Dubrovnik

Dubrovnik

Dubrovnik – korábbi nevén Ragusa – festői szépségű városa Horvátország déli csücskében fekszik és az ország egyik (ha nem) legszebb városa.

Az Adria gyöngyszemének is nevezett város páratlan fekvésével, kellemes klímájával, történelmi és kulturális örökségével, természeti szépségeivel és strandjaival méltán népszerű a turisták között. A történelmi óvárosát helyenként 25 méter magas városfal veszi körbe, melyet 15 torony, 5 bástya és 2 sarokerődítmény tett bevehetetlenné.

dubrovnik

Óvárosának érintetlen műemlékegyüttese szerepel az UNESCO világörökségi listáján is. Múzeumainak, kulturális programjainak, fesztiváljainak széles választékával Dél-Dalmácia művészeti és kulturális központjának számít.

Éttermei, hangulatos kávéházai a legigényesebb látogatói igényeket is képesek kielégíteni. A város fő rendezvénye a Dubrovniki Nyári Fesztivál július közepétől augusztus végéig tart nemzetközi művészek, együttesek fellépéseivel.

dubrovnik

Dubrovnik Látnivalók

Dubrovnik – Városfal

Dubrovnikban a városfal egy igen komoly építmény, erőt és tekintélyt sugároz, Európában az egyik legkomolyabban védett erődítmény. A városfalat 800 éven keresztül építették és ma is az eredeti állapotban pompázik.Ez a falrendszer a dubrovniki látkép elengedhetetlen részét képezi.A városfal majdnem két kilométer hosszú és van olyan pontja ahol huszonöt méter magasan nyúlik az égbe. A városfal legnagyobb szélessége közel hat méter. A Városfalon tizenöt kunáért könnyed sétát tehetünk és közben elképesztő szépség tárul elénk, lélegzetelállító panorámában lehet részünk a tengerre, a kikötőre és Dubrovnik óvárosára.

Dubrovnik városfal

Pile kapu

A Pile kapu az óváros bejáratát képezi, a turisták és a helyiek is ezt a bejáratot használják a leggyakrabban. A kapu reneszánsz és gótikus stílusjegyeket ötvöz magában, helyén egykoron felvonóhíd állt. A kaput a város védőszentjének, Szent Balázsnak a szobra díszíti. Ha úgy döntünk, hogy megmásznánk a városfalat itt tudunk belépőt venni!

Dubrovnik Pile kapu

Onofrio-kút

Az eredeti kút készítője, egy olasz mester után Onofrio della Cava után kapta a nevét. A kút a vízvezetékhálózat építésének befejezését jelentette, ennek tiszteletére építették. Valódi építészeti remek, tizenhatszögű építmény, melyet vízköpők díszítenek! Sajnos az eredeti kút a 17. században egy földrengésben elpusztult, a ma megtekinthető kút már csak másolat. Jéghideg vize felüdülést nyújt a rekkenő hőségben, ezért sokan pihennek meg itt séta közben.

Dubrovnik Onofrio kut

Minceta-torony

A városfal részét képező toronyból, mely a fal legmagasabb pontja bámulatos kilátás tárul elénk. A monumentális torony ez firenzei építész kezét dicséri. Ez a torony Dubrovnik szimbóluma!

Dubrovnik Minceta torony

Szent Megváltó-templom

A 16 században építette a város vezetése a templomot a nagy földrengés után, egyrészt a földrengésben elhunyt áldozatok emlékére, másrészt a túlélők hálájának jeleként. Még mindig eredeti pompájában tekinthető meg. Több időszakos kiállításnak ad otthont a díszes épület.

Dubrovnik Szent Megvalto-templom

Bokar-erőd

A Bokar erődöt kezdetben Dubrovnik városának védelmére építették, de később börtönként is funkcionált. Az erődöt több mint száz évig építették! Ma már kulturális feladatokat is betölt hiszen a Dubrovniki Nyári Fesztivál néhány előadásra itt kerül színpadra.

Dubrovnik Bokar Erőd

Lovrijenac-vár

A vár a városfalon kívül található, természetesen egykor ez az épület is a város védelmét szolgálta. A várat sokan Dubrovnik Gibraltárjának nevezik, mely egy harminchét méter magas sziklán áll, védve a várost. A legendák szerint a várat három hónap alatt építették fel a helyiek, mellyel mintegy hadat akartak üzenni Velencének. A vár kapuján ez a felirat fogad minket : “Non Bene Pro Toto Libertas Venditur Auro” azaz, a szabadság nem eladó a világ összes kincséért sem.
Ma a vár kulturális rendezvények, színházi előadások színhelye.

Dubrovnik Lovrijenac vár

Revelin-erőd

Egykoron a törökök ellen építették.

Dubrovnik Revelin erőd

Dubrovniki Szt. Iván-erőd

A Szent Iván erőd nevéből nem feltétlenül az sugárzik amire szolgál:) Jelenleg az Akvárium a Biológiai Intézet bemutatóját tekinthetjük meg az erődben, mely egy fantasztikus kiállítás, rengeteg tengeri élőlényt mutat be, amelyeket az emberek 98%-ának soha nincs szerencséje látni. Ilyenek például a kagylók, cápák, különféle fantasztikus látványt nyújtó korrallok.

Dubrovnik Szent Iván Erőd

Bell torony

A Bell torony tulajdonképpen egy napóra, amely mindig boldog órákat mutat:) A toronyban egy hatalmas, kétezer kilót nyomó harang található! A tornyot a 15. században építették és a 20. században építették újjá.

Dubrovnik Bell torony

Rektor-palota

A Rektor palotában volt egykoron a város kormányzójának székhelye. A épületben ma múzeum üzemel. Csodálatosan szép, több építészeti stílust ötvöző épület a dubrovniki katedrális szomszédságában.

Dubrovnik Rektor palota

Régi kikötő

A város régi kikötője tökéletes hely egy romantikus sétához.Ha kicsit elmerengünk akár magunk köré is képzelhetjük azt a hihetetlen nyüzsgést és zsongást, ami egykor ebben a kikötőben uralkodott. Sétánk közben érdemes egy pici lecsüccseni, mert a páratlan kilátás mellett hihetetlen nyugalom fog körbevenni minket.

Dubrovnik régi kikötő

Dubrovnik Főutcája – Stradun

Dubrovnik főutcája méltán híres Stradun….Ez a nyüzsgő forgatag hihetetlen légkört varázsol a macskaköves utcákra. Az utca közel félezer éve történelemmel rendelkezik és telis tele van éttermekkel, bárokkal, kávézókkal, butikokkal, szórakozóhelyekkel.Rendkívüli hangulata, kihagyhatatlan élményt nyújt! Egyes utikönyvek szerint a Stradun a világ legeslegszebb utcája.

dubrovnik StradunSponza-palota

A Sponza Palota Dubrovnik főutcájának a koronája, ugyanis az utca végén található a rendkívül impozáns, gótikus és reneszánsz építészeti stílusjegyeket ötvöző épület. Érdekes, hogy az épület egyáltalán nem sérült meg abban a földrengésben, amelyben Dubrovnik számos műemléke elpusztult.

Dubrovnik Sponza Palota

Dubrovnik strandok

Dubrovnik strandja európai viszonylatban is nagyon tisztának számítanak. A város egyik legnépszerűbb, legkedveltebb strandja a Banje nevet viseli. Ez a strand kavicsokkal borított, panorámája pedig lélegzetelállító, ugyanis strandolás közben az óvárost láthatjuk. Amennyiben szeretjük a homokos strandot és a tökéletes kényelmet, akkor inkább a Lapad strandot válasszuk, mely minden igényt kielégít, tele zuhanyzókkal,öltözőkkel, bárokkal, éttermekkel, kávézókkal és persze nyüzsgéssel:) A turisták körében szintén népszerű a Copacabana nevű strand is, mely a vizi sportok paradicsoma!

Dubrovnik Banje strand

Nem véletlen az a tény sem, hogy az elmúlt években a világ 10 legszebb strandja között szerepeltek a dubrovniki strandok. Megtaláljuk köztük a sziklás, a kavicsos, az aprókavicsos és a homokos strandokat is, egyetlen közös tulajdonságuk, hogy mindannyian elnyerték a kék zászlós strand címét!

Dubrovnik Copacabana strand

Dubrovnik SzállásBooking.com