angyalvár

Angyalvár

A Vatikántól keleti irányban, a Tiberis folyó kanyarulatában található az Angyalvár. Hadriánus császár, aki a Pannonia Inferior tisztségét is betöltő uralkodó volt, monumentális síremlék építését rendelte el 135-139. között. 

A korábbi temetkezési helyszín, Augustus mauzóleuma megtelt az elődök földi maradványaival.  Sokáig császári nyughely volt, majd a későbbiekben a pápák erődként és börtönként használták, manapság múzeumként funkcionál. Az alapja egy közel 80 méteres négyszög, melyen egy hatalmas, 60 méter átmérőjű hengert építettek. A nevét egy legendának köszönheti: Szent Gergely pápának a síremlék fölött megjelent Mihály arkangyal, aki karddal a kezében jelezte, hogy a Rómát pusztító pestisjárvány véget ért.

Itt nyugszik a teljesség igénye nélkül Antonius Pius, kinek az uralkodása alatt Kínáig jutottak a római hajók, de a Gladiátor filmben szereplő kegyetlen és zsarnok uralkodó, Commodus is.

angyalvár róma

Az épület jelenlegi arculata a reneszánsz időszakában alakult ki, tetején Szent Mihály arkangyal szobrával. Az épületnek a történelem során fontos szerepe is volt azáltal, hogy a Szent Péter Székesegyházat kötötte össze az Angyalvárral a megépített Borgo-átjáró, mint menekülési útvonal.

 Az Angyalhíd köti össze Róma történelmi középpontját és Angyalvárat a Tiberis folyón át, melyet Bernini mester alkotásai díszítenek.

A látogatók az Angyalvárban járva megismerhetik az ókori spirális feljárót, a császárok temetkező fülkéi végigjárhatóak, de látható egy fegyvergyűjtemény és egy tárlat, amelyen megismerhető az épület történelme.

angyalvár róma

Megközelítés

  • Metró: A vonal Lepanto megálló és  Ottaviano – San Pietro megálló

Belépőjegy

  • Az online elővétel során jegy felnőtteknek: 20,50 € , kedvezményes félárú jegy 18-25 éves korig, – 0-17 éves korig: ingyenes. (4 éves kor alatt nem szükséges online foglalni)

Nyitva tartás

Naponta belépés  09:00-18:00-ig, nyitva 19:30.

Utolsó belépés a zárás előtt egy órával

zárva hétfőnként, minden hónap első vasárnapján, december 25. és január 1.-én