Cuha-völgy

Cuha-völgy

A Cuha-völgy nemcsak hazánk egyik legszebb vasútvonala, de a patak mentén kanyargó út a Bakony éke. A legkönnyebben bejárható túraútvonalak közé sorolható, egyes szakaszai akár babakocsival, és akár kisgyermekkel is. Azonban érdemes megfelelő lábbelivel készülni, mivel nagyobb esőzések után nehezebben jártható. A Cuha-völgyi Via Ferrata Zirc közelében található.

A Cuha-völgy vasútvonala és túraútja

A Magas-Bakony hazánk egyik legváltozatosabb tájegysége, ezen belül a Cuha-völgy ennek a legszebb része.

Bakonyvasút

A Győr-Zirc-Veszprém vasútvonal szakasz mentén húzódó völgy, egyike a legromantikusabb szurdokoknak. A vonat vadregényes alagutakon, viadukton halad keresztül, a legszebb szakaszán található a Gubányi Károlyról elnevezett műemlék viadukt.

A Cuha-völgy túraútvonala

A sziklaszurdokban található túraútvonal párhuzamosan fut a patakkal, és minden évszakban vonzza a természet kedvelőket.

Cuha völgy

Előnye, hogy kényelmesen bejárható gyalogosan, és kerékpárral is, akár hosszabb, vagy rövidebb túraútvonal mentén. A teljes völgy hossza 14 km, viszont nagyobb esőzés és hóolvadást követően a megáradt patak a völgyet elöntheti, és az utakat járhatatlanná teszi. Kéktúra bélyegző pont Porva-Cseszneken és Zircen található.

Zirc és Porva-Csesznek közötti szakasz

Az útvonal számos módon variálható. Akik a nyugalmasabb túrázást kedvelik, azok számára ajánlott Zircnél kezdeni, és a jelzés mentén haladni. A Zirc- Porva-Csesznek közötti szakasz 8,7 km hosszú. Érdemes arra viszont felkészülni, hogy az útvonalon pár helyen a víz feletti gázlón, (köveken és fatörzseken) kell áthaladni. A Porva-Cseszneki vasútállomás épületében büfé is működik.

Porva-Csesznek és Vinye közötti szakasz

A Porva-Csesznek és Vinye közötti szakasz 5,3 km hosszú.  A piros sáv jelzést követve haladhatunk el a Cuha szurdok mellett, amely körülbelül 4 km hosszú sziklafalakkal határolt völgy, majd Vinyénél egy bővízű forrás mellet. A túraútvonalon számos helyen található padokkal, asztalokkal és tűzrakóhellyel rendelkező pihenő. A Vinyénél a pataktól nem messze található vinye.hu büfében remek az étel kínálat, ezenkívül különleges termelői portékák (sajtok, lekvárok, szörpök) is vásárolhatók.

Cuha-völgyi tanösvény

A Cuha-völgyi pihenőpark és tanösvény a Cuha szurdok középső szakaszaként is ismert, igen kedvelt kirándulóhely a hozzá szorosan kapcsolódó Ördögréttel együtt. A tanösvény egész évben ingyenesen látogatható.

Cuha-völgyi Via Ferrata

A sziklamászás kedvelt szabadidős sporttevékenység, a Via Ferrata ennek biztonságosabb és egyszerűbb módja. A közelmúltban átadott Cuha-völgyi vasalt útvonal Zirc közelében található. A Bucsek Henrik emlékút (”C” nehézség) kezdők számára is, míg az Adriane fonala (”D/E” nehézség) már nagyon nehéz, csak tapasztaltaknak ajánlható a különböző nehézségi fokú részek miatt.

Fotó: wikimedia.org