Chania

Chania

Chania egy gyönyörű város, talán a legszebb egész Görögországban. Chania a megtestesült természet, egy jól védett kincs, mely gazdagabbá teszi Kréta szigetét. A város déli felén a gigantikus Madares hegyek őrzik a település biztonságát és mesés látképet is biztosít az itt élők számára. Északi oldalról pedig a Kréta többszínű tengere hullámzik rendületlenül ameddig csak a szem ellát. A mesés látképpel megáldott zöld földterületek látképét csak az ezüst színű szorosok  szakítják meg.

Chania

Chania Kréta észak, északnyugati partján található, a Chania-prefektúra fővárosa. A Chania prefektúra a nyugatibb területeket fedi le és számos ismert strandnak, síkságnak, magas hegységnek és szurdosnak ad otthont, mint amilyen a Samaria Gorge Nemzeti Park is. Ez a terület a legzöldebb szakasza a szigetnek. Ez köszönhető az itt található magas hegyeknek is, melyek vonzzák az esőt a környékre.

Chania az egyik legkorosabb város Kréta szigetén, gazdag, mozgalmas történelemmel. Napjainban pedig a második legnagyobb város Krétán, ahol az épületek és műemlékek nagy része a velencei és a török időszakok jegyeit hordozza magán. A velencei kikötő a világítótoronnyal és az óvárossal a legfestőibb képet biztosítja Kréta szigetén és ennek köszönhetően több ezer turista látogatja meg a települést az év nagy részében. Természetesen a város nem maradt a múlt rabja, Chania folyamatosan fejlődik, épp ezért hozták létre itt a a Krétai Műszaki Egyetemet, számos más oktatási céllal készült épület kíséretében.

Chania

Chania megközelítése

Számos belföldi repülő járat indul a görög repülőterekről Chania-ba, akárcsak más nagyobb európai városokból is foglalhatsz jegyet a városba, leginkább a nagyobb európai nagyvárosokból a város repülőterére, az Ioannis Daskaloyannis Repülőtérre. A repülőtér az Akrotiri-félszigeten található 14 kilométerre nyugatra a várostól és az utasok utaztatásáról dedikált buszok és taxik gondoskodnak.

Naponta indulnak kompok Piraeus-ból a Souda-öbölbe, ami 7 kilométerre helyezkedik el a várostól. Az utazás a Piraeusból 10 órán át tart és például az esti járat 9-kor indul el és kora reggel, megközelítőleg fél 6-ra ér be a chaniai kikötőbe. Az utasok tudnak aludni a kabinjaikban vagy a kényelmes repülőgép típusú üléseket(olcsóbb) is választhatják. A kompon étterem és kávézó is az utasok rendelkezésére áll. Nyári hónapokban van lehetőséged nappali utakat is kifogni, bár nem érdemes, mert akkor az egész napod elmegy az utazásra. Extra gyors kompokat is igénybe venni, ezek 4-5 óra alatt teszik meg a Chania-Piraues (Pl. 16:30- 20:30) szakaszt.

Chania

Chania újvárosa

Chania két városrészből áll, az óvárosból és az újvárosból, amely harmonikusan tud fejlődni egymás mellett. Az új város az óváros köré épült és egyre nagyobb területen terül el évről-évre. A belső részek könnyen bejárhatóak, míg kifelé haladva a város kezd kaotikus lenni. Azt hozzá kell tenni, hogy az óvárost nagyon egyszerű megtalálni a település szívében, de elhagyni meglehetősen nehéz. Mi megértjük, ha nem akarod elhagyni a várost, mert Chania mindenkit elvarázsol.

Chania

Chania óváros

Chani szíve még mindig az óváros, szűk, labirintusos közeivel. Az épületek nagy része a velencei és török időkben épültek, amikor még a sziget lakói szerették a romantikus sétákat ezeken a helyeken. Ezen épületek nagy része ma hotel, étterem vagy bolt szerepét tölti be Chania városában. Ha a városban járnál, akkor érdemes sétálgatni ezekben a szűk kis utcákban és nem otthon felejteni a fényképezőgépet, mert itt bizony szükséged lesz rá. Az itt járt fényképészek szerint ez a város a legideálisabb terület a fényképek készítésére. Az óvárossal párhuzamosan helyezkedik el a velencei kikötő, a Firkas erődtől és a Tengerészeti múzeumtól egészen a Pyli tis Ammou-ig(Homok kapuja vagy Koum Kapi törökül).Ez a rész velencei falon belül található és ide tartozik még a bizánci Chania, amely kevésbé van védve a velencei fallal. A Bizánci falak a Kastelli erődöt védik, ahol Neolitikus korban élt emberek nyomaira bukkantak a régészek.

Chania

A Kastelli-domb a török mecset felett található a Velencei kikötőben. Itt állt sokáig az ősi Kydonia Akropolisz, a Minószi Chania-ban. Itt építették az első bizánci erődöt is, a Kastelli-t, melyet fallal vették körül, számos torony és bástya kíséretében. A velenceiek ide építették a főhadiszállásukat 1252-ben, köszönhetően annak, hogy megépítették a Rector rezidenciát(Rector volt Chania kormányzója), majd az Ottomán uralom alatt a pasák is ezt a részt tekintették a központjuknak.  A török uralom utolsó éveiben, a keresztény arisztokrácia a Kastelli-ben élt. Sajnos a legtöbb negyed elpusztult a második világháborús bombázások alatt és a középkori látkép szinte teljesen megsemmisült. Napjainkban csak az északi fal egy része maradt fenn a jövő generációjának. A Kastellin keresztül halad a főút is, ahol a Kanevaro utcában impozáns kúriák tömkelegét figyelhetjük meg.

Chania

Chania látnivalók

 •  Chania piac
 • Stivanadika
 • Chania Katedrális
 • Chaniai Archeológiai Múzeum
 • Velencei kikötő
 • Chaniai Tengerészeti Múzeum
 • Firkas erőd
 • Topanas negyed
 • Yiali Tzami, vagyis a török mecset
 • Velencei hajógyár
 • Koum Kapi
 • Splantzia
 • Chalepa
 • Venizelos sírok az Akrotiri-n