Prága hidak

Miért érdemes Prágába elutazni?

Általánosan ismert dolog – még azok előtt is, akik a maguk szemével még nem láthatták Prágát –, hogy a cseh főváros élete szinte egyetlen, szerves történelmi folyamat, mondhatnánk: a vén falakra hibátlanul írott krónika.

Ugyanakkor azonban modern európai város is, lüktetően, hevesen, kíváncsian, folyton újra alakulóan, de sohasem tolakodóan modern. Történelem, művészet, irodalom, zene, ipar, kereskedelem finom és arányos ötvözete. Nem kell ennek bizonyítására egyebet tennünk, mint összehasonlítanunk Husz János gótikus templomának áhítatos csöndjét a prágaiak folyton újat kezdeményező s az európai élvonalban álló színházkultúrájával, egymás mellé állítanunk a X. századbeli arab utazó naplójegyzeteit a modern életérzésű Franz Kafka írásaival.

Prága látnivalók - Károly-híd

Hogy ez más fővárosokban is így van?

Igen. De Prágában az új és a régi: gazdag és árnyalatos átmenetek következtében természetesebben simul egymáshoz. Mondhatnánk azt is, hogy a modern és minden újra érzékenyen reagáló Prága egyetlen műemlék. Egyszerre gótikus és barokk város – a reneszánsz viszonylag kevesebb nyomot hagyott arculatán – Bécsből és Drezdából klasszicista, romantikus, szecessziós művészi hatások érték, Párizsból az avantgarde irodalmi befolyása, s a keményebb, poroszosabb berlini éghajlat szellemi viharait is mindig át tudta lényegíteni közvetlenebbé, hajlékonyabbá, igen, kispolgáriasabbá.

Építészeti stílusok, szellemi törekvések zavartalanul virágoztak egymás mellett, s közös harmóniába olvadtak. Igen, harmóniába! Nem csoda, hogy a prágaiak annyira kedvelik s annyira értik a zenét.

Viszont: amíg az időnként példaképül szolgáló Bécs vagy a távoli – és az átlag prágai számára sokáig ismeretlen – Budapest, avagy a még távolabbi Párizs belvárosait sokszor bontották, tágították, újjáépítették, addig Prágában jóformán alig bontottak le valamit is városrendezés, parkáthelyezés címén. Amit egyszer felépítettek, az úgy is maradt, lett légyen kereskedőnegyed, középkori zsidó gettó vagy a bécsi Graben mintájára, a várfalak utódjaként a Príkopy, e keskeny belső körút. S ami kertet egyszer Wallenstein tábornok vagy egy Kinsky gróf megcsináltatott, az ma is zöldell és virágzik. Egyetlen kopott történelmi jellegű címer sincs az egész városban. Mind fénylik.

Prága Óvárosi tér

A „Prága” név tulajdonképpen elővárost jelent. Ezért találunk Varsóban is Prága nevű negyedet illetve Sümeg mellet egy Sümegprága nevű helységet. Prágának különben rengeteg beceneve van. A csehek – akik rendkívül kedvelik szép fővárosukat – a Városok Anyjának nevezik. Mondják Száztornyú Prágának is, a legnépszerűbb jelzője azonban Zlatá Praha, Arany Prága. Ha alkonyatkor végigtekintünk a Hradzsin bástyáiról, vagy a Petrin-hegy kilátójáról Prága tornyain, valóban aranyosan csillog az egész város. Szeretik hangoztatni ezt a jelzőjét is: Prága, a múzeumváros. Van latin neve is: Caput Regni. A Birodalom Feje. Középkori név, abból az időből, amikor Prága az egész császárság központja volt.

Miért Prága?

UNESCO-műemlék

Prága 866 hektár területű történelmi városmagja (a Hradzsin-negyed – Hradčany – a prágai Várral, a Kisoldal – Malá Strana –, az Óváros – Staré Město – a Károly híddal és Josefovval, az Újváros – Nové Město – és Vyšehrad) 1992 óta szerepel az UNESCO kulturális és természeti világörökségi listáján.

Csehország legjelentősebb városi műemlékegyüttese

Prága központjának jellegzetességei a kanyargós utcácskák, valamint az, hogy a városban fellelhető az összes építészeti stílus – a román rotundák…

prága

Európa kulturális fővárosa

Prága a kilenc európai város egyike, amelyek megszerezték ezt a megtisztelő címet. Ezt számtalan, egyedülálló gyűjteményekkel büszkélkedő múzeumának és galériájának köszönheti, továbbá több tucat színházának és jelentős koncerttermének, amelyekben világszínvonalú hírességek lépnek fel.

A folyóra és kilenc dombra épült város

Változatos földrajzi elhelyezkedése páratlan bájt és lenyűgöző látképet kölcsönöz a városnak. A prágai csúcsok rengeteg elragadó kilátást kínálnak.

A szerelem városa

Hosszú barangolások a keskeny utcácskákon >a gázlámpások fényében, egy csók egy barokk kert virágba borult lombkoronája alatt, hajókázás egy ódon gőzhajón, egy várban vagy egy kastélyban eltöltött éjszaka, utazás gőzmozdonnyal, esküvő a kastélykertben – ezek a prágai romantikus koktél összetevői.

Prága Hradzsin tér - Hradcanské námesti

Bevásárlások és ínyencségek paradicsoma

A hírneves cseh üveg, bizsu és ékszerek, a messze földön híres cseh sör, a természetes kozmetikumok, az ínyencségek és a világmárkák nagy választéka – Prágában mindez kiváló minőségben és rendkívül kedvező árakon kapható.

Arany Prága

Ez a jelző valószínűleg IV. Károly cseh király és német-római császár idejéből származik, amikor arannyal vonták be a prágai Vár tornyait.

prága

Száztornyú Prága

A tornyok és kilátók sokaságáért már évszázadok óta száztornyúnak hívják a cseh fővárost. Jelenlegi számuk már 500 körül mozog.