Vilmos császár emléktemplom

Vilmos császár emléktemplom

Charlottenburg negyed legismertebb látnivalója a mementóként meghagyott, a berliniek által csak “lyukas fognak” nevezett Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. Az evangélikus templom a Kurfürstendamm és a Budapester Strasse közötti Breitscheidplatz-on magasodik.

A Kaiser-Wilhelm-Kirche felépítését nagyapja, I. Vilmos császár tiszteletére II. Vilmos császár szorgalmazta. A Franz Schwechten építész tervei alapján gótikus elemekkel ötvözött neoromán stílusban konstruált soktornyú épület 113 méteres főtornya Berlin legmagasabb tornya volt akkortájt. A templom belső kialakítása is pompásra sikeredett, szép mozaikokkal és freskókkal díszítették. Az építkezés 1891-től 1895-ig tartott.

Kaiser-Wilhelm Gedächtniskirche Berlin

A II. világháború alatt – 1943-ban – a Berlint ért bombatámadás a templomot a ma is látható 71 méteres torony-maradvány kivételével földig rombolta. A háború befejeztével a megmaradt toronyrom sorsán kialakult heves, nyílt vita úgy végződött, hogy nem bontják le, hanem építész-technikailag biztosítják, megerősítik, maradjon meg háború ellenes emlékműként úgy, hogy kibővítik. Így lett egyben Berlin haló poraiból való feléledésének jelképe is.

A ma látható Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche 1961 decemberére készült el Egon Eiermann tervei alapján. Az újonnan emelt négy épületrész (új templom, új torony, kápolna, emlékcsarnok) a romot közre fogja. Az új templomnak a nagyrészt kék szín különböző árnyalataiban pompázó üvegfala Gabriel Loire tervei alapján készült Chartres-ban.. Összesen több mint 30 000 üvegmozaik-darabot készítettek, amiket betonelemekbe ágyazva szállítottak Berlinbe. A kék szín dominanciájának az a magyarázata, hogy a kék a béke színe.

Vilmos császár emléktemplom Berlin

Cím

Breitscheidplatz 1
10789 Berlin

Nyitva tartás

Templom
minden nap 9:00 – 19:00

Emlékcsarnok
h-szo: 10:00 – 18:00
v: 12:00 – 17:30