Olomouc

Olomouc

A Morava folyó mentén elterülő Olomouc városa Morvaország egyik fontos történelmi városa, szellemi központja. Olomouc történelmi belvárosát a Morava folyó öleli körül, Prága után a második legnagyobb összefüggő műemlék terület a Csehországban.

Az UNESCO világörökségének listáján szerepel az 1740-ben barokk stílusban emelt Szentháromság-szobor, amely Közép Európa legnagyobb barokk szoborcsoportja. Olomouc legjelentősebb egyházi építménye a háromhajós ’St. Wenceslaus cathedral’, mely jelenleg neogótikus stílusú, de több helyen is megőrizte román és gótikus részleteit.  A főtér közepén álló gótikus stílusú városháza, mely eredetileg kereskedőház volt, 1378-ban épült, később reneszánsz loggiákat, kapuzatokat építettek hozzá.

Az épület híres csillagászati órája, az ’Orloj’ a 15. századból való. A 15-16. században épült ’St. Maurice church’ gótikus stílusú, déli tornya vártorony volt, híres orgonája 1745-ben épült, még ma is hallhatjuk díszhangversenyeken. A történelmi jelentőségű épületek közé tartozik még a ’Bishop’s Palace’, a Hradisko Premontrei kolostora.