Kréta nyaralás

Kréta nyaralás

Görögország legnagyobb szigete Kréta, mely igen közkedvelt célpontja a nyaralóknak. Legszebb természeti látványossága a Szamaria-szurdokvölgy Nemzeti Park, mely Európa legnagyobb szurdokvölgye. Kréta a minoszi kultúra szülőhazája, mely i.e. 2500 körül élte aranykorát.

Samaria szurdokvölgy

Ez volt a legkorábbi európai civilizáció, központja Knósszosz volt, mely a minoszi civilizáció vallási és politikai központja volt, a leghatalmasabb bronzkori épületegyüttes, mely 1500 helyiséggel rendelkezett.. Ezt az épületegyüttest a XIX. században tárták fel, majd rekonstruálták. A romok ma is megtekinthetők. A civilizáció hanyatlásának oka teljességgel ismeretlen, csak feltételezések léteznek. Leghihetőbb magyarázat a földrengés lehetősége, melynek hatására akár egész Kréta elnéptelenedhetett.

Knósszoszi Palota

A romok Iraklionban találhatók, mely ma is Kréta központja. A mai várost a IX. században alapították. Legnagyobb műemléke a velencei erőd, mely a XVI. századból maradt ránk. Az egykori városfal ma is áll, hossza 3 km. További látnivalói a városnak a San Marco székesegyház, a Morosini-kút, a Régészeti Múzeum és a Történelmi Múzeum.
Gouves kisebb üdülőhely a fővárostól 18 kilométerre, egy hagyományos krétai kisváros. Akkor érdemes ide jönni, ha igazán nyugalmas nyaralásra vágyunk. Hersonissos közel esik ehhez a településhez, mely egy nyüzsgőbb nyaralóhely, telve éjszakai szórakozóhelyekkel. Tengerpartja homokos és sekély.

Agios Nikolaos

Kelet-Kréta központja Agios Nikolaos, mely a század elején még egy kicsi falu volt, mára jelentős üdülőfaluvá vált. A térség másik nagyon vonzó nyaralóközpontja Malia, melynek éjszakai életét rengeteg taverna és diszkó biztosítja, itt jártunkkor érdemes megtekinteni a maliai palotát. Ezen a területen találjuk Zeusz szülőhelyét, a Deikté barlangot. A legenda szerint Zeusz apja Kronosz megölte összes gyermekét, hogy megőrizze hatalmát az istenek felett. Felesége, Rheia ebbe a barlangba menekült és itt szülte meg Zeuszt, táplálását nimfákra, őrzését démonokra bízta. A barlang Psichro község mellett található. A térség másik nevezetessége a Milatos cseppkőbarlang, mely az 1823-as szabadságharc idején nyújtott menedéket a görögöknek.

Sitia

Kréta keleti partvidékén Sitia a terület központja, melynek jellegzetes látnivalója egy jó állapotban fennmaradt velencei vár. Itt található Lerapetra város, mely főként mezőgazdasági központ, de hatalmas homokos strandjai vonzzák a turistákat. Makrigialos üdülőfalu szintén aranyhomokos parttal rendelkezik, főként azok számára ideális, akik nyugodt nyaralásra vágynak. Nyugat-Kréta egyetlen említésre méltó települése Hania, melyet a XVI. században építettek a velenceiek, városfala mai napig látható. A török uralom ideje alatt ez a város volt Kréta központja. A város mai napig középkori hangulatot áraszt, érdemes megnézni.