Agios Nikolaos

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos (Aghios Nikolaos, görögül Άγιος Νικόλαος) egy part melletti település Görögországban, Kréta szigetén. 65 kilométerre keletre helyezkedik el a sziget fővárosától, Heraklion-tól, Ierapetra városától északra és Sitia városától nyugatra . A város területén helyezkedett el Lato pros Kamara ősi városa, amelynek ma már csak a romait fedezhetjük fel környéken. A város a Mirabello-öbölben helyezkedik el, a Lassithi prefektúra északkeleti részén. A város lakossága alig 10 ezer fő,ami a prefektúra második legnagyobb faluját jelenti. Agios Nikolaos sokat tett azért, hogy a turistákkal megkedveltessék a szigetet és a turista városokat. A város legismertebb nevezetessége az Agios Nikolaos-tó (Voulismeni-tó), amely a város központjában kapott helyet.

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos, város csodálatos kilátással

Agios Nikolaosnál található a sziget legnagyobb természetes öble, a Mirabello vagy más néven a Merabello-öböl, ami a nevét a csodálatos látkép miatt kapta. Az öböl neve a Mira bella szavakból áll, amely jelentése “gyönyörű látvány”.

Agios Nikolaos kikötője

Agios Nikolaos történelme a kikötőhöz kötődik, pontosabban az Ammoudi területére, amelyik még mindig a fő kereskedelmi kikötője a városnak. A kelet krétai részen a fő kikötő szerepét töltötte be az évszázadok során, mivel a legtökéletesebb stratégiai helyre építették a várost. Az Agioi Pantes szigetek remek védelmi területet kínáltak a lehetséges támadók ellen, sőt megfelelő takarásban voltak az északnyugati hódítókkal szemben is. A velencei időszak alatt, az Agios Nikolaos kikötője 25 gályával rendelkezett, amely meglehetősen szép szám volt a korhoz viszonyítva. Ezzel a hajóhaddal képes volt megvédeni kelet Kréta nagy részét. Napjainkban Agios Nikolaos-ból lehetőséged van Piraeus-ba és más szigetekre is eljutni. A két kis Agioi Pantes szigetecske, amely tökéletes hullámtörőnek bizonyult az évszázadok során, most krétai vad kecskéknek ad otthont. Sajnos ez a fajtát a kipusztulás fenyegeti, így minden külső behatástól védeni kell őket, így a sziget tökéletes otthont jelent számukra.

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos nyaralás

Tökéletes lehet…

Agios Nikolaos tökéletes lehet fiataloknak, öregeknek, pároknak, egyedülállóknak vagy akár családoknak is, akik szívesen töltik a nap nagy részét az Agios Nikolaos vagy más közeli strandokon(Elounda, Ammoudara, Istron). Az ide látogató turisták számára nem igazán akad látnivaló a környéken, maximum Kritsa faluja, amely tradicionális atmoszférájának köszönhetően vonzza a turistákat. Aki esetleg ide látogatna annak érdemes felfedezni a “nem-turistáknak” szánt lehetőségeket kelet Krétán, bérelt autóval vagy akár szervezett egy napos kirándulások segítségével. Mindenkinek érdemes végiggondolnia azt a tényt idelátogatása előtt, hogy a városka meglehetősen kicsi, így a látnivalóból sincs sok. Ezáltal alig pár óra leforgása alatt már ismerni fogod a város minden egyes szegletét.

Amennyiben szereted a  Hersonissos, Malia vagy Platanias városában tapasztalt éjszakai életet, akkor számodra Agios Nikolaos nem igazán ajánlott. Persze itt is van éjszakai élet, tökéletesen el lehet szórakoznia késő esti órákban, de a lehetőségek tárháza meglehetősen csekély.

Agios Nikolaos

Agios Nikolaosz megközelítése

Hajóval vagy komppal: Kompok indulnak Piraeusból Agios Nikolaosba. A kikötője meglehetősen nagy, már ős idők óta. A helyi LANE kompjárat kirándulásokat kínál Piraeus-ból Agios Nikolaos-ba minden hétfőn, és Agios Nikolaos-ból Piraeus-ba minden csütörtökön és vasárnap. Mivel Heraklion meglehetősen közel van a városhoz, így lehetőséged van a fővárosba utazni hajóval vagy repülővel és innen busszal vagy bérelt autóval már könnyen eljuthatsz Agios Nikolaos-ba. Autóval mindössze egy órás útra van a fővárostól az északi úton haladva és természetesen élvezheted az utazással járó festői tájat is. Amennyiben busszal akarnál eljutni a városba, akkor a Heraklion kikötőben található a fő busz állomás. Chania-ból Agios Nikolaos-ba 3-4 óra úttal kell számolni, Rethymno-ból pedig 2,5 órára.

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos látnivalók

  • Az archeológiai múzeum: Kelet Krétához kapcsolódó tárgyakat lehet megtekinteni, mint a korai Minószi Mochlos temető, a Zakros palota, Lato és Elounda. Remek érme kollekcióval(ie 350-i.u. 200) is rendelkezik a múzeum. Több mint 1500 váza. A Konstantinou Paleologou úton található a múzeum, egy picivel a kórház előtt. Nyitvatartás: 08:30-19:30(télen a zárás 15:00), kivéve hétfőn
  • Folklór múzeum: Szövött ruhák, hímzések, kézműves eszközök és egy tradicionális krétai ház modellje. Régi fényképek, festmények és ruhák. Remek kilátást biztosít az elhelyezkedése a múzeumnak, mivel a Kondylaki 2 szám alatt van a múzeum, ami éppen, hogy a tó mellett található. Hétfőnként zárva van.
  • Iris múzeum: Oktovriou utca 28.Krétai növényvilág kiállítást lehet megtekinteni.

Agios Nikolaos szállásBooking.com