Zebegény

Zebegény

Zebegény a festői Dunakanyar települése, nevezetes látnivalója az erdélyi templomok mintájára épült plébánia templom, és a község feletti Kálvária-dombon álló Trianoni emlékmű, amely már a Duna felől is jól látható. Az emlékmű mellett álló kilátóból páratlan panoráma nyílik a településre, a Dunára és a Pilisre.

Zebegény látnivalók

Zebegény lenyűgöző természeti környezete miatt igen kedvelt úti cél. Pest megye északi részén a Börzsöny lábainál a Duna bal partján, Nagymaros és Szob között található. Zebegény életében jelentős változás akkor állt be, amikor 1910-26 között Kós Károly és művésztársai egy pezsgő művésztelepet hoztak létre, majd ezt követően sorra épültek a természeti környezetbe illő nyaralóvillák is. Habár lakossága nagyjából 1200 főre tehető, a nyaralószezonban a háromszorosára duzzad fel. Szabadstrandja a közelmúltban újult meg, amely ideális a forró napokon egy hűsítő csobbanásra.

Zebegény

Havas Boldogasszony-templom

Zebegény első temploma a Kálvária-domb sziklájába vájt szentélyből és az előtte álló épületből állt. 1749-ből származó harangja később átkerült a Havas Boldogasszony tiszteletére emelt plébánia templomba, amely a település kiemelt látnivalója. A szecessziós stílusú templom az erdélyi templomok stílusában épült meg Kós Károly tervei alapján, a freskók pedig Kőrösfői- Krisech Aladár tervei alapján készültek el.

Hétlyukú völgyhíd

A Budapest-Pozsony vasútvonal építése Zebegény életében is jelentős változást hozott, az 1851-ben átadott Vác-Párkánynána vasúti szakasz átadását követően kezdték megépíteni a hétlyukú boltozott völgyhidat, és a monarchia stílusú vasútállomás épületét, amelyek a település turisztikai látványosságai.

Kós Károly kilátó

A Zebegény fölötti Kálvária dombon áll a 2015-ben átadott Kós Károly kilátó, ahonnan jól belátható a Duna és a Pilis vonulata. A vörösfenyőből készült kilátó egy templomra emlékeztet, alsó része pedig egy székely kaput formáz. A falu főterétől pár perces sétával közelíthető meg, akár kisgyermekkel érkezők számára is ajánlható.

Trianoni emlékmű együttes

A kilátó mellett található Zebegény egyik fő turisztikai látványossága, a Trianoni emlékmű, amely már több kilométernyi távolságból is jól látható a Duna felől. A Nemzeti Tragédiák Emlékhelye Trianoni emlékhelyként működik, és magába foglalja a félárbócra eresztett Országzászlót, a Hősiemléket, valamint a kápolnában felszentelt Nemzeti Emlékezés Harangját.

Zebegény Trianoni emlékmű

Napraforgó-házak

A Dunára néző Napraforgó-házak a falu egykori főútján sorakoznak. Itt működött egykor gr. Károlyi Lászlóné gyermekparadicsoma, aki a Duna-parti virágnyaralókat magyar népművészeti stílusban rendezte be. A Napraforgó-házak színe egykor jellegzetes encián kék volt, azonban egy része idővel átfestésre került, ma jelentős utcakép, és helyi védettséget élveznek.

Hajózástörténeti Múzeum

A magánmúzeumot Farkas Vince hajóskapitány alapította. Napjainkban hazánk legnagyobb hajózási gyűjteményét tartalmazza. A kapitány saját házában lévő múzeum a távoli útjáról hazahozott hajózási eszközöket, tárgyakat, helyi relikviákat és saját maga által készített hajómodelleket is tartalmaz, a kiállítás 1984-ben nyílt meg. A múzeum április 1. – október 31. között naponta 09-18 óra között látogatható.

Fotó: Tripadvisor.com