Forum Romanum Róma

Forum Romanum

A Forum Romanum az ókori római világ központi helyeként szakrális és politikai események legfontosabb színtere volt. Jelenleg a leglátogatottabb turista attrakciója a Rómába látogatóknak. 

A rómaiak több fórumot is építettek, de a legjelentősebb szerepe mindig a Forum Romanumnak volt melyet főként Forum Magnumnak neveztek.  A Capitoliumot és a Palatinus dombot fogja közre.  A Colosseum felől közelítve meg a teret, kapuját Titus császár diadalíve nyitja meg. A tér középső területe 2700 évvel ezelőtt még mocsaras terület volt, de a lecsapolást követően isteneknek állított templomok, diadalívek és császárfórumok ékesítik. A Világörökség része 1980. óta.

Forum Romanum

A köztéren jelentős műemlékek romjai magasodnak, mint a Basilica Julia, melyet Julius Caesar építtetett,  a Vesta szüzek házát és a Vesta istennő templomának komplexuma, illetve a római főpap, a pontifex maximus háza, a Regia. A Rómát alapító Romulus temploma, amely egyike a legjobb állapotban megmaradt ókori műemléknek, szintén a „Nagy Köztéren” található meg. A látogatót rekonstrukciós rajzok segítik, hogy elképzelhető legyen, hogy milyen volt az élet az antik világban.

Forum Romanum

Megközelítés

  • Gyalogosan: A Colosseumtól 10 perc
  • Metró: B vonal Colosseo megálló, A vonal Manzoni megálló és villamossal további 2 megálló
  • Villamos : 3-as vonal

Belépőjegy

Az online elővétel során kombinált jegy felnőtteknek: Forum Romanum+ Colosseum+Palatinus domb, 16 €, 1 napig érvényes, – 0-18 éves korig: ingyenes.

Nyitva tartás

– Január- február 08:30-17:00, – Február-március 08:30-17:30, – Április- augusztus 08:30-19:15,

 – Szeptember 08:30-19:00, – Október–december 08:30-16:30.

Zárva: december 25. és január 1.

Utolsó belépés a zárás előtt egy órával