perissa

Perissa

Perissa Santorini egyik legnépszerűbb tengerparti települése, a fekete vulkánikus homokja miatt. Azonban nem csak tengerparti élményt nyújt, a közelben találhatók az ókori Thera város romjai, valamint a Thera Ásványok és Fosszíliák Múzeuma.

Miért jó választás Perissa?

Santorini egy kis sziget, az egyik településről a másikra, vagy strandokra könnyen és gyorsan lehet eljutni. Fira-tól kevesebb, mint fél óra az út busszal, vagy taxival bárhova. Oia és a strandok közötti távolság nagyjából 20 perccel több időt vesz igénybe. Perissa Santorini délkeleti felén található, egy kis tengerparti falu, Fira-tól 13 km távolságra. Perissa és a tengerparti települések kifejezetten azoknak kedvező, akik a családos nyaralás alatt a fürdőzésre is hangsúlyt fektetnek, hiszen a kaldera falvak mentén található kis számú strand korlátozottan alkalmas önfeledt lubickolásra.

Perissa beach

Mind a szállás árak, mind az étterem árak Perissában alacsonyabbak Oia és Fira árainál, így költségvetési szempontból sem utolsó megfontolni. Ugyanakkor az ingázás a gyakran és gyorsan közlekedő autóbuszjáratokkal is viszonylag könnyedén oldható meg.

Perissa látnivalók

Míg a kaldera Santorini nyugati felén, addig a strandok legtöbbje a keleti és a délkeleti oldalon találhatók. A szállás kiválasztásában így alapvető szempont, hogy a kaldera mentén lévő, vulkánra néző szállás (naplementével) az elsődleges, vagy a strandolás a tengerparti kikapcsolódás a fontos.

Perissa strand

Santorini strandjainak nagy része sötét vulkanikus homokból, apró kavicsokból áll, a strandokat határoló sziklák lenyűgöző összképet nyújtanak. Perissa főként a strandjáról nevezetes, a Mesa Vouno hegy tövében fekszik. Ez Santorini leghosszabb strandja, gyakorlatilag egybefügg a Perivolos stranddal. Kamarival túraútvonal és rendszeres hajó összeköttetésben áll.

Mesa Vouno hegy és az ókori Thera város romjai

A Mesa Vouno hegy közvetlenül Perissa strandja és Kamari között húzódik, a hegytetőn található meg a nevezetes régészeti lelőhely, az ókori Thera város romjai.

Perissa Achient Thira

Az ásatások feltárták, hogy az ókorban Thera volt a sziget kereskedelmi és vallási központja, és a lakók meglehetősen kifinomult társadalmi életet éltek. A hegy lejtőjén áll egy hatalmas sziklán az apró, fehér Panagia Katefiani kápolna. A hegy lábánál pedig az Agia Irini bazilika maradványai láthatók.

Perissa központi tere, és a Thera Ásványok és Fosszíliák Múzeuma

Perissa északi végén található a legtöbb étterem, a szállások, valamint a buszmegálló és a vízi taxi megállója is. A Mesa Vouno hegyre néz a Szent Kereszt templom, amely a sziget legnagyobb templomainak egyike. A múzeum a templom közelében áll, amely nevezetes arról, hogy nem csak therai, hanem a világ minden tájáról származó kővületeket és ásványokat mutat be. Érdekessége a kalderából származó olajbogyó, vagy a két méter hosszú olajfa ág.