cesky krumlov

UNESCO Világörökségi helyszínek Csehországban

Brno – Tugendhat-villa

A brnói Tugendhat-villa 1930-ban épült. A funkcionalista építészet egyik nagyjelentőségű emlékét Ludwig Mies van der Rohe német építész építette a Tugendhat család számára. A jelenleg látogatható épületet a 80-as években teljesen felújították.

Brno Tugendhat-villa

Český Krumlov

A jelenlegi hatalmas kastély alapjai a XIII. század közepéből származnak, melyet fokozatosan bővítettek, alakítottak. Főbb részei a történelmi színház, az 1748-ból származó bálterem, gobelingyűjtemény és lovarda. Az utóbbi évek árvizei érintették a várost is, de ennek ma már nyoma sincs. Érdemes legalább 5-8 órát kalkulálni Český Krumlov meglátogatására.

cesky krumlov

Holašovice

A dél-csehországi Holašovice falucska a köznemes és lovag Holašról kapta a nevét, akinek az emberei itt telepedtek le. A falu az országrész parasztbarokkjának gyöngyszeme. A falu 1292-1848-ig a Vyssy Brody cisztercita rendház fennhatósága alá tartozott. A 22 parasztportát érdemes megtekinteni.

Holasovice

Kroměříž

Az Érseki Palota eredetileg egy gótikus vár, amit később reneszánsz katéllyá alakítanak és a XVIII. században kapja barokk formáját. 1949-ig az olomouci püspök és érsek székhelye volt. A palota belső berendezése igen gazdag. Kroměříž büszkélkedhet még a történelmi parképítészet nem csak Csehországban, de Európában is egyedülálló hatalmas parkjaival.

kromeriz

Kutná Hora

A királyi város fontos műemléke az 1330-1420 között épült Szent Jakab-templom. A szemben álló plébánia épület volt a főpénzverő háza. Ehhez csatlakozik az un. Olasz Udvar. A legmegragadóbb késő gótikus emlék a Szent Borbála-templom.

Kutna Hora

Lednicko-Valtický kulturtáj

Lednicében neogótikus vár, épen maradt barokk lovarda, park minarettel, franciakert. Valticében nagykiterjedésű barokk kastélyegyüttes pazar belső berendezéssel és környezetében parkokkal és szabadtéri színpaddal.

Lednice kastely

Litomyšl

A szabályos négyzet alakú reneszánsz kastély a város büszkesége, mely 1568-1577 között épült. Homlokzata szkrafittóval gazdagon díszített, belső udvarát belső árkádok szegélyezik. A kastély saját sörfőzdéjében született B. Smetana – emlékére itt van a cseh zene múzeuma is. A város gazdag egyházi emlékművekben valamint reneszánsz és barokk épületekben.

Litomyšl kastély

Olomouc

Olomoucban található a világörökség részét képező és cseh földön a legnagyobbnak számító barokk szoborcsoport a maga 34 méterével. Helyi művészek készítették 1716-1754 között.

Olomouc

Prága

Prága a leglátványosabb átalakuláson IV. Károly uralma alatt ment át, amikoris a Vár császári székhely, majd II. Rudolf uralma idején a XVI.-XVII. században a tudomány és művészet központjává válik. 1918-tól a Vár a mindenkori köztársasági elnök székhelye.

Prága Óvárosi tér

Telč

Csehország minden kétséget kizáróan egyik legszebb városa, melyben az ember méltán érzi azt, hogy pár száz évvel visszament az időben. Gótikus épületek alapjaira épült reneszánsz kastélyegyüttes, ami egyébként része Telc mai városközpontjának. Mikszáth Fekete városnának televiziós filmváltozatának egyes részeit is itt forgatták.

Telc

Třebíč

A város – a morvaországi zsidó kultúra központja – rendkívűl gazdag egyházi műemlékekben – az egyik a gótikus Szent Prokop Bazilika. A zsidók és keresztények itt mindig békében éltek egymás mellett. A több, mint 120 zsidó lakóépület mellett különleges értéket képvisel a zsinagóga.

Třebíč zsidó negyede

Žďár nad Sázavou

A magyarnak nehezen kiejthető (ejtsd: zsgyár nad sázavou) város felett emelkedik a Zelená hora (Zöld hegy). Az ötszögletű Nepomuki Szen János-templomot G. Santinival egy cisztercita apát építette 1719-1722 között.

Žďár nad Sázavou

Kladruby nad Labem ménese

Az 1579-es alapítású lovarda a Habsburg birodalom nemesi lovait nevelte. Az innen származó lovakat elsősorban ünnepi alkalmakkor használták.

Kladruby nad Labem ménese

Erzgebirge/Krušnohoří bányavidék

A Németország délkeleti és Csehország északnyugati részén húzódó régió a középkorban Európa legnagyobb ezüstérclelőhelye volt.