Akrotiri Red Beach

Akrotiri

Akrotiri az öt kalderafalu egyike, nevezetes a nevét viselő régészeti lelőhelyről. A közelben találhatók a híres strandok – a Red Beach, és a White Beach, amelyek elsődleges úti célja a Santorinire érkezőknek. Az Akrotiri világítótorony különösen kedvelt naplemente néző hely. Akrotiri Fira-ból körülbelül fél óra alatt érhető el autóbusszal.

Akrotiri látnivalók

Az Akrotiri-félsziget Santorini egyik legnyugalmasabb és legromantikusabb része. Jó választás azoknak, akik a népszerű Oia, Fira, Imerovigli helyett egy csendesebb kaldera részen kívánnak megszállni.

Akrotiri régészeti lelőhely

Az Akrotiri romok Santorini egyik legjelentősebb kulturális látnivalója. A rendkívül jól megőrzött leletek egy zárt épületben találhatók meg, amelynek szellőzését egy bioklimatikus tető biztosítja.

Akrotiri Régészeti lelőhely

Több mint 3700 évvel ezelőtt az ősi várost egy földrengés és vulkán kitörés temette be hamuval. Pompeii romvárosával ellentétben emberi maradványokat nem találtak, mivel a lakosság még a vulkánkitörés előtt elhagyta a települést. A helyszínen feltárt többszintes épületek, a vízelvezető rendszer maradványai, és a kerámiák egyértelműen mutatják, hogy már a kitörés előtt Santorinin virágzó élet volt, lakói főként kereskedelemmel és hajózással foglalkoztak.

Akrotiri falu

Akrotiri falu a romok közelében található, körülbelül 10 perces sétával közelíthető meg. A falu nem nagy, bár számos templommal, üzlettel és étteremmel rendelkezik, viszont a szállásai is tágasabbak, emellett minden luxussal felszereltek és remek kilátást nyújtanak a kalderára. Fira-ból busszal könnyen megközelíthető, a megálló a múzeum bejárata mellett és az Akrotiri strand mellett található.

Akrotiri falu

Akrotiri Kasteli

Közvetlen a falu felett egy velencei kastély és torony található. A középkorban a sziget egyik erődített kastélya volt, La Ponta nevet viselte. Stratégiai jelentőséggel bírt az oszmán birodalommal szemben, és csak 1617-ben került török kézre. A korábban rendkívül jó állapotban lévő kastély, és a település közepén álló torony (Goulas) az 1956-os földrengés során sérült meg súlyosan.

Akrotiri legszebb strandjai

Akrotiri népszerűségét a bronzkori leletek mellett az ikonikus strandjainak is köszönheti. A vulkanikus tevékenység változatos tájat hozott létre, emiatt a strandok is különböznek egymástól: vulkanikus kavicsok és homok borítja, amely a legtöbb helyen fekete, de fehér és vörös színárnyalat is megtalálható.  Naponta több sétahajó járat indul, amelyek a sziget különböző strandjaira visznek el.

Red Beach

A Red Beach méltán Santorini legnépszerűbb látnivalója. Maga a strand egy védett öbölben fekszik, a Régészeti Lelőhelytől pár perc gyaloglással közelíthető meg, a tájékozódást táblák segítik.

Akrotiri Red Beach

Az öblöt körbevevő meredek vörös sziklák és a homok színe, valamint a tenger mély kékje lenyűgöző szín kontrasztot teremt, emiatt a strand a szigetre látogatók egyik fő úti célja. Hajóval is megközelíthető az Akrotiri strand mellől, főszezonban a hajók fél óránként közlekednek.

White Beach

A White Beach egy fehér sziklákkal körbevett kis strand, közvetlenül a Red Beach mellett jobbra található.

akrotiri white beach

Nem könnyű megközelíteni, egy nehezen járható ösvényen érhető el a közeli Kambia strandról, illetve az Akrotiri Beach-ról induló hajókkal.

Vlychada Beach

A Vlychada Beach a sziget déli részén található, 2017. óta a Kék zászló birtokosa. A lenyűgöző fekete homokos strand nevezetes a szél formálta sziklaalakzatokról. A parttól alig pár lépésre is mély, kristálytiszta vizet láthatunk.

Akrotiri világítótorony

A sziget délnyugati részén található a világítótorony, amely különösen napnyugtakor kedvelt a kalderára nyújtott bámulatos panoráma miatt.