Heraklion

Heraklion

Heraklion(Iraklio) Kréta legnagyobb városa, amely nagyjából az északi part közepén található. Lakossága megközelítőleg 150 ezer fő, de ha a várost és a körzetét is egy kalap alá vesszük, akkor a lakosság száma meghaladja a 200.000 főt is. Heraklion a negyedik legnagyobb város Görögországban. A legnagyobb repülőtérrel és kikötővel rendelkezik a szigeten. A repülőterét úgy is ismerhetjük, hogy Nikos Kazantzakis nemzetközi repülőtér. Nikos, akiről a repülőtér a nevét kapta egy világhírű krétai író volt. 2 nagyobb kórházzal rendelkezik(Kórház egyetem és a Venizeleio kórház). Továbbá a város rendelkezik egy kiemelt jelentőségű egyetemmel, a Krétai Iskolák Tudomány és Egészségtudomány Egyeteme, ahol megközelítőleg 8000 fő tanul. A székhelye a Kutatási és Technológiai alapítványnak, ami az egyik legnagyobb kutatóközpont az országban és a városban kapott helyet Krétai Technológiai és Oktatási Intézmény is. Összesen 8 egyetem és 11 technikai iskola található Heraklionban.

Heraklion

Hogyan utazz Heraklionba

Repülővel: Heraklion repülőtér 5 kilométerre található keletre a várostól, Nea Alikarnassos területén. A repülőtér hivatalos neve Nikos Kazantzakis Heraklion Nemzetközi Repülőtér(HER). A Heraklion repülőtér számos más nagyobb görög várossal áll összeköttetésben és a nyári hónapok alatt több ezer charter járat indul a heraklioni repülőtérre az európai nagyvárosokból A legnépszerűbb légitársaságok a szigeten az Airways, Aegean Airways és a Sky Express.

Heraklion

Hajóval vagy komppal: napi komp járatok indulnak a Heraklion kikötőbe, vagy a kikötőből, összekötve a Piraeus kikötőjével és a Kükládok-szigetcsoport tagjainak nagyobb kikötőivel. Nagy és modern hajók indulnak a Minoan Lines és az ANEK hajóknak köszönhetően Piraeus-ba, míg Santorinibe és a többi Kükládok csoportba tartozó szigetekhez pedig katamaránokkal indulhatsz útnak. Heraklion kikötőjében az óriás tengerjáró hajók is kiköthetnek, így érdemes sétálgatnod a tengerparton, hiszen számos meseszép hajót láthatsz, ha szerencséd van.

Úton, autóval, taxival vagy akár busszal: Heraklion a többi krétai várossal kitünő összeköttetésben áll. Az északi oldalon található egy kiemelt főút, amely nyugattól-keletig a sziget teljes felső részét beborítja és Kissamos, Chania, Rethymno, Heraklion, Agios Nikolaos és Sitia városát köti össze egymással. Heraklionból indul egy másik főút, amely a Messara-síkságot(Malata, Phaistos, Gortys, Mires, Tymbaki) és a viannosi(Peza, Arkalochori, Viannos, Arvi, Keratokambos) területet köti össze. Mivel Heraklion a sziget központja, így innen könnyűszerrel megközelítheted a sziget bármely szegletét a publikus KTEL buszokkal vagy akár egy bérelt autóval egyaránt.

Heraklion

Heraklion látnivalók:

 • Eleftherias tér – Heraklion főtere, a Szent György kapuval, a prefektúrával és az Archeológiai múzeummal
 • Daidalou utca – sétálóutca Heraklion szívében
 • Korai utca – Heraklion kávézó negyede
 • Lions(Oroszlánok) vagy Lions tér – Eleftheriou Venizelou tér, itt látható a Morosini szökőkút, a híres velencei szökőkút az oroszlánokkal
 • Meidani – A központi kereszteződés
 • Heraklion fő piaca – az 1866 utcában található
 • Bembo szökőkút – egy meseszép velencei szökőkút a török emlékmű mellett a Karnarou téren
 • Kornarou tér – Erotokritos és Aretousa tere, a nagy krétai író, Vicenzos Kornaros hősei
 • Saint Minas vagy Agios Minas – A katedrális, amit Heraklion védőszentjének tiszteletére építettek
 • Kalokairinou sugárút – Heraklion “Platia Strata”-ja
 • Szent Márk Bazilika – Heraklion művészeti galériája
 • Venetian Loggia – a legelegánsabb Velencei emlékmű Heraklionban
 • Saint Titus – Szent Titus vagy Agios Titos temploma
 • Augusztus 25.-e tere – “Az Illúziók tere”, a legszebb utca Heraklionban
 • Heraklion kikötő – a régi velencei kikötő és az új Heraklion kikötő
 • Koules – Velencei erőd és a kikötő bejárata, Heraklion város szimbóluma
 • Part melletti szakasz – Heraklion éjszakai élete, Szent Péter és Pál Domonkos templom, Természettudományi múzeum, Talos bevásárló központ és a Pancretan Olimpiai Stadion(2004-es nyári Olimpia focimeccseinek adott helyet – 26240 férőhellyel rendelkezik)

Heraklion Heraklion(Iraklio) Kréta legnagyobb városa, amely nagyjából az északi part közepén található. Lakossága megközelítőleg 150 ezer fő, de ha a várost és a körzetét is egy kalap alá vesszük, akkor a lakosság száma meghaladja a 200.000 főt is. Heraklion a negyedik legnagyobb város Görögországban. A legnagyobb repülőtérrel és kikötővel rendelkezik a szigeten. A repülőterét úgy is ismerhetjük, hogy Nikos Kazantzakis nemzetközi repülőtér. Nikos, akiről a repülőtér a nevét kapta egy világhírű krétai író volt. 2 nagyobb kórházzal rendelkezik(Kórház egyetem és a Venizeleio kórház). Továbbá a város rendelkezik egy kiemelt jelentőségű egyetemmel, a Krétai Iskolák Tudomány és Egészségtudomány Egyeteme, ahol megközelítőleg 8000 fő tanul. A székhelye a Kutatási és Technológiai alapítványnak, ami az egyik legnagyobb kutatóközpont az országban és a városban kapott helyet Krétai Technológiai és Oktatási Intézmény is. Összesen 8 egyetem és 11 technikai iskola található Heraklionban.

Heraklion múzeumai

 • Heraklioni Archeológiai múzeum, a Minószi Kréta legjelentősebb kiállításait tartalmazza
 • Krétai Történelmi múzeum
 • Krétai Csata Múzeuma
 • Természettörténelmi múzeum