Crikvenica

Crikvenica utazás

A Kvarner-öböl keleti részében található Crikvenicát nagyrészt a kvarneri riviéra miatt látogatják a turisták; itt található Selce, Dramalj és Jadranovo is.

Igenforgalmi szempontból Crikvenica ideális területen helyezkedik el, hiszen egyrészt a legszebb kvarneri szigetek (Krk, Rab) közelében található, de Lika vidéke is közel esik, ahol az Észak-Velebit Nemzeti Park és a gyönyörű Plitvicei tavak is találhatók. Ráadásként ott vannak még a gyönyörű velebiti strandok, ahol átlátszóan tiszta tenger hullámzik; csupán annyit kell tennie, hogy választ egy szállodát a kínálatunkból, és idejében lefoglalja a szálláshelyét.

Crikvenica az Ad Tures római útállomásból fejlődött ki; itt jutott ki az úttest a tengerpartra, és a régi bortermelő városok is itt jutottak ki a tengerre. Már a XIV. században felépült a Szent Mária-templom, amelyet a Frangepánok, a térség földesurai 1412-ben felújítottak, és mellé pálos kolostort építettek. A kolostori komplexumot hengeres sarokbástyával erősítették meg – így jött létre a Kaštel. A templom szentélyrésze gótikus stílusban épült, amelyhez később (1659, 1704) barokk hajót építettek. A Pavao Riedl szobraival (1776) díszített főoltár, a két oldalsó oltár és a gyóntatófülke pálos szobrászok és fafaragók műve.

Crikvenica

Crikvenica legrégebbi házai az öbölben találhatók, a város később Kraljevica és Selce irányába növekedett tovább. A gyors fejlődés a turizmus eredménye. 1893-ban felépült a Therapia szálloda, és elkészült a település városképének terve (tervezőmérnök: S. Höfler), és újabb szállodák, villák és parkok épültek. Az 1933-ban lerombolt, román stílusú Szent Antal-templom helyén egy új neoromán stílusú templom épült, amely ugyanezt a nevet viseli.