Varsó Főtér

Varsó

A Visztula-folyó partján fekvő, 1,7 milliós nagyságú Varsó Lengyelország fővárosa, kulturális és ipari központja.

Varsó jelenlegi városképe alapvetően modern, a II. világháború szörnyű pusztításai történelmi óvárosát a földdel tették egyenlővé. A háborút követően a varsói óváros épületeit az ott található Királyi palotával együtt egyenként rekonstruálták, a példás helyreállításért később a városrész felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Varsó fő látnivalói az óvárosi Piactér környékén vannak, itt található a Királyi palota, a Barbakán körbástya és a gótikus stílusú Szent János székesegyház. A ’Királyi út’ a  Királyi Palotától fut a királyi család nyári rezidenciájáig, a Lazienki palotáig, az útvonal mentén polgárházak, templomok, paloták és múzeumok váltják egymást.

varso ovarosa

Múzeumai közül külön említést érdemel a Varsói Történelmi Múzeum, ahol a város történeti emlékei mellett a háborús pusztításokról és helyreállításokról is megdöbbentő dokumentumokat láthatunk.

A város központjában emelkedő Kultúra és Tudomány Palotája Varsó legmagasabb épülete, harmincadik emeletéről gyönyörködhetünk a panorámában.

Emellett Varsó pezsgő kulturális életét tapasztalhatjuk meg az óváros nagyszámú kulturális intézményében, múzeumában, kiállítóhelyein és vendéglátóegységeiben is.

varsó látnivalók

Varsó szállás

Varsó széles kínálattal rendelkezik a különböző ár-érték arányú szállástípusokból. A város lendületes fejlődése következtében az amerikai típusú toronyházakból, felhőkarcolókból sincs hiány, amelyekben modern szállodák is helyet kaptak. Ugyanakkor a történelmi városrészben, meghitt környezetben, barátságos hoteleket, szállodákat is lehet találni. Az egyik legismertebb szállásfoglaló portál a booking.com segítségével magyar nyelven könnyedén található meg a legideálisabb szállás.Booking.com

Varsó látnivalói

Napjainkban Varsó vált a kontinens egyik leggyorsabban fejlődő fővárosává, emellett megkerülhetetlen a szerepe üzleti és idegenforgalmi szempontból is. Ebben a modern üzleti környezetben tökéletes összhangban vegyül el egymással a történelmi múlt öröksége a modern felhőkarcolók egyedével.

Varsó óvárosa

Varsó óvárosa a történelem folyamán mindig fontos szerepet töltött be a város életében. Kialakítása a 13. századra tehető, mikor egy Warszowa nevű települést alapítottak. Miután Zsigmond király 1596-ban áttette a székhelyét Krakkóból, Varsó lett a főváros és királyi székhely. A műemlék épületek többsége az úgynevezett királyi út mentén található, kezdete az Óváros a vége pedig a Lazienki park és a Wilanówi palota.

varsó óváros

Varsó egyedisége abban rejlik, hogy ez a város lett az elpusztíthatatlanság szimbóluma. Nemcsak a középkor alatt rombolták le, de az igazi pusztulást a második világháború alatt szenvedte el. A várost újjáépítették, a történelmi belvárosának némelyik részét telességében helyreállították, majd 1980-ban a Világörökség része lett. Napjainkban hangulatos kávézói, éttermei és üzletei miatt igen népszerű mind a turisták, mind a helyiek körében.

Az óváros köré vörös téglából városfalat emeltek, és itt látható a középkori erődítménykapu, a Barbakán, amely az egykori védőfalat osztja szakaszokra. A városrész hangulata alapján a látogató akár a Hanza városokban érezheti magát.

Varso wilanow palota

Az óvárosban haladva a szem elé tárul a négyszög alakú Főtér, a Rynek, melynek a közepét egy sellő szobra tölti be, kezében karddal, és pajzzsal.  A sellő a várost jelképezni. Érdemes figyelmet szentelni a tökéletesen restaurált, akár több száz évesnek tűnő, aranyozott motívumokkal díszített házakra. Varsó utcáin sétálva gyakran láthatunk a magyar-lengyel közös múltra utaló táblákat, hiszen sok közös királyunk és történelmi személyiségünk volt.

Varso Rynek - Főtér

Szent János Katedrális

A gótikus stílusú katedrálisban koronázásokat és a királyi esküvőket tartották, és sírkamrája nemcsak az uralkodók, de Varsó érsekeinek nyughelye is.

 

A királyi vár

A királyi várat megközelítve láthatóak a Kanonok sor keskeny házai, melyek között található Varsó legkisebb háza is.

A vár előtti teret a 22 méter magas Zsigmond oszlop tölti be, ezzel is emléket állítva a város alapítójának. Maga a királyi palota a város főterén található. Az ezerhétszázas évek végéig volt királyi rezidencia, és építészeti stílusára a különböző korstílusok keveredése a jellemző. Az épület a parlamenti ülések helyszíne is volt. A várat többször megkísérelték lerombolni a történelem folyamán, és a földig rombolt épületet a II. világháborút követően közadakozásból kezdték el újjáépíteni. 1984-ben nyitották meg a felújított, modernizált épületet, amely napjainkban múzeumként tölti be szerepét.

varso kiralyi palota

Varsó a parkok városa

Varsóban az egyik legnépszerűbb látnivalója Park Lazienkowski. A Királyi Fürdőpark a 17. században klasszicista stílusban épült gyönyörű épületekkel és számos szoborcsodával, mintegy 80 hektáros területen található. A park végében kapott helyet a Chopin emlékmű, ahol gyakran rendeznek zenei programokat.  Igazi különlegességnek számít a két tó közé épült vízre épült Lazienki palota, amely királyi fürdőpalotaként szolgált.  Varsóban a Királyi Út elnevezés a királyi palotát a Wilanówi palotával összekötő út jelenti, mely a királyi család nyári rezidenciája volt, később főúri központtá alakították. A restauráció eredményeként megcsodálhatók a pompázatos királyi lakosztályok is.

varsó parkok

Varsói Felkelés Múzeuma –   A modern történetmesélés úttörője

A múzeum egy százéves villamos erőműben, illetve a helyén került kialakításra. ez a modern, minden korosztályt megszólító múzeum multimédiás eszközökkel a háborús Varsó tragikus valóságába enged bepillantást. A többszintes épületben a második világháború alatti német megszállás legtragikusabb időszakának és az azt követő felkelés, és megtorlás áldozatainak állít emléket.

varsoi felkeles muzeuma

A modern Varsó – A  Kultúra és Tudomány Palotája

Varsó közvetlen központjában épült Kultúra és Tudomány Palotájának harmincadik emeletére felmenve csodálatos látványban lehet része a látogatóknak.

modern varso

A magasból jól látszik a város hatalmas kiterjedése, melyet a Visztula kanyargó szalagjával oszt két részre. Maga az épület, a 234 méteres felhőkarcoló, a szocreál építészet egyik érdekes megtestesítője a Szovjetunió ajándékaként épült az 1950-es években.

 

Varsó megközelítése – Utazás Varsóba

Budapestről fapados járatot indít a Wizz Air diszkont, és a LOT Lengyel Légitársaság.

A repülőtérről be lehet jutni vonattal, autóbusszal, vagy akár reptéri transzferrel.