Panthéon Párizs

Panthéon

A Panthéon a Latin negyed szívében található (5. kerület). XV. Lajos 1744-ben betegségéből felépülvén határozta el, hogy Párizs védőszentje, Sainte Geneviève tiszteletére – hálája jeléül – pompás templomot emeltet. A neoklasszicista stílusú épület a két francia építész, Soufflot és Rondelet munkáját dicséri. Az épület alapjait 1754-ben fektették le Soufflot irányítása alatt, de anyagi nehézségek miatt csak 1790-ben készült el, már Rondelet irányításával.

 

Az eredetileg templomnak épült műemlék szerepe, küldetése többször is változott a történelem folyamán. A francia forradalom után pantheonná nyilvánították, majd Napóleon idejében visszakerült az egyházhoz. Később ismét állami felügyelet alá került, majd megint templom lett. 1885 óta világi épületként működik.

Franciaország olyan jelentős személyiségeinek síremlékét találjuk itt, mint Voltaire, Rousseau, Mirabeau, Marat, Victor Hugo, Emile Zola, és természetesen az építész Soufflot. Charles de Gaulle temettette ide Jean Moulint, a II. világháború legnagyobb francia ellenállóját.

Megközelítés:

– RER B: Luxembourg megálló

– 12-es metró: Notre-Dame des-Champs vagy Rennes megálló, némi gyaloglással

Belépőjegy:

– felnőtteknek 9 €, 17 éven aluliaknak ingyenes

Nyitva tartás:

– 10 és 18 óra között