vrsar

Vrsar egy kis falu Nyugat-Isztria partjainál, közel a Lim-csatornához. A települést egy dombon alapították, de napjainkra már a part melletti területeket is a városkához csatolták. Megközelítőleg 2700-an lakják a várost, akik nagy része a turizmusból próbál profitálni. Mint köztudott a part menti területek leginkább halászatból próbáltak megélni az évszázadok során és hasonlóképpen volt ez Vrsarral is. Vrsar történelme egészen a kőkorig nyúlik vissza és az évezredek során sok névvel rendelkezett, mint Ursaria, Ursarium, Vrsarium…

 Vrsar strandjai

Vrsar szigetvilág 18 szigetet tudhat magáénak, így ha esetleg meg szeretnél látogatni pár szigetet, akkor tökéletes nyugalomban és békességben lehet részed. Vrsar számos típusú stranddal rendelkezik, így homokos, köves, kavicsos strandszakaszokon kívül még kisebb öblöket és part szakaszokat is felfedezhetsz, ha úgy hozza a kedved. Pár ismertebb strand Vsrarban és a környéken:

  • Belvedere strand – kavicsos és köves strand természetes árnyékkal. Napernyőt és napágyakat lehet bérelni ezen a mesés kék zászlóval megáldott strandon, ahol a tiszta vízé és a környezeté a főszerep.
  • City strand(vagy városi strand) 500 méterre található Vrsar központjától. Kavicsos és köves strand, ahol két étterem, két bár, egy sport centrum és egy park várja a nyaraló turistákat. Hátrányos helyzetűek számára kiépített terület is helyet kapott a strandon.
  • Petalon strand – A Petalon turista övezet része, ahol inkább a kavicsos, sziklás szakasz a jellemző. Napernyő és napágy bérlése lehetséges.
  • Koversada strand – naturista strand, a Koversada Villas Naturista Park része, köves és homokos partszakasszal, ahol a kisgyermekes családokra is gondoltak. Napágy és napernyő bérelhető a kék zászlóval rendelkező strandon.

vrsar strand

Vrsar Hotel, szállás és kemping

Vrsarban minden igényt kielégítő választékot találhatsz a szállás tekintetében, attól függetlenül, hogy a városban leginkább a kempingek és a privát szállások a kelendőbbek. Vrsarban két hotel kapott helyet: A Hotel Pineta és a Hotel Vista. A Hotel Vista közel esik Vrsar központjához és a tengerpart melletti sétányhoz. Majdnem minden szobája a nemrég épült vitorláskikötőre néz. 36 szoba áll a turisták rendelkezésére, amelyben az ár tartalmazza szatellit tv, légkondicionáló és a zuhanyzó díjá, viszont nem minden szoba rendelkezik erkéllyel. A Petalon üdülő a félszigeten található, sűrű fenyőerdővel körbevéve. Számos aktív sport lehetőséget kínál a turisták számára, mint a tenisz, pingpong, mini golf, röplabda, kosárlabda vagy akár a biciklizés. Az üdülőnek van kinti medencéje is, ami gyerekek és felnőttek számára egyaránt ajánlott. Az Üdülőhely strandja köves, kavicsos. Említésre méltó még továbbá a Koversada Villas Naturista Üdülőhely és a Koversada Apartmanok.

Az egyik legnagyobb kemping Vrsarban a Valkanela, amelyik 6000 embert képes befogadni. 2000 kemping egység van előre telepítve, amely rendelkezik elektromossággal. A strandok hossza 3 kilométer és ezek között megtalálható kavicsos, köves vagy akár a homokos terngerparti szakasz is. A kemping számos sport tevékenységgel egészíti ki a szolgáltatásait, mint a tenisz, röplabda, bicikli bérlés vagy a vízi sportok… További kempingek a Koversada, Porto Sole és a Tina.

vrsar

Vrsar éttermek és kávézók

Számos étterem és taverna(konoba a helyi neve) kapott helyet a városban, amelyek nagy része tradicionális isztriai különlegességeket kínál akár helyi borok társaságában. Pár híresebb étel, mint a minestra(isztiria zöldség leves), vagy akár a boskarin hús(őshonos isztriai ökör), szarvasgomba, spárga, házilag készült tészta, friss hal is megtalálható az étlapon. Ismertebb isztriai borok, mint a Teran és Malvasia is megkóstolható a városban.

Vrsar látnivalók, szabadidő

Halászok éjszakáját Vrsarban rendezik számos más fesztivállal egyetemben, mint a Casanova est, a More i gitare(a tenger és a gitárok) fesztivál és a Montraker élőzene fesztivál, helyi és külföldi előadókkal, akik rockot és bluest játszanak. A Casanova fesztivál a szerelem és az erotika visszaemlékezése a híres Casanova emlékére, aki 2 alkalommal látogatta meg Vrsar városát. Ez a fesztivál irodalmi estet, kiállításokat, zenei esteket foglal magában.

De ettől függetlenül számos lehetőség adódik a környéken is, mint például a biciklizés a bicikli szakaszokon, akár a Lim-csatorna mellett is. Lehetőség van még továbbá búvárkodásra, sétálásra, sétarepülésre.

Vrsarból számos egy napos turista út elérhető a hét minden napján, köszönhetően a helyi utazási irodák ajánlatainak:

  • Brijuni Nemzeti Park
  • Pula, Porec, ROvinj és Novigrád egy napos túra
  • Baredine barlang
  • Velence hajótúra
  • Plitvicei Nemzeti Park

Vrsar kikötői

Vrsarnak egy  vitorlás kikötője van, amely a kikötő északi partján található. A vitorláskikötő 200 vízi és 40 szárazföldi hellyel büszkélkedhet. A helyszínen található egy iroda, egy hotel, egy étterem, kávézó/bár, illemhely, benzinkút, parkoló és számos bolt. A kikötő 35 tonnás daruval is rendelkezik.

vrsar

Vásárlás Vrsarban

Ha élelmiszert szeretnél vásárolni, akkor a Maxi Konzum az ajánlott. Továbbá található a városkában szuvenír és boros boltok, halpiac és pékségek. Ha esetleg nagyobb vásárlást terveznél, akkor érdemesebb Pula vagy Rijeka városát választani.

Vrsar éjszakai élet

Mint már említettem, ha esetleg Vrsarban nyaralnál, akkor lehetőséged van részt venni a Halász fesztiválon vagy számos más híresebb nyári fesztiválon. Nincs a településen disco, de van számos strand bár, ahol iszogathatod a koktélodat. Egyik ilyen ajánlott bár a részünkről a Casanova bár.