Pyrgos

Pyrgos

Pyrgos sokak által a legszebbnek ítélt települése Santorininek, egyben a legmagasabban fekvő faluja is, ahonnan 360 fokos kilátás nyílik a sziget mindkét oldalára és a tengerre. Kükladikus épületei, és templomai mellett figyelemre méltó borászatokkal rendelkezik, az ültetvények felkeresése jó alkalom a híres helyi bor történetének és termelésének a megismerésére. A bámulatos faluról elterjedt, hogy egykor Santorini fővárosa volt, ám ez nem felel meg a valóságnak.

Pyrgos látnivalók

Pyrgos Fira-tól csak 8 kilométerre, délkeletre fekszik Santorini nyugati felén, az elhelyezkedéséből adóadóan egyedi nézőpontot kínál. A kis faluban keskeny kanyargós utcácskák találhatók, az eldugott sarkokban galériák, üzletek és kávézók bújnak meg. Ugyanakkor az egykori dicsőséges múltról árulkodó kúriák a kevésbé tehetősek fehér otthonaival tökéletes összhangot képeznek. A Fira és sziget egyéb látnivalói felé közlekedő buszjáratok áthaladnak a falun keresztül.

pyrgos

Pyrgos templomai, és velencei kastélya

Santorini szigetén, így Pyrgoson is számtalan kék kupolás templom és kápolna található, a sziget különleges szépségéhez az épületek színe és formája is hozzájárul. A domboldal mentén található a velencei kastély a kasteli, amely egyike Santorini öt erődített kastélyának. Három templom található a közvetlen közelében, a bejáratnál az Agia Theodosi, míg a vár legmagasabb pontján magasodik az 1660-as években épült Theotokou Eisodion templom. A 10. századi Theotokou Komisis Nagyboldogasszony templom kastélytól nyugatra áll, és legrégebbi templom egyike szerte a szigeten.

Profitis Ilias kolostor

Santorini legmagasabb pontja a Profitis Ilias (584 m), a csúcsot Pyrgos felöl vezető úton lehet megközelíteni.

Pyrgos

Itt magasodik a hatalmas 18. századi szentély, amely nyitva áll a látogatók előtt. A török megszállás idején a falai között működött a titkos iskolák egyike. Gazdagon faragott ikonosztáz látható a templom belsejében, de jelentős a szerzetesi levéltára a konyhája és a könyvtára is.

Santo pincészet

A kaldera tetején található az egyik leghíresebb és legszebb pincészet a Santo Wines, amely borkóstolások és esküvői szertartásoknak a helyszíne. Santorini nevezetes a helyi fajtákról, a vulkanikus talajnak és az éghajlatnak köszönhetően a bortermelés hagyománya hosszú időre nyúlik vissza. A Santo Wines túra egyik legjobban ajánlott tevékenység Santorinin, a kóstolás mellett jelentős panoráma helyszín, különösen naplementés időszakokban felkapott

Ikonok és Egyházi Ereklyék múzeuma

A különleges múzeum a helyiek vallásos buzgalmának jelképeként jött létre, Görögország és Santorini vallási hagyományait tükrözi. A felújított kápolna egykor katolikus zárdaként működött, tudni kell, hogy az 1956-os földrengés az épületet súlyosan megrongálta, az értékeket sikerült megmenteni, és később sikerült felújítani. Nevezetes a folklórmúzeumáról, ahol állandó kiállítás keretében helyi, bizánci és krétai ikonok, a helyi mesterségeket bemutató tárgyak és fotók láthatók, amelyek ékes bizonyítéka a sziget egykori jólétének és vallásos hagyományainak. Az egyházi múzeumban ritka bizánci ikonok, az egy egyedülálló fametszet mellett, egy 19. századi sírfelirat és egy hímzett aranymandzsetta tekinthető meg.