Heraklion

Kréta Látnivalók

Ha egy szóval kellene jellemezni Kréta szigetét, akkor azt mondhatnánk, hogy változatos. Homokos krétai tengerpartok elbújnak a magas hegyláncolatok rejtekében és modern városok épültek Kréta ősi romjai fölé. A szigetre számos kultúra hatott – minószi, Ottomán, Velencei vagy akár a görög –  és mindegyik hozzáadott egy picit a saját kultúrájából, hogy létrejöhessen a modern kori Kréta szigete, a turisták paradicsoma. A sziget az évezredek alatt is magával ragadó tudott maradni, így akármerre jársz a szigeten, mindenhol akad számodra valami szép, megcsodálható, ami miatt mindig vissza fogsz vágyni a szigetre.

Mielőtt meglátogatnád a szigetet, érdemes végiggondolni, hogy miért is akarsz Krétára utazni. Ha a városi hangulatra vágysz, éttermekre, night clubokba, akkor Chania vagy Heraklion lehet az ideális választás.  Aki inkább a kinti vidékies világot szeretné megcsodálni, azok számára Chania déli része vagy Rethymnon ajánlott, hiszen itt sok a túrázási lehetőség és a nagyon szépek a strandok is. A görögök ismertek a szívélyes fogadtatásukról, így ha megérted a görög kultúrát, akkor megkaphatod a szükséges segítséget ahhoz, hogy jól érezhesd magad a szigeten és mindent megtalálhass, amire igényed van. Ebben a cikkben megismertetni veled Kréta 10 legajánlottabb helyét.

Sitia

Samaria-szurdok

Samaria szurdok völgy az egyik leghosszabb szurdok Európában a 16 kilométereres hosszával. A látványos szurdok egy nemzeti park, amely elképesztő növény és állatvilággal lett megáldva. A túra a Xyloskala-nál (falépcsők) kezdődik a Fehér Hegységek (Lefka Óri) tetején, 1250 méteren. A szurdok minden nap nyitva van május elejétől október végéig, időjárástól függően. A téli hónapokban zárva van, mivel a hegyvidéki folyó ilyenkor kiönt és ezzel ellehetetleníti az átjárást a szurdokon.

Úgy kell készülni, hogy ez a túra több, mint 6 órás lesz. Cipő, étel és ital kötelező, viszont a vízből nem muszáj nagyon feltankolni, hiszen több forrás is van az úton, ahol feltöltheted a palackodat. A túra vége a Líbiai-tenger lábánál van, Agia Roumeli falunál. Nyaranta Chania-ból indulnak menetrend szerinti buszok a szurdokhoz. Ezek a buszok megközelítőleg másfél órás útra vannak a bejárattól. Agia Roumeliből pedig csónak viszi a turistákat Sfakia-ba (Hora Sfakion-ba) vagy Sougia-ba. A hajózás körülbelül 45 perces.

Samaria-szurdok

Az ősi Knósszoszi Palota

Kréta európai központ volt időszámításunk előtt 7000 körül és Knósszosz volt a legnagyobb Minószi palota és a Minószi civilizáció központja. A palota és az ősi Knósszosz pár kilométerre délre található Herakliontól, Kréta fővárosától. Knósszosz volt a legendás Minósz királynak az otthona és a mitikus labirintus megalkotója, ahol a Minotaurusz volt fogva tartva. A  palota a brit archeológus Sir Arthur Evans-nak köszönhetően lett feltárva 1900-ban. A helyi látnivalók: a Knósszoszi palota, a Kis Palota, A Királyi Villa, a Freskók háza és a Sír Templom. A Minószi látnivalókat 08.00 és 19:00 között lehet megtekinteni áprilistól -októberig, míg novembertől márciusig 08:00 és 15.00 között. A belépés 6 euró, kivéve télen vasárnaponként, mert akkor ingyenesen lehet megtekinteni az egyik legismertebb krétai látványosságot.

Knósszoszi Palota

Ősi Lappa, Argiroupolis és Kournas-tó

A friss vizű Kournas-tó Chania és Rethymno között található. Buja növényzettel van körülvéve, a háttérben pedig a Fehér Hegyek magával ragadó körvonalait tekinthetjük meg. Számos kocsma épült a tó partján. A nyári hónapokban lehetőséged van úszni a tóban, vagy akár vízibiciklit bérelni, hogy jobban megismerkedhess a tóval. A tótól pár kilométerre található Argiroupolis faluja is. A kis tradicionális falucska az ősi Lappa helyén épült és két részből áll: a felső és alsó faluból. Az alsó faluban megtekintheted a vízesést, majd a római Lappa nekropoliszt, ami egy római fürdő maradványa és a vízvezetéket a felső faluban. Az Avokádó és Gyógynövény boltban vásárolhatsz helyi térképet is, ami segít a tájékozódásban.

Kournas tó

Loutro

A kis falu egy kavicsos öbölben található és számos kiadó szobával, panziókkal, kisebb hotelekkel, kávézókkal, tavernákkal és pár apró kis bolttal, plusz egy cigaretta kioszkkal  rendelkezik,. Komp indul Chora Sfakionból Loutro-ba a nyári hónapokban és megközelítőleg 20 perces menetidővel kell számolni. A varázslatos kis tengerparti Loutro falu Délnyugat-Krétán található, Chora Sfakion és Agia Roumeli között. Loutro csak gyalog vagy csónakkal érhető el, mivel nincsenek utak a faluba, pont ezért ajánlott a kalandvágyó turisták számára. Egy nap eltöltése Loutroban visszarepít téged az időben és semmi mással nem kell foglalkoznod, mint hogyan igyad meg a kávédat, vagy miképp ússz egy nagyot a tengerben.

Loutro

Spinalonga és Elounda-szigetek

Az Elounda-öböl 10 kilométerre fekszik Agios Nikolaostól. Az öböl nemrég lett “felújítva” luxus hotelekkel mivel a híres személyek, gazdag királyi sarjak, hírességek is ide járnak nyaralni, hogy a privát luxus villáikban élvezhessék a mesés Elounda kínálta kényelmet. A kis falászfalu ettől függetlenül megőrizte a régi énjét is, viszont modernebb köntösben. A kikötővel párhuzamosan futnak a kávézók és éttermek is, hasonló a helyzet a frekventáltabb strandoknál is. 1903-tól egészen 1957-ig, a Spinalonga sziget lepra telepként működött és az összes görög leprást a szigetre zárták. A leprások szenvedéséről írt bestseller könyvet Victoria Hislop “A sziget” címmel.

Spinalonga sziget

Kalidon vagy Spinalonga sziget egy kis sziget nem messze Elounda és Plaka patrjaitól a Mirabello-öbölben. Az 1200-as években a velenceiek építettek ide egy hatalmas erődítményt, ami tökéletesen őrizte az öblöt, köszönhetően a remek stratégiai helyszínének. Napjainkban a sziget elhagyatott, viszont kínálnak ide hajótúrákat( Plaka-tól 15 perc, (30 perc Elounda-tól és 1 órás Agios Nikolaos-tól) a nagyobb városokból.

Elounda sziget

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos Kelet-Krétán található 70 kilométerre keletre Heraklion városától. A város egy mesés tó köré épült, amely már össze lett kötve a tengerrel egy kis csatorna segítségével a 20. században. A part menti tavernákban tökéletes pihenésre van lehetőség. A város kozmopolita atmoszférával és modern kikötővel rendelkezik, ami 255 hajót és yachtot tud befogadni egy időben.

Agios Nikolaos

Dikteon Barlang és a Lassithi-fennsík

A Lassithi-fennsík egy hatalmas termékeny síkság, ami 25.000 négyzetkilométeren terül el, a Dikteon hegyvidéken. A Lassithi-fennsík a legmagasabban lakott fennsík egész Görögországban(800 m). A hegyvidékes tájon számos kis falut lehet találni, például Krassit, ahol a falu főterén található egy óriási platán fa, amelyről azt állítják, hogy a legősibb fa Krétán. Mohos, egy másik kis falucska lehet még érdemleges, hiszen itt található a Panayia templom, ami számos bizánci ikont és freskót tudhat magáénak.

A lenyűgöző Dikteon barlang, ami nem mellesleg a legendás szülőhelye Zeusznak – a villámok istenének – 1025 méteres magasságban található, nyugatra a Psychro falutól, a Lassithi-fennsík felett. A barlang egy meredek ösvényen közelíthető meg és ez nem mellesleg 20 perces mászást jelent egészen a szűk bejáratig. Miután beértél a barlangba, kövesd a meredek 60 méteres lejtőt és elérheted a földalatti medencét és számos más termet, ahol mesés cseppkövek láthatóak.

Dikteon barlang

Chania óváros

Chania óvárosa Északnyugat-Krétán található, 160 kilométerre Heraklion-tól. A város leghíresebb látnivalója a csodálatos Chania óváros a velencei kikötővel együtt, amit kávézók és éttermek színesítenek. Chania az ősi Kydonia helyére épült és a római korban kezdett el virágozni, majd később a Krétai állam(1897-1907) fővárosa lett. Látogasd meg az Archeológiai Múzeumot a Halidon úton és a Tengerészeti Múzeumot a kikötő nyugati sarkában.

Chania

Heraklion Archeológiai Múzeum

A Heraklioni Archeológiai Múzeum  a Xanthoudidou utcában utcában kapott helyet. A kiállítás a sziget 5000 évét próbálja meg lefedni a Neolitikus kortól egészen a római időszakig. Az itt látható Minószi kiállítás a legnagyobb a világon. A nyári nyitva tartás 13:00-1930 hétfőn, keddtől-péntekig 08:00-19:30, míg telente 08:30-15:00.

Heraklion Archeológiai Múzeum

Zoniana barlang és Anogia falu

A hegyvidéki Anogia falu 750 méter magasan található a Mount Psiloritis oldalán. A falut a németek lerombolták a Második Világháború alatt és minden férfit megöltek, aki nem tudott elmenekülni Anogia-ból. A gyilkosságok legfőbb oka a helyi ellenállás volt, akik elrabolták a német Von Kreipe generálist és a faluban őrizték addig, míg ki nem tudták csempészni Afrikába.

Anogia

A falu azért is híres, mert itt született Nikos Xilouris, az egyik leghíresebb krétai zenész. 1890-ben halt meg 43 évesen és legenda vált belőle. Anogia faluja tartják a Yakintha fesztivált  minden  júliusban, amit a zenének, a múzeumnak és a művészetnek szentelnek. A falu híres még továbbá a csipkevarrásáról és a kézművesiparáról.

Ne hagyd ki a közeli Zoniana barlangot (Sfendoni barlang), ami az egyik legszebb krétai barlang cseppkövekkel és álló cseppkövekkel. Zoniana pár kilométerrel Anogia mellett található és óránkénti vezetett túrákat kínálnak a nyári hónapokban a turisták számára a helybéliek.

Zoniana barlang