Rab sziget

Rab sziget

Rab szigete a Kvarner-öbölben, a tőle északnyugatra lévő Krk sziget és a tőle délkeletre lévő Pag sziget között helyezkedik el. Rab szigetén több kisebb település is található, amelyek többnyire a sziget déli részén helyezkednek el. Ennek oka, hogy a sziget északi része ki van téve a bórának, déli része viszont kellemes klímájú; a Földközi-tenger térségének egyik legszebb feketefenyő-erdeje is ezen a részen található.

Rab szigetén néhány kisebb település és falu található. Ezek egyike a szigettel azonos nevet viselő Rab; a város védjegye a híres négy harangtorony. A település védőszentje Szent Kristóf. Rab városát középkori városfal veszi körül; itt található még a gótikus stílusban épült Szent Mária-bazilika; az épület motívumait a rabi nők gyakran a híres rabi csipkébe is beleszövik.

Az átlátszóan tiszta tenger, a megkapó természet és a rabi emberek vendégszeretete mindenképpen különlegessé teszik rabi nyaralását. Rab a kontrasztok és ellentétek szigete. A sziget északi részén a bórától lecsupaszított, mogorva hegyeket, délen pedig homokos, kavicsos és sziklás strandokat találunk. Így Rabon mindenki rábukkanhat a neki tetsző zugra.

Rab sziget programok

Rab különleges látványossága a Számszeríjasok lovagi tornája. A tornát a sziget védőszentje, Szent Kristóf tiszteletére rendezik; akinek az ereklyéjét a Szakrális Művészeti Múzeumban tekintheti meg. A lovagi torna és a Rapske fjere záróünnepélyének tiszteletére a városban éjféli tűzijátékot tartanak.

Rab sziget látnivalók és városok

Lopar – egy Rab-szigeti városka, amely számos — egészen pontosan 22 — strandjáról nevezetes. Lopar legnagyobb és leghíresebb strandja az 1,5 km hosszú Rajska plaža, amely mellett számos szálloda és apartman található, valamint a híres San Marino üdülőtelep, amely arról nevezetes, hogy ott található a sziget legnagyobb autós kempingje. A Rajska plaža mellett érdemes kipróbálnia a Sahara és a Ciganka strandot is. A település környékén fekvő öblöcskékben azonban számos apró strand található, amelyeket egytől egyig homok borít.

Lopar két legfontosabb műemléke a Keresztelő Szent János-templom, amelynek névadója az egyházközség védőszentje, valamint a közeli dombon található, 14. században emelt Áldott Szűz Mária-templom. A rabi számszeríjászok nyaranta számos rendezvényen kápráztatják el tudásukkal a turistákat. Lopart elsősorban a kisgyermekes családoknak és az aktív pihenést, sportot és szórakozást kedvelő fiataloknak ajánljuk.

Rab sziget

Rab sziget szállás

International Rab

A Rab – Rab szálloda különleges hangulatú szálloda, melynek egyik oka, hogy Rab város szívében, a tengerre néző sétány közelében található. A város központjában lévő boltok, éttermek, bárok és klubok csupán néhány percre vannak a szállodától. A legközelebbi strandhoz egy bájos mediterrán parkon át vezető rövidke sétával juthat el. A szállodával szemben horgonyzó hajócskák mind arra várnak, hogy egy távolibb strandra (akár nudistastrandra) vihessék Önt.

San Marino Rab

A San Marino Rab üdülőtelep a festői és változatos Loparon, az 1,5 km hosszú, Rajska plaža (Mennyei strand) nevű ismert homokos partszakaszon található. A San Marino sport- és szórakoztató központ az alábbi szolgáltatásokat kínálja vendégei számára: kispályás foci, mini golf, asztali tenisz, kosárlabda, strandröplabda, 9 teniszpálya, diszkó és más gyermekek és fiatalok számára szóló szolgáltatások. Rab várostól 13 km-re található.

Padova Rab

A Rab szigeti Padova szálloda a Prva Padova (Első Padova) öbölben, közvetlenül a tenger partján helyezkedik el. A szálloda saját kikötővel rendelkezik, kisebb hajók és jachtok számára. A szálloda és a hozzá tartozó üdülőtelep-objektumok együttes férőhely kapacitása 433 ágy, melyből 350 ágy a szállodában található. A szobák modern berendezésűek, nagy részük tengerre néző, továbbá fürdőszobával, WC-vel, telefonnal és erkéllyel is felszereltek.