Chora Sfakion

Chora Sfakion

Chora Sfakion vagy Sfakia egy kis történelmi település alig 500 lakossal a Chania prefektúra déli részén. A kis falu a Chora Sfakion önkormányzat központja és a területet leginkább úgy ismerik, mint Sfakia, amelyhez hozzátartozik a Chania prefektúra hegyek vidéke is. Ez az önkormányzat megközelítőleg 468 négyzetkilométert fed le, viszont az egyik legritkábban lakott terület egész Görögországban a durván felfele kerekített 3000 fős lakosságával. Ide tartozik Hora Sfakion, Anopoli, Agios IoannisAgia Roumeli, AsfendouFrangokastelloLoutro, Patsianos, Skaloti, Imbros és Askifou faluja is. Az egész terület egy természeti csoda, amely vadvidéki tájjal, mesés tenger közeli területekkel van megáldva. Sfakia a fehér hegységek nagy részét is birtokolja, melyet lehet, hogy ismertebb, ha Madares és Pachness(2453 m) kulcsszót használom.  Ez a két név a sziget legnagyobb csúcsait takarja. Ráadásul itt található a Samaria szurdok Nemzeti Park is, az egyik legismertebb látnivalója Krétának. Más ismertebb szurdokok a környéken: Klados szurdok, Domata szurdok, Elygias szurdok, Aradaina szurdok, Sfakiano szurdok, Imbros szurdok, Asfendou szurdok és Kallikratis szurdok.

Chora Sfakion

Sfakia név eredete

3 lehetséges magyarázat van a Sfakia név kialakulására, de sajnos hivatalosan egyik sem megerősített:

  • Sfakia jelentése “szurdokok földje” a “Sfax” szóból, ami szakadékot jelent
  • Sfakia egy leander fa után lett elnevezve, amit “sfaka”-nak hívnak krétai dialektusban
  • A 3. verzió pedig az, hogy Hora Sfakion eredetileg Sfikianak hívták, de ezt később javították Sfakia-ra

Hora Sfakion megközelítése

Sfakia 74 kilométerre délre található Chania-tól. Észak-Krétáról ezt a területet megközelíteni úgy lehet a legegyszerűbben, ha Vrisses(patakok, méz, barbecue és az ínycsiklandó joghurt faluja) falun át haladva Askifou-fennsík és az Imbros szurdok felé venni az irányt, ahol a déli part és Chora Skafion is kezdődik. Haladj egy picit a mély Imbros szurdokban, amíg meg nem látod a végtelenségig elnyúló Líbiai-tengert. Amennyiben jók az időviszonyok, akkor láthatóvá válik Gavdos és Gavdopoula is, Európa legdélebben található szigetei.

Imbrosból az út Sfakia felé vezető út meglehetősen nehéz, viszont ez a kiruccanás legszebb szakasza. Vadregényes hegyek(a fehér hegyek és Madares) és a mély szurdokok (Imbros szurdok kelet felé és Sfakiano szurdok nyugatra), tekergős utak a sziklaszirtek peremén.

Ha elértük Sfakia környékét, akkor észrevehető lesz, hogy itt bizony másképp fúj a szé, mivel magasabb hegycsúcsokról hideg levegőt kapunk. A fenyő és a kakukkfű illata, a kecske haragok hangja, és emellett Sfakion sztorik kifulladásig. Sfakion sose adta meg magát a betolakodóknak, szembeszállt a halállal és számtalanszor fellázadt az Oszmán birodalom ellen, ezért a falu lakói tisztelik és becsülik a hős helybélit.

Ha már itt vagy, akkor indulj meg a sziklaszírt felé és nézz körül: A szemed beláthatja az egész környéket: Loutro, Frangokastello és Gavdos mesés találkozása egy panorámaképen szép emlék lehet a krétai útról.

Chora Sfakion

Chora Sfakion

Amint haladsz az úton és meglátod az első sfakiai házakat, akkor pár fát pillanthatsz magad előttg és egy velencei erőd romjait. Ez az erőd volt a sfakiai(Sfachia) erőd, a velencei parancsnokok rezidenciája, amit később a törökök is felújítottak és birtokba is vettek. Ha netalántán megállnál a romoknál, akkor érdemes egy kicsit szemügyre venni Sfakia városát, amire innen tökéletesen rá lehet látni. Ahogy haladsz ismét a város felé egy parkolót pillanthatsz meg. Ez nyaranta leginkább a turista buszok parkolója, akik felveszik a Samaria szurdokon áthaladt turistákat és a városba érkezve, busszal vagy komppal folytathatják tovább a napjukat. Itt a kikötőben be lehet fizetni hajókirándulásokra(nem csak nyaranta) is, ami Chora Skafionból Loutro, Paleochora és Gavdosra kínálnak hosszabb-rövidebb utazásokat.

Érdemes a parkolóban hagyni az autót és innentől gyalog folytatni a felfedező túrát, ha szeretnéd körbejárni a várost. Számos étterem kapott helyet a környéken, ahol szó szerint egymás bejáratára építették a másik étterem bejáratát, köszönhetően a napi több ezer turistának. A településnek két kikötője van, a régi öreg kikötő és a nemrég épült nagy kikötője. Aki szeretne a környéken megszállni, annak könnyű dolga lesz, hiszen egy-egy napra is lehet foglalni szobákat(nem veszélyes áron). A városon kívül található a Vritomartis Naturist Hotel, ami hivatalos nudista övezet.

A városban csak a legszükségesebbeket találhatod meg: benzinkút, posta, OTE iroda, gyógyszertár, rendőrség és ATM automaták. Nagyobb boltok nincsenek, így érdemes ezeket észben tartani egy esetleges kiruccanás alkalmával. A város napi rendszerességgel indít buszokat Chania-ba és taxi megállókkal is összefuthatunk a városban való sétálgatás közben.

Chora Sfakion

Chora Sfakion strandjai

Két ismertebb stranddal rendelkezik:

A kis kikötőben van egy strand a falucska nyugati kijáratánál

Egy másik lehetőség az Iligas strand, ami egy kilométerre van Sfakia-tól. Itt van egy taverna is, ahol bérelni is lehet szobákat, ha úgy alakulna. A partnál számos tengeralatti barlangot lehet találni egy kis kereséssel.