kijev

Kijev

A Dnyeper folyó két partján fekvő Kijev Ukrajna fővárosa és egyben az ország gazdasági és kulturális központja. Domborzata változatos, a Dnyeper jobb partján dombos felszínű területen, míg a bal partján síkságon fejlődött ki.

Kijev az egyik legrégebbi kelet-európai város, az V. században ősszlávok alapították, ezt követően számos birodalom része, 1991 óta a független Ukrajna fővárosa.

kijev pechersk lavra

Az óváros leghíresebb látnivalója a 11. századi Szent Szófia Székesegyház, belsejében gyönyörű freskókkal és mozaikokkal.

A székesegyháztól indul Kijev üzletekkel teli, nyüzsgő bevásárló utcája, a Kreshchatyk utca.

 Kijev másik híres látnivalója a 11. században alapított Pechersk Lavra barlangkolostor. A kolostoregyüttes két részből áll: a Felső Lavra épületrészeiben többnyire kiállítások, múzeumok vannak, az Alsó Lavra az ortodox egyházhoz tartozik, a barlangcellákhoz vezet, ahol a szerzetesek lakásai voltak. A székesegyház és a barlangkolostor 1990 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján is.

kijev orthodox templom

Az 1631-ben épült, jellegzetes zöld kupolájú Mikola Pritysko templom a korai ukrán barokk építészet egyik legszebb emléke.

Történelmi Kincsek Múzeumában az i.e. 4. századból származó, felbecsülhetetlen értékű szkíta arany kincseket láthatunk.

A Csernobil Múzeum a világ legszörnyűbb atomkatasztrófájának állít emléket. A Kijevtől 12 km-re található Pyrohiv faluban találjuk az ukrán népi építészetet bemutató falumúzeumot, ahol a 17-20 század jellegzetes népi építészeti stílusában épült házakat, épületeket tekinthetünk meg.