Kurfürstendamm Berlin

Kurfürstendamm

A Kurfürstendamm, becenevén Ku’damm nemcsak Berlin, de Németország legismertebb és legtöbbször emlegetett sugárútja. Mítosz és legenda, szórakozó és vásárló negyed, politikai események tanúja, turisztikai vonzáskörzet, művészek és entellektüelek munka- és élettere.

A kelet-nyugati irányban 3,5 km hosszan húzódó út a Charlottenburg-Wilmersdorf negyedben a Breitscheidplatz-ot (itt van a Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche) köti össze a Grünewald-ban levő Rathenauplatz-cal. Ha végigsétálunk rajta, történelmi műemlékek, számos üzlet, étterem, kávézó, mozi, színház, és a híres KaDeWe áruház (Kaufhalle des Westen) mellett visz utunk. A turisták számára nem kihagyható program flangálni az életteli Ku’damm-on!

Kurfürstendamm Berlin

A Damm először csak poros út volt, ami II. Joachim brandenburgi választófejedelem kívánságára a királyi palotát kötötte össze az 1542-ben épült Grünewald vadászkastéllyal. “Churfürstendamm” néven először egy 1685-ös térképen szerepel. Bismarck 1873-ban rendelkezett arról, hogy a Damm-ból a párizsi Champs-Elysées mintájára épüljön egy 53 m széles út. 11 évvel később, 1886. május 5-én pöfögött rajta végig az első villamos. Ezt a dátumot tekintik a Kurfürstendamm születésnapjának.