Cres sziget

Cres sziget

Cres sziget a legnagyobb (Az Adriai szigetek 16%-t teszi ki 513 km2-es méretével) az Adrián található szigetek közül. A Horvátországhoz tartozó Cres a Kvarner-öböl északi részén található. Cres szigetének déli részén, pontosabban Osor városánál egy felvonóhíddal van összekötve Cres Losinj szigetével.  A sziget partvonala 66 kilométer hosszú, kisebb öblökben és kavicsos strandokban gazdag. Az északi és a keleti rész inkább meredekebb és durván sziklás. Édesvízi tava a Vransko jezoro, aminek a felszíne a tengerszint felett helyezkedik el 74 méter mély.  A tó vize kiemelt minőséggel rendelkezik, sőt ez a tó az egyike azon kevés tónak, amely a legtisztább európai tavak listáján is szerepel. Pont ezért nem lehet megközelíteni a tavat, hogy megóvják természetvédők a jövő generáció számára a tó tiszta vízét.

Cres sziget

Pár magánkézben levő apartman mellett, lehetőséged van két hotel közül választani a szigeten. Az egyik a Kimen Cres-ben, míg a másik az Zlatni lav Martinscica-ban van, plusz 4 autós kemping hely található Cres, Martinšcica, Belo és Valun településeken.

A sziget északi partja gazdag a vörös tölgyekben, gyertyánban, szilfa és gesztenyeerdőkben, míg Cres középső és déli részén leginkább a macchia nevű bozót az egyeduralkodó. Az emberi jelenlétet remekül tükrözi a szigeten a több ezer olíva fa, amely kiemelt bevételi forrása a sziget lakóinak a turizmus és a halászat mellett. Kutatásoknak köszönhetően mintegy 1100 növényfajt azonosítottak, melyek közül 939 őshonos. A sziget tavasszal egy egyedi élményt képvisel az idelátogatók számára, köszönhetően a virágzási időszaknak, mikor is a levegő tele lesz a különböző növények virágporának az illatával. Cres víze meglehetősen tiszta és a delfinek előszeretettel tartózkodnak a sziget körül. A Cres körül található delfin populáció 100-150 körülire becsülhető. A meredekebb, megközelíthetetlenebb keleti oldala a szigetnek egy madárvédelmi terület és az egyik kihalásban élő madárfaj, az Eurázsiai Fakó Keselyű otthona. Továbbá több, mint 90 madárfaj él a szigeten.

Cres sziget

Cres sziget megközelítése

Cres szigetének megközelítésekor Cres városát célszerű megemlíteni. A sziget legfontosabb csomópontja, ezáltal a kikötője is kiemelt fontossággal bír. Merag kikötője komp összeköttetésben áll Valbiska (Krk sziget) városával, így Magyarországról megközelítve a legideálisabb átkelőhely lehet Cres, illetve Losinj felé haladóknak. Krk szigetét egy híd köti össze a szárazfölddel.

Cres sziget

Cres városa

Cres egy megerősített város, amit a sziget nyugati részére építettek, a sziget gerince alatti területre, ahol a történelem előtti település és ősi erődítmény (Crexa és Crepsa) volt. Cres már a történelem előtti időkben is lakott volt.. Az egyik legismertebb kulturális és történelmi emlékműve a városnak a Petris család palotája a 15 századból. Ez a legrégebbi gótikus építésű patrícius palota a szigeten, ami napjainkban egy múzeumnak ad otthont. A város nagyon hasonlít jó pár olasz falura, melyet a Velencei korban építettek, mivel az épületek nagy része a 15-16. században épült.

cres varos

Lubenice

Az egyik legérdekesebb helyek egyik Lubenice városa, amely egy 382 méteres magasságban található szakadéknál kapott helyet. Ez a kis köves városka vagy inkább erődítmény, amely Horvátország vidéki építkezésének iskolapéldájaként szolgál: egy mesés település középkori emlékművekkel és öreg kő házakkal. Pár vallásos épület tudott csak ellenállni az évszázadoknak, így leginkább csak a Sveti Ivan-öbölre és a mesés kavicsos partjára való kilátás vigasztalhatja az ide látogató turisták egy részét.

lubenice cres

Beli

Beli az egyik legrégebbi települése Cres szigetének és ezáltal talán a legfontosabb is. A fellegvárszerű település egy magas dombon kapott helyet a sziget északkeleti oldalán. A városban egy környezetbarát központ, a “Caput Insulae” kapott helyet, amely részt vesz a sziget biodiverzitásának megőrzésében, az eredeti értékek védelmében és a kulturális és történelmi hagyaték fenntartásában. Nem mellesleg az Eurázsiai Fakó Keselyű védelmét is támogatja a szervezet. A maradat a város körül lehet leginkább megtekinteni.

Beli cres

Martinšcica

Martinscica egy meglehetősen új város és a legsíkabb partszakaszon kapott helyet Cres szigetén. A kis szerethető városka gazdag mediterrán növényzettel lett megáldva és kiemelten család és kempingbarát övezet. A meseszép partjaival, az érintetlen természetével és az aktiv vakációra éhező turisták kiszolgálásával remek választás lehet a legtöbb turista számára. A várostól nyugatabbra található a part mentén a Szent Márton templom, amiről a város később a nevét is kapta.

Martinscica cres

Valun

A Valun-öböl déli részén, két lenyűgöző kavicsos strand között terül el Valun városa. A festői part menti település közepén egy kis lebilincselő kikötő kapott helyet. A város elsődlegesen a kempingező és családos turisták fogadására rendezkedett be. A város híres a Valun tábláról, ami feltételezhetően a 11. században készült. Eredetileg egy sírkő volt és latin és óhorvát jeleket is tartalmaz. A jelekből arra következtetnek a régészek, hogy ebben az időben a római családok együtt éltek a horvátokkal a szigeten.

Valun cres