten látta meg a napvilágot. Fővárosában, Iraklionban található a 4 ezer éves leleteket őrző régészeti múzeum, innen 5 km-re pedig a knósszoszi Mínosz-palota romjai. Másik legnagyobb városa Chania; e két város nemzetközi repülőtérrel is rendelkezik.

kréta strandok

A krétai turistalátványosságok közé tartoznak az olyan régészeti területek, mint például: Knósszosz, Phaisztosz, Gortüsz, a velencei kastély Rethümnoban, a Szamária-szurdok és az Aradéna-szurdok. A Szamária-szurdok Európa legszebb, de egyben legvadabb és leghosszabb szurdoka. Kréta legmagasabb csúcsa a 2456 m magas Psziloritisz (Magas-hegy).