capri

Capri

Capri szigete 5 km-re található Nápoly kikötőjétől, mely már a római korban is kiemelt figyelmet kapott Róma legelőkelőbb polgárai körében.

Capri a görög mitológiában a szirének szigete volt, míg a rómaiaknál a császárok kedvelt üdülőhelye. A legismertebb villa a szigeten Tiberius villája volt, aki állítólag rendszeresen szervezett züllött orgiákat Capri szigetén. Akik elégedetlenkedtek, azokat a császár lehajíttatta a sziklákról. A sziget kiemelt turisztikai látványosságnak mondható, főleg a július és augusztusi hónapokban, viszont más időpontokban sokkal nyugodtabb és kellemesebb lehet Capri a látogatók számára.

Capri megközelítése

Hajóval: Capri 40 perc alatt megközelíthető  Ischia vagy Forio kikötőiből a Marina Grande kikötőjébe hajózva, mely a sziget északi oldalán található. Naponta indulnak kompok Nápoly  (16€, 40 perc), Amalfi, Positano és Sorrento (14€, 20 perc) kikötőiből, melyeket a Caramer és az SNAV cég üzemeltet.

Találhatunk dedikált vizi taxikat is, melyek Nápoly, Amalfi-part és Ischia-ról szállítják Caprira a vendégeket. Természetesen gazdagabb utasok számára kínálnak luxus utazást is, melyek fél, vagy akár egész naposak is lehetnek, hasonlóan Amalfi, Sorrento útvonalak is megtalálható a kínálatukban

capri

A Marina Grande kikötőből hajók indulnak a Blue Grotto /Kék Barlangba is. Az induló sikló jobb oldalán található negyedik üzletben lehetőséged van tárolni a poggyászodat is 2,5€/nap/zsák áron 08:30 és  06:00 között. Jegyek buszokhoz, siklókhoz, hajókhoz a kioszkoknál található, amely mellett 99%-ban wc is található. A Turisztikai Információs irodák 1€-ért kínálják számodra a Capri szigetéhez köthető térképeket április és október között 08:30-20:30 nyitva tartással, novembertől márciusig pedig 9:00-13:00 és 1 és 15:30-06:30 közötti nyitva tartással rendelkeznek. A Bar Augustoban lehet netezni is 06:00-20:00 között.

Miniatűr Capri Anacapriban található nem messze a Viktória tértől(Piazza Vittoria)

Capri szigetének megismerése

 • Gyalog: a fő kikötőtől(Marina Grande) a dombos városrészbe lépcsőket alakítottak ki, legtöbb esetben útjelzőket találunk minden nagyobb kereszteződésnél.
 • Siklóvasút(funicolare): a hegyi villamos(mely hasonló elven működik, mint Nápoly, Heidelberg, Barcelona és San Francisco-ban) köti össze a kikötőt a várossal. Bővebben olvashatsz róla a Campania Unico egységesített tömegközlekedési jegyekkel kapcsolatban.
 • Taxi: a nyitott tetejű taxik igen drágák Capriban, de ha csoporttal vagy, akkor megérheti. Érdemes meggondolni egy sziget méretű túrát, mely nem olcsó, viszont Capri szigete se nagy.
 • Busz: a szigeten található buszok eléggé drágák, de bárhová elvisznek téged Capri határain belül. A menetrend szerinti járatok ára 1,30 euró a sima, 2,80 euró 60 perc korlátlan használatért, vagy 6,70 euró plusz 1 € letét korlátlan napi használatért(a letétet visszakapod a nap végén).

Buszok indulnak:

 1. Marina Grande-ből Capri városába (4 busz óránként), majd a busz megy tovább Anacapri városába(4 busz óránként), de Capriból Anacapriba eléggé zsúfoltak a buszok, így érdemesebb a kikötőből Anacapriba menni(2 busz óránként).
 2. Anacapri buszok Capriba(legalább 4 busz óránként) és a Kék barlanghoz

capri

Capri szigetének látnivalói

Anacapri városa és a környező villák

Blue Grotto: (Grotta Azzurra – Kék Barlang) A Blue Grotto egy csodálatos barlang, melyet egy szűk kis nyílással áldott meg a természet és a római idők óta népszerű fürdő szerepét tölti be. Népszerűsége az évszázadok alatt nem, hogy csökkent volna inkább egyre több turistát vonzott magához a kék barlang. A bejárat meglehetősen kicsi, mely éppen, hogy csak egy kis csónaknyi átjárót kínál a barlangba látogatók számára. A bejáratnál sötét fogad minket, viszont ahogy haladunk beljebb úgy vehetjük észre a fényt, mely a bejáraton keresztül világítja meg egyszerűen leírhatatlan módon a barlangot. A lenyűgöző türkizkék árnyalatok csillognak a vízen és a sziklákon is. A Blue Grotto az árapály játéka miatt eléggé nehezen megközelítő és előfordulhat, hogy ki kell várnod a sorodat, hogy bejuthass. Érdemes ellenőrizni az árapály állását, hogy elkerülhesd a kellemetlen meglepetéssel járó várakozást. A Blue Grotto költségei nagy vonalakban a Marina Grande-ből való utazás nélkül is eléggé borsós lehet egyesek számára. A barlang költsége 9 euró, plusz személyenkénti 12,5 € a csónakdíj, mely annyiból áll, hogy átvisz téged a bejáraton és körbejárja veled 1-3 óra alatt a környéket.

Vannak sétahajózók is, akik körülhajózzák Caprit, majd megállnak a Blue Grotto-nál és a fedélzeten található vendégek egy-egy csónakkal körbejárhatják a barlangot és környékét. Lehetőség van arra is, hogy Anacapriba buszozol, majd 100 méter sétát követően Grotta Azuurra irányában folytasd az utad busszal. Ezzel a Marina Grande által kínált borsos árakat picit megnyirbálhatod, sőt ha már Anacapri felé veszed az irányt, akkor itt is körbenézhetsz, hiszen rengeteg errefelé a látnivaló. A barlang nyitvatartási ideje 09:00 órától napnyugta előtti óráig. Amennyiben valamilyen oknál fogva nem tudod megtekinteni a barlangot, akkor célszerű meglátogatnod 12 euróért a Faraglioni Rocks természeti jelenséget, melyet a későbbiek folyamán részletesebben is ismertetünk. A Blue Grotto azon helyek egyike, melyet megszeretsz, vagy megutálsz, köszönhetően a csúcsidőben történő kötelező 1-2 órás várakozás miatt. Népszerűsége miatt rengeteg turista akarja megtekinteni pár perc erejéig a barlangot, viszont a hely nem tudja kiszolgálni a tömegesen érkező látogató tömeget, főleg nem a csónakokat. Sokan már a várakozási idő és az ára miatt kihagyják a barlang megtekintését, mások pedig több alkalommal is vissza akarnak térni a helyszínre, fittyet hányva a vele járó költségekre.

capri szigete

Villa Jovis: Tiberius római császár rezidenciája, mely ie 37 és 27 között épült. A Jovis villa a legnagyobb a Caprin található 12 császári villa közül, melyekről Tacitus(római történetíró) említést tett. A császár i.e. 26-ban visszavonult Capri szigetére és csak a bujálkodásnak és szórakozásnak szentelte az életét. A Villa a 334 méter magas  Tiberius-hegyen található. Napjainkban csak az épület romja látható, viszont elég éles képet tudtak alkotni a régészek Tiberius Capriban található palotájáról.

Capri-i napfelkelte: Ha el tudsz csípni egy korai hajót Nápolyból(pl a 06:45-öst), akkor láthatod ahogy a nap felkel a hegyek mögül. Az ég sötét ibolya színűből pink, majd narancs és arany színeket veszi fel. Nagyon sokan dicsérik a látványt.

Villa San Michele: Anacapriban található. Svéd orvos Axel Munthe építette a 20. század kezdetén és Tiberius egyik ősi villájának maradványaira épült. A kertjei fantasztikus kilátást biztosítítanak a szigetre, Sorrentoi-félszigetre és a Vezúvra. A villa az úgynevezett föníciai lépcső(Scala Fenicia) tetején található. A lépcső Anacapri és Capri között épült, valószínűleg azért, mert az első görög telepesek túl meredeknek találták a dombot. A doktor egy könyvet írt a villáról, mely a “The Story of San Michele” címet kapta. A könyv több nyelven megtalálható a villa ajándékboltjában megközelítőleg 10 euróért. A villa felé vezető úton érdemes megkóstolni a környék Limoncello-ját és elszürcsölgetheted mielőtt még befizetnéd a belépőt. A belépő 7 euróba kerül, de megéri.

San Michele templom: Anacapriban található, a templom tökéletes példája a sziget barokk stílusának. A templom már maga egy remekmű, viszont a templomban található padló Leonardo Chiaiese műve, aki Ádám és Éva kiűzését rakta ki mozaikokból. Az oldalakon található fa deszkákon kell járnod a templomban.

Faraglioni (jelentése szikla): A sziget egyik leghíresebb különlegességének számít,a  Blue Grotto mellett. 3 sziklából álló természeti csoda. minden egyes sziklának külön nevet is adtak. A turisták kedvelt célpontja.

 • Faraglione di Terra (Saetta): Capri szigetével közvetlen kapcsolatban áll a 109 méteres szikla.
 • Faraglione di Mezzo (Stella): a középső szikla, mely 81 méteres
 • Faraglione di Fuori (Scopolo): a legtávolabbi látható szikla, 102 méter magas
 • Scoglio del Monacon: Ez egy negyedik szikla, melyet csak szélcsend idején lehet látni és sokan nem is tudnak róla

A természeti alkotás mellett az ókori művészek se tudtak elmenni és gyakran került vászonra a Faraglioni . Az ókori írók is gyakran említették a szirénekkel kapcsolatos mondakör miatt. A nevük feltételezések szerint a görög “phárosz” szóból ered, mely jelentése világítótorony. Azért is nevez(het)ték így, mivel a hajósok számára a sziklák tetején tüzet gyújtottak, hogy nehogy nekicsapódjanak a közelben található vízi járművek. A világon csak itt található egy gyíkfaj, mely a Lacerta coerulea faraglionensis nevet kapta.

Arco Naturale: egy barlangmaradvány, melyet a közelben található sziklák boltívvé faragtak ki. A hullámok pedig segítettek a törmeléket elszállítani. A paleolit korból származó képződmény az eróziós körülmények miatt szinte teljesen átformálódott a ma látható formájába. A közelben található egy lépcsősor, mely a Matermania Grotto-ba vezet. Itt található egy nimfeum, magyarul egy nimfa szentély. A közelben találhatjuk még a Giardini di Augusto-t=Augustus kertje) és a via Krupp-ot is.

capri sziget

Capriban a következőket ajánljuk

Capri pontosan az a hely, melyből sosem elég. 4 kávézó található a főtéren, miután elfogynak a nappali turista hadak, ahova érdemes befizetni, már magáért a téren hömpölygő tömeg látványáért. A környéken található bárokat is sokan dicsérik. Az utcán rengeteg híres márka képviselteti magát, így ha netalántán nem tudnál elkölteni pár száz ezer forintot, akkor remek lehetőséget kínálnak számodra ezek a boltok/butikok.

 • Séta: A publikus gyalogos utak rengeteg látnivalót kínálnak számodra, mint például az “Arco Naturale”-t, melyet a turisták nagy része csak csónakkal tekintenek meg. Sok ösvény elég meredek, így kényelmes cipőt érdemes felvenned egy kiadós séta előtt. Mint már említettem 1 euróért vásárolhatsz magadnak térképet a fő turista irodában(kikötő), és a térképen megtalálhatóak a főbb sétáló ösvények is. Viszont nehéz eltévedni ezen a kis szigeten, így a kalandozni vágyók számára a térkép inkább csak hátráltathat.
 • Túrázás: Túrázásra adhat okot Capri szigetének domborzata, hiszen az egész sziget egy túrázásra való dombos, hegyes vidék. A vadászok és halászokon kívül más nem igazán akarja kihasználni a sziget adta lehetőségeket és ebből kifolyólag rengeteg apró ösvény, kisebb útszakaszok és előkészített mászó felületek találhatóak a sziget minden egyes négyzetméterén, melyek nem igazán vannak túlzsúfolva. A legjobb mód, hogy megismerd a szigetet az nem más, mint hogy eltávolodj picit a várostól és belevesd magad a turisták által nem igazán látogatott területekre. Legyen nálad sok víz, egy kényelmes cipő és egy fényképezőgép és már mehetsz is túrázni.
 • Bérelj motorcsónakot: akár 80 euróért is bérelhetsz magadnak:5 főt kiszolgáló motorcsónakot 2 óra erejéig. A legjobb módja a sziget megismerésének a tengerről. Nem vagy időhöz kötve, nincs buszmegálló és nem fáradsz el a sétában. Ha picit megállnál, hogy körbenézz, akkor akár úszhatsz is egy nagyot. Érdemes meglátogatni a kikötőt a pontosabb árajánlatok érdekében.
 • Bérelj scootert: Ha gyalog nem megy a sziget megismerése, akkor itt az idő, hogy elkötelezd magad egy scooter mellett. Persze azért vigyázni kell az őrült busz sofőrökkel, főleg a kanyarokban. Előfordulhat, hogy csak akkor kaphatsz kis robogót, ha elég tapasztalt vezető vagy.
 • Használd az egyszemélyes felvonót: a helyiek Seggiovianak hívják. Anacapriból Monte Solaro hegyre megy fel. Felhőtlen napokon tisztán lehet látni a távoli nápolyi-öblöt a hegycsúcsról a közeli panorámára fókuszálva pedig meseszép virágoskerteket fedezhetünk fel a hegy lábáig. A fel vezető út 15 percig tart és megéri bevállalni, hiszen addig is kiszabadulhatunk a túlzsúfolt Capri mindennapjaiból. Ha szeretnéd megcsodálni jó alaposan a panorámát, akkor jó hír lehet számodra, hogy wc és étterem is  adott a hegycsúcson. Egy kis túra 10€ vagy 7,5 €, ha csak egy irányba szeretnél menni. Nyáron 9:30 és 17:00 között használhatod a felvonót és a legutolsó járat lefelé a 17:30-as. Novembertől márciusig is működik, viszont akkor az utolsó járat a 15:30-as. Telente meglehetősen szeles az idő erre fele.
 • Úszás: a helyiek kedvelt szórakozása este 6 óra után a Blue Grotto-ban való úszkálás. Mikor megáll az élet a csónakázók számára a Barlangban, akkor következik a biztonságosabb úszkálás a bátrabbak számára. A barlangokban való úszkálás csak a tapasztalt úszók számára ajánlott és nem igazán ajánljuk mi sem mindenki számára ezt a fajta szórakozást Capri szigetén. A leggyakoribb sérülés a barlangoknál a kövek közelsége a bejáratnál. Sose akarj egyedül úszkálni a barlangokban menj egy helyivel, mert többet ér az egészséged, mint hogy ismét szemügyre vehesd a Kék Barlangot sötétedéskor.
 • Marina Piccola, avagy a Capri kis kikötője. A Marine Grande-val átellenben található a szigeten, melyet gyalog is megközelíthetsz, viszont a buszozás jóval egyszerűbbnek ígérkezik. Marina Piccola jóval nyugodtabb nagy testvérénél és 2 parttal rendelkezik, ahol úszhatsz, vagy akár napozhatsz a köves parton. Júliusban és Augusztusban viszont elég nehéz szabad helyet találni magadnak a sok turista miatt.
 • Vízi taxizás: Privát kalandozás, melyre Nápoly és Salerno kikötőiben találhatsz megfelelő összegű ajánlatot.
 • Túrázás: Privát vagy csoportos túrákat kínál rengeteg szolgáltató/iroda, Capri több helyszínén is. Az egyik ismertebb iroda a Visit Capri. Rengeteg programterv közül választhatsz, így ha nem szeretnéd egyedül felfedezni a szigetet, akkor számodra ez lehet az ideális lehetőség.

capri

Ismertebb rendezvények, események, fesztiválok Capri szigetén

Áprilistól a nyár végéig a sziget az egyik népszerű kulturális központja Olaszországnak. Minden este találhatunk magunknak egy-egy koncertet, meglátogathatod Capri főbb, varázslatos tereit esténként, te magad is felfedezheted a Tiberius villát, vagy akár részt vehetsz a szobor és festmény kiállításokon, ahol a művészeti remekműveket ismerhetsz meg közelebbről.

 • San Costanzo fesztivál: Május 14.-én a Capri város védőszentjének szánják az ünnepet évről-évre
 • Sant’Antonio fesztivál: Évről-évre Június 13-án rendezik meg Anacapri védőszentjének szánt fesztivált
 • Nemzetközi folklór fesztivál: Augusztus 1. hetében Anacapri városa egycsapásra folklór stílusban díszeleg, ahol nagyszabású eseményeknek ad otthont a város nagyobb terei
 • Settembrata Anacaprese: Szeptemberben rendezik meg, a szőlő szüret fesztiváljának is nevezhetnénk. A 10 napos ünneplés a sziget első számú gyümölcsének megünneplésére óriási szüreti partyt csapnak, show műsorokkal, versenyekkel és játékokkal.
 • Capri film fesztivál: Minden decemberben 1991-től megrendezik a a nemzetközi filmfesztivált. Az esemény leginkább olasz művészeket vonz a szigetre. A hollywood-i csillagok és a szabadúszó filmrendezők szívesen mutatják be a nagy közönségnek a filmjeiket egy ilyen exkluzív helyszínen.

Első a biztonság Capri szigetén

Mint a legtöbb helyen, Capriban is engedélyezett a túrázás, de csakis saját felelősségre. Kaktuszok és közönséges fügekaktuszok elég nagy számban találhatóak a szigeten. Egyes meredekebb pályákon felhívják a turisták figyelmét a veszélyre, de a legtöbb út teljesen biztonságos. Vigyázz az ösvényekkel, hiszen rengeteg villa körül előfordulhatnak kutyák, akik nem igazán szívlelik a turistákat .

A Blue Grottoban való úszás csak tapasztalt úszók számára ajánlott, könnyen beszorulhatsz a barlangba és gyakori eset, hogy a szikláknak lök neki a hullám., mikor ki vagy be szeretnél menni a bejáraton.

Capri szigetéről való távozás lehetőségei

Capri városának kikötőjéből induló járatok napi rendszerességgel indulnak a következő városok kikötőibe:

 • Ischia
 • Nápoly (óránként 2 járat, 40 perces út és 18€/fő)
 • Amalfi (május közepétől-szeptemberig naponta 2 járat légpárnással, 1 órás út és 14€/fő vagy naponta 2 járat lassú hajóval, mely 75 percig tart és 11,5 €-ba kerül
 • Sorrento óránkénti járat, 25 perces menetidővel  5,80 euróért, vagy vízhajtású géppel 20 perces menetidővel 12 euróért.
 • Pompeii
 • Praia a Mare
 • Positano május közepétől-szeptemberig naponta gyors hajóval, melyből naponta 2 indul, 40 perces menetidővel 15 euróért, vagy napi egy alkalommal indul egy lassabb hajó, 50 perces menetidővel rendelkezik, viszont csak 12,5 euróba kerül.
 • Vesuvius
 • Procida

A legutolsó menetrend szerinti járat 18:00 és 20:00 között indul el a kikötőből.