Parga

Parga

Parga (görögül Πάργα) egy város, amely északnyugat (Epirusnak is nevezik) Görögországban található. A Jón-tenger partján található Preveza és Igoumenitsa város között. Leginkább üdülőközpontként lehetne besorolni, mely mesés kilátással rendelkezik. Parga városa egy kis védett öbölben helyezkedik el, ahol a házak nagy része a hegyoldalon kapott helyet közvetlenül a part mentén. A várost körülvevő hegyek olíva ültetvényekkel vannak tele. A csodálatos Parga-i természet, a történelmével és a lehengerlő látványvilágával, az arany homokos tengerpartjával, a virágaival, a zöld színben pompázó olíva és narancs ültetvényeivel és a végeláthatatlan tengerpartjával kiérdemelte az “Epirus gyöngye” jelzőt.

Parga

Sok ember számára kellemes meglepetést tud okozni Parga, hiszen ettől a kis nyugodt várostól egyáltalán nem ezt érzést kellene érezni, viszont a várost körülölelő kis szigetek könnyen elvarázsolják az embert. Remek görög ételvilágot fedezhetsz fel az étkezéseid alkalmával, ráadásul a helyiek is meglehetősen kedvesek. Télen megközelítőleg 2,500-an lakják a várost, míg nyaranta ez a szám könnyen meghaladhatja a 20,000 főt is. Természetesen a kis város mivolta miatt inkább nyugodt helyként lehetne emlegetni és aki csak pihenni akar egy nagyot, és nem pedig partyzni éjjel-nappal, akkor azok számára tökéletes célpont lehet Parga városa. Innen könnyen megközelítheted Korfu, Paxos és Antipaxos szigeteket is. A várost 1962-ben sorolták be először, mint turista célpontot. Az építészeti stílusa a velencei uralom idejéhez fűződik: kis fehér házak, melyek egymással szomszédosak, tradicionális kastélyok és szűk virágos utcák jellemzik. 3 ismertebb stranddal rendelkezik.

Parga és környéke látnivalók

Parga körül számos látnivaló akad a pár órás elfoglaltságtól kezdve egészen az egy napos utakig bezárólag. Kezdésképp az egész napos utak kedvelői számára ajánlanám Ioannina városát, amely 2 órára található Parga-tól. Ide közvetlen busz járatot is indítanak nyaranta. Dodona ősi romjai, ami Zeusz egyik leghíresebb jóshelye volt és az egyik legrégebbi görög település, amely Ioannina várostól nem messze található. Ehhez még érdemes hozzácsatolni a remek archeológiai helyszíneket, múzeumokat, a fallal körülvett ősi várost és az elbűvölő tavat, amely közepén egy kis sziget is helyet kapott.

Parga

Preveza-t egy kis nyüzsgő városként lehetne jellemezni, ahol a tengerre néző bárok váltják egymást az utcákon. Nem mellékesen itt található egy repülőtér is. A városban lehetőséged van befizetni delfinnéző túrákra. Igoumenitsa egy forgalmas kikötőváros és innen indulnak a környékről a leggyakrabban a Jón-szigetekre és az Olaszországba a hajó járatok. Sivota hasonló kaliberekkel rendelkezik, mint Parga. A kis üdülőváros mesés kikötőjéről és számos meseszerű öbléről híres.

Amennyiben nem szeretnél vezetni, viszont kíváncsi vagy pár érdekes helyre, akkor ajánlom neked a turista vonatokat Parga-ból az Ali Pasa várig, amivel lehetőséged van még meglátogatni Anthoussa faluját a visszaúton.

A velenceiek uralták a Jón-tenger és Parga területének nagy részét pár száz évvel ezelőtt és számos várat építettek ez idő alatt, hogy biztosítsák a hatalmukat a megszállott területeken. Erre a védekezési módra tipikus példa lehet a Korfu Látnivalók cikkünkben leírt korfui építészet, ahol több vár volt a szigeten, mint falu. Hasonlóan jártak el Parga környékén is. A pargai erőd építését a középkorban kezdték meg, később a velenceiek pedig újjáépítették az épületet, amely máig megőrizte a velencei építészet főbb motívumait. A vár több száz éven át remek rátekintést kínál a Valtos strandjára. A velencei megszállást a török követte.

Parga

A Nekromanteion(magyarul: a halál jósdája) egy régi jósda volt, amely 25 kilométerre található Parga városától és két isten – Persephone és Hádész – tiszteletére építették. A zarándokok Görögország minden pontjáról özönlöttek erre a szent helyre, hogy megpróbáljanak kommunikálni  a halottakkal. A kriptákat még most is nyugtalanító helyként emlegetik, ahol az ember könnyen azt gondolhatja, hogy itt bizony fura dolgok történnek. A Styx folyó, vagy más néven Acheron egyik ága is a közelben található és ebből lett a legenda, mely szerint a folyó segítségével lehetséges a csónakot(révész hajóját) egy földalatti alagúton a templomba, vagyis a túlvilágra szállítani. Jelenleg egy modern kápolna található a jósdánál, amely birtokolja a Fekete Madonna képet.

A Styx folyót Parga közelében is megtekintheted Gliki falujában. A folyó itt meglehetősen sekély és a turisták egyszerűen átsétálhatnak a túloldalra. A folyó torkolata Ammouthia-ban található, amely híres a tavernáiról.

Parga strandjai

  • Valtos – nagy tengerpart és itt található a Tango Club
  • Sarakinikos – Akármerre jársz Görögországban, jó pár “Sarakinikos” nevű résszel találkozhatsz. Régebben azokat a part menti területeket hívták így, amelyeket szaracén kalózok támadtak meg a késői bizánci időszakban.
  • Lichnos
  • Piso Krioneri, Krioneri
  • Karavastasis
  • Agios Sostis

Parga

Parga szállásBooking.com

Parga megközelítése

Parga(szélesség: 39.28 Hosszúság  20.39) Korfu közelében.

Parga megközelítése repülővel: A legközelebbi repülőtér Preveza – Aktio (PVK), 70 kilométerre délre az E-55 autóúton, amely a part mellett halad. Áprilistól-októberig rengeteg járat indul Preveza-ba, de leginkább Anglia, Svédország, Norvégia, Finnország, Dánia, Németország, Ausztria, Hollandia, Csehország és Szlovéniából. Másik lehetséges repülőtér Korfu vagy Ioannina.

Hajóval: Olaszországból vagy Korfuból Igoumenitsa kikötőjébe. A kikötőből Parga városába 40 perces az út(35 km).

Autóval Parga-ba: Ioannina 95 km-re, Thesszaloniki 340 km-re és Athén 480 km-re található. Budapestről 1320 km-es úttal kell számolni, ha kocsival veselkednénk neki.

parga

Parga hajótúrák

Hook kapitány hajótúra: Antipaxos és Paxos szigetére kínál hajóutat. Reggel 10-kor indul a hajó minden nap Parga kikötőjéből. A hajó indulást követően nyugatnak veszi az irányt. 80 percet követően a hajó megérkezik Antipaxos szigetére, ahol lehetőséged van úszni egy nagyot egy mesésnek mondható öbölben, ahol számos luxus yacht is szokott horgonyozni. A kristálytiszta mediterrán víz és a látvány egy életre szóló élményt kínálhat számodra. Az út ezt követően Camara és Ortholitho falvak lesznek, hogy felfedezhesd a sziget nyugati részét is. itt jó pár rejrélyes barlang és lélegzetelállító sziklákat láthatsz, ha a szigetet kémlelnéd. Másfél órát követően ismét lehetőséged van úszni egyet, hiszen megismerheted a “kék barlangokat”.

Az úszást követően következik Paxos fővárosa, Gaios, amire 2 és fél órád lesz, hogy felfedezd. Nagy eséllyel láthatsz delfineket is az úton, így érdemes kamerát is vinned magaddal

Parga taxi hajók Lichnos és Valtos partra:

Indul naponta: 10.00, 11:00, 13:00
Visszafele pedig: 14.00, 16.00, 17.00

A Parga kikötőben vásárolhatsz jegyet. A Valtos partra a jegy 4 euró, míg Lichnos part 7 euróba kerül.

Parga időjárás

  Jan  Febr  Márc  Ápr  Máj  Jún  Júl  Aug  Szept  Okt  Nov  Dec
Legmagasabb  14  15 17 20 24 28 30 30 28 24 19 16
Legalacsonyabb  6  6 8 10 14 18 20 20 18 14 10 8