Pasman sziget

Pasman sziget

Pasman egy sziget az Adriai-tengeren, Zadartól délre található, a Zadari-szigetvilág részét képezi. Zadar és Biograd-tól a Pasman-csatorna választja el a szigetet. Pasman a legnagyobb zöld területtel rendelkező sziget Horvátországban, ha a teljes sziget területet vesszük figyelembe. A gyors áramlat, ami 6 óránként változik, a legtisztább adriai vízszakaszt varázsolja a környéknek. A szigetet megközelítőleg 2000 ember lakja.

A Pasman-sziget már a történelem előtti időben is lakott volt. Számos tárgyi bizonyítékot lehet találni a római korból, kő feliratokat és érméket is, melyek megerősítik, hogy a sziget már a római uralom alatt is lakott volt. A Pasman(Postimana) név első megjelenése i.u. 990-re tehető. A történelem során, akárcsak napjainkban a lakosság nagy része földművelésből, olaj termesztésből és halászatból élt.

Pasman sziget

Pasman strandjai

Minden település a szigeten rendelkezik legalább egy stranddal, ami leginkább homokos és sekély vízpartot tudhat magáénak. A strand környékén kávézók és strand bárok sorakoznak turistákra várva. Az északi parton a homokos a tengerpart a jellemző. Tkon és Ugrinic között 7 gyönyörű homokos öböl található. Ezek közül a publikus strandok a Vruljica, Juznja and Ugrinic.

Pasman déli részén, Tkon településen kívül található a Sovinje kemping, amelyik nudista strand partszakasszal is rendelkezik. A többi strand Tkonban leginkább homokos és sekély vízparttal rendelkezik, szóval tökéletes választás lehet családosok számára is.

Pasman sziget

A leghíresebb és a legnépszerűbb homokos strand a Matlovac Zdrelac-ban. A strandot kristálytiszta vízéről és homokos, sekély tengerpartjáról ismerik.  A környező területen számos kávézó, fagyi bolt, röplabda pálya és más szórakoztató építmény található.

A mesés Tratica homokos tengerpart a Kraj településen szintén a tiszta vízéről és rendezett környezetéről híres. Nagycsaládosok számára is ajánlott strand.

Szállás, hotelek és kemping Pasmanon

Mivel Pasman nem kifejezetten turista célpont, így nem található hotel a szigeten. A szállások nagy része leginkább privát házak, ahol apartmanokat vagy szobákat lehet bérelni.

Van továbbá pár panzió is a Pasman szigeten, ahol apartmanokat is lehet bérelni. Az egyik ilyen panzió a 4 csillagos Kruna, ami 20 méterre a tenger mellett kapott helyet. Másik ismertebb panzió még a 3 csillagos Lanterna, ami 50 méterre a központtól, viszont 10 méterre a strandtól kapott helyet. Mindegyik panzió ajánl parkolási lehetőséget a vendégeiknek.

Pasman sziget

Pasman-szigetén 3 kemping terület található. A Kelly, a Lucina és a nudista Sovinje kempingek.

A Lucina kemping egy 7000 erdős területen kapott helyet, amely elég árnyékot kínál a legmelegebb nyári napokon + még egyéb más elfoglaltságokra is alkalmas lehet. A kemping rész 60 kemping helyet kínál és 3 kemping trailert, amelyeket tudsz bérelni és elég férőhelyet kínál 3-5 ember számára. A kempingben található még egy kis étterem, leginkább horvát specialitásokkal, egészségügyi épület, és gyerekek számára pedig játszótér. A hátrányos helyzetűekre is gondolt a kemping, így számos szolgáltatásukat egyszerűbbé és kényelmessé varázsolták.

A sovinjei nudista kemping 2 kilométerre Tkon-tól található. A 3 csillagos kemping 200 vendégnek kínál szállást. A terület leginkább fenyőerdős területen kapott helyet nem messze a tengertől, és két strandot is tud kínálni az ide látogató nyaralóknak. A kempingen belül 2 különböző szabadidős tevékenység közül választhatsz, mint az asztali tenisz, strandlabda, kosárlabda és bicikli bérlés. A kempingben továbbá helyet kapott még egy egészségügyi épület, meleg vízzel rendelkező épületek, mint zuhanyzók, és fürdőszobák hátrányos helyzetűek számára.

Pasman sziget

Pasman látnivalók és szabadidős tevékenységek

Mivel Pasman meglehetősen régóta lakott, így korai archeológiai tárgyak, látnivalók se ritkák a szigeten, mint például az ókori időkből fennmaradt leletek. Fontos megjegyezni, hogy az illírek által épített Gradine település a sajátos primitív magasan helyet kapott erődítményével és a 12. századból származó Szent Mihály szobrával érdemes látnivalónak ígérkezik.

A Tkon település alatt a mesés Cokovac-dombon kapott helyet a Bencés Szent Cosmas és Danien kolostor, amely történelme 1125-ig nyúlik vissza. A kolostor a Glagolita irodalom és liturgia központja. Az itt található  gótikus templom egy régebbi román templom romjaira épült.

Kraj kistelepülésnél található egy ferences kolostor, amit 1390-ben építettek. A kolostort 1557-ben újították fel és érdemes meglátogatni a múzeumot is, amelyik számos nagy értékű képnek ad otthont. Pasman szigete mindenféle mediterrán zöldséggel, növénnyel borított. Számos fenyőfajta, szőlészet és olajfa-ligetek tarkítják a tájat és az illatfelhő ami körbeveszi a szigeten az egyszerűen leírhatatlan.

Pasman sziget

A sziget remek geográfiai elhelyezkedésének köszönhetően ideális választás lehet, ha szereted az egy napos túrákat. Mivel a sziget közel van Zadarhoz, így könnyen átjuthatsz Zadarba és körbenézhetsz a városban, vagy akár meglátogathatsz egy közeli nemzeti parkot is, mint a Kornati, Krk vagy akár a Paklenica. Természetesen a Telascica és a Vrana-tó természetvédelmi park sincs messze.

Észak-Dalmáciában lehetőséged van még raftingolni a Zrmanja-folyón, ha esetleg az aktív sportok kötnének le inkább.

Az Adriai-tenger partján található városokat is meglátogathatod, mint Sibenik, Trogir, vagy akár Split városát. Ha esetleg a kisebb, meghittebb városokat szeredet, akkor Biograd na Moru, Rogoznica vagy Primosten az ajánlott.

Ha a szomszédos Ugljan-sziget vonzza a fantáziádat, akkor érdemes megjegyeznem, hogy a Pasman-szigettel híd összeköttetésben van, így autóval könnyen megközelíthető.

Pasman sziget

Pasman éttermei és a speciális ételek

Pasman gasztronómiája a mediterrán összetevőkön alapszik, mint a hal, zöldségek, a háztartásban termelt különlegességek, dalmát füvek, mint a rozmaring, babérlevél vagy a kiemelt minőségű Dalmát olíva olaj. Számos specialitást azért még érdemes hozzáadni a listához, mint a dalmát prosciutto, amit a bura(északi szél) tesz tökéletessé, vagy a sózott sajt a Pag-szigetről. A sziget egyik legjobb étterme a Tamaris, ahol mindenféle dalmát specialitást megkóstolhatsz. Ha esetleg helyi ételre vágynál és szeretnéd megismerni jobban a dalmát atmoszférát, akkor ajánlott a Konoba kocsma meglátogatása.

Pasman sziget és a vásárlási lehetőségek

A szigeten találhatsz pár mini szupermarketet, ahol megvehetsz minden szükségeset, ami a mindennapi élethez szükséges. De azért érdemes megjegyezni, hogy a sziget árai picit magasabbak, mint a szárazföldön. Ha valamit mégis vásárolni akarnál, akkor érdemesebb Zadarba átugrani, ahol olyan szupermarketekben vásárolhatsz, mint a Konzum, Kaufland vagy a Lidl.

Pasman-sziget és az éjszakai élet

Nincs nightclub a Pasman-szigeten, de azért pár ital erejéig beülhetsz a bárokba. Mivel a sziget tele van kis apróbb falukkal, ezért szinten mindenhol találkozhatsz a halászok estéjével vagy más fajta fesztivállal, ahol megkóstolhatod a dalmát kajákat, vagy borokat és elmélyedhetsz a helybéliek tradícióba és életvitelébe. Ha esetleg mégis partyzni akarnál, akkor érdemes Zadart választanod.

Pasman sziget

Pasman megközelítése

Mindegy milyen járművel akarsz eljutni a szigetre, először Zadart kell célba venned vagy Biograd no Morut- ahol kompra tudsz szállni. Ha Zadarból utaznál, akkor el kell menned Ugljan-ba ahonnak folytathatod az utadat Pasmanra, mivel a két sziget híddal van összekötve. Biogradból közvetlen komp járat van Pasmanra- A kompok gyakran járnak és az utazás körülbelül 25 perces.