Szalajka-völgy, Fátyol-vízesés

Szalajka-völgy

Szilvásvárad, és ezen belül a Szalajka-völgy, egyik legnépszerűbb hazai kirándulóhelyek egyike, kedvelt része a Fátyol-vízesés, amely egyedülálló természeti képződmény Magyarországon. A völgy gyalogosan és erdei kisvasúttal is bejárható.

Szalajka-völgy látnivalói

Szilvásvárad Heves megyében a Bükk-hegység lábainál találhatóturisztikai központ Egertől 30 km távolságra. Természeti látnivalói, és gazdagszabadidős tevékenységei miatt és könnyű megközelíthetősége miatt egyre többen érkeznek a településre. A legnépszerűbb látnivalója kétségtelenül a festői 4,2 km hosszú völgy.

Szalajka-völgyi sétaút

A Bükki Nemzeti Parkban található Szalajka-völgy, amely Szilvásvárad legfelkapottabb látnivalója, gyalogosan, vagy akár a Kisvasúton is bejárható. A Szalajka-völgyi tanösvény a Szalajka-patak mentén halad végig, a patakot, és az itt található pisztrángos tavat a völgy felső harmadában eredő két forrás táplálja. A patakon lévő hídon átkelve majd fél órás gyaloglással érhető el a parkoló és a büfé épülete. Pár perces sétára található az Információs Ház és a Vadaskert épülete, majd tovább haladva a Fátyol- vízesést csodálhatjuk meg.

Szalajka-völgy, Fátyol-vízesés

Fátyol- vízesés

A Fátyol- vízesés rendkívül különleges megjelenését a völgyfenéken megtalálható mésztufa kéregnek köszönheti, amely látványos lépcsőket néhol dómokat alkot. A tufapad vastagsága itt a 17 métert is eléri. A vízesést a Szikla-forrást elhagyva érjük el. Az itt sorakozó 17 db forrásmészkő gátak egyedülálló természeti képződmények, amelynek kialakulása napjainkban is folytatódik.

Szalajka-völgy, Szikla-forrás

Szalajka-forrás és a Gloriett-tisztás

A kristálytiszta vízű Szalajka-forrás nagyjából 450 méter magasan fakad, egy napjainkban még fel nem tárt barlangrendszerből. A közelében található a Gloriett-tisztás, amely egyben a kisvasút végállomása. Nevezetes arról, hogy egykor itt álltak a falu házai, és a Pallavicini család vadászháza és pavilonja. A tisztásról az Istállós-kői-barlanghoz egy meredek ösvényen keresztül juthatnak el a túrázók, illetve a Szilvási-kőhöz és az Istállós-kőhöz, amelyek a Bükk legmagasabb pontjai.

Szalajka-völgy, Gloriett tisztás

Felső- tó

Hasonlóan a Sárospatak közeli Megyer-hegyi tengerszemhez, a Felső-tó is igen népszerű kirándulóhely, amelyet sokan Sipovics Tengerszemként ismernek. A Szalajka-forrás közelében, attól alig pár perces sétára található, több túraútvonalon közelíthető meg. A Felső-tótól szintén túraútvonal vezet az Istállós-kői-barlanghoz.

Szalajka-völgy, Felső-tó

Szalajka-völgyi Kisvasút

A kisvasút a völgy bejáratától, a Szilvásvárad Fatelep megállóhelyről indul, és napjainkban öt km hosszú szakaszán évente több százezer turista utazik, a végállomása a Gloriett-tisztás. Érdekessége a Szilvi nevű gőzmozdony, és egy korabeli vasúti kocsiszalon, amelyet 1999-benállítottak forgalomba.

Szalajka-völgyi Információs Ház és a Vadaskert

Az Információs Ház a Vadaskert szomszédságában található, a kisvasút és a parkoló első megállóhelye között, egy aszfaltos sétaúton közelíthető meg. A legérdekesebb látnivalója a Bükk köveit bemutató kősimogató, valamint a lepkegyűjteménye. A gyermekeket izgalmas programok várják, Cseppkövek és denevérek kiállítás, nyomfelismerő játék, madárfelismerés, és mintavétel az itt honos fakérgekből. A Vadbemutató kertben szarvasok és őzek láthatók, valamint a közelben Pisztrángnevelő medencék tekinthetők meg. A pisztráng tenyésztésnek már legalább 100 éves hagyománya van a Szalajka-völgyben, a sebes pisztrángot tenyésztik intenzíven.

Erdészeti Múzeum és Szabadtéri Erdei Múzeumhoz

Az Erdészeti Múzeum a Szalajka-Halastó erdei kisvasút megállónál található. A múzeumban az erdészet sokrétű tevékenységét bemutató szakmai gyűjtemény tekinthető meg. Érdemes a közelben található Szabadtéri Erdei Múzeumhoz is kitérőt tenni a Horotna-völgybe, ahol fatermelők, mész- és szénégetők, zsindelyezők kunyhói és a mészégetés nélkülözhetetlen kemencéi láthatók, valamint a bükki üveggyártás múltját ábrázoló hármas kemencéjű üveghuta.

Fotó: Wikipedia