Angkor

Angkor

Az indokínai dzsungel rejtette Angkorban található a világ egyik legszebb, khmer templomegyüttese. Leírhatatlan spiritualitást árasztanak, látványuk felejthetetlen élmény.

A kambodzsai Angkor a kilencedik században létrejött Khmer királyság fővárosa volt, melynek státuszát a későbbi uralkodók hol megerősítették, hol pedig lerombolták és a helyén a korábbiaktól eltérő várost hoztak létre. Az évek során ily módon egy meglehetősen érdekes épületkomplexum alakult itt ki, több mint ezer templom összefüggő rendszere, melyek közül a leghíresebb Angkorvat.

A kutatások szerint Angkornak a Khmer birodalom fénykorában 600 ezer-1 millió lakosa lehetett, akik főképp kereskedelem és a tengerészet mesterségéből éltek. A 15. században a sziámi thaiok támadásai okán a város elnéptelenedett, majd a csaták elmúltával folyamatosan benőtte a dzsungel.

Angkor

Felfedezése érdekes véletlennek köszönhető. A 20. században az őserdő 200 négyzetkilométeres megtisztítása során bukkantak a több száz templomból és szentélyből álló vallási épületegyüttesre. A kambodzsai dzsungel sok száz évig titokban tartotta az egyedülálló Angkor létezését. Kiterjedése miatt manapság egy kisebb városként kezelik, melynek csak kőből készült templomai maradtak az utókorra (ezért is nevezzük a templomok városának). A többi épületet fából készítették, így ezek az idők során sajnos az enyészetté lettek. A város a folyamatos feltárások során világhírűvé vált, s 1992-ben az Unesco a Világörökség részének nyilvánította.

Angkorvatot a kutatások szerint II. Szurjavarman építette, az őseinek és Visnunak ajánlva azt. A templom napjainkra Kambodzsa jelképévé vált, és szerepel mind a nemzeti zászlón, mind pedig az ország címerén. Az épület homokkőből készült, építőköveit a csatornákon keresztül szállították Angkorba. Az óriási épületet egy 190 méter széles árok veszi körül, mely az ősóceánt szimbolizálja. A vízhez kőlépcsők vezetnek, ahol a hívők rituális tisztálkodást végeztek.

Angkor

Az öttornyú épület a teljesség szimbóluma, lépcsői, teraszai azt az utat szimbolizálják, melyen keresztül az ember az istenek házához, a tudáshoz és a lelki megtisztuláshoz juthat. A folyosókat csodás domborművek díszítik, melyek a khmer nép történetét ábrázolják. A templom háromszögű falán számtalan vésett mennyei szűz található, melyek távol tartják a gonoszt az épülettől. Az épület a becslések szerint mintegy 50000 munkás és kőfaragó közel harmincévnyi munkájának gyümölcse. A vallási központ ma is működik, és rendkívül fontos szerepet tölt be a hindu illetve buddhista vallásúak körében.

Angkor

Angkor templomai -főként Angkorvat- Délkelet-Ázsia legfőbb turistalátványosságai, melyek évről-évre egyre több látogatót vonzanak. A kutatások és a restaurálások a mai napig folynak, így időről-időre egyre többet tudunk meg a khmerek virágzó kultúrájáról. A pompás város romjai egész évben látogathatók, kihagyhatatlan utazásnak ígérkezve.