Zaton

Zaton

Zaton egy csendes turista paradicsom két történelmi város, Nin és Zadar között, pontosabban 13 kilométerre északra Zadar-tól és 5 kilométerre délre Nin-től. A város a tökéletes keveréke a az álmodni való éghajlatnak, természetes szépség, gazdag kulturális örökséggel és a különleges dalmát építészettel. Zaton  ideális turista célpont lehet mindenki számára, aki szereti a tengerpartot és a napsütést.

A több száz éves fenyőfák árnyékában a mesés homokos tengerpartok kristálytiszta vízénél Zaton egy tökéletes nyaralási választás lehet nagycsaládosok számára is egyaránt.

Zaton

Zaton strandjai

Zaton strandjai 1,5 kilométeres szakaszt fednek le az adriai-tenger partszakaszán és a strandok elsősroban a turista szállásoknál található. A parton találhatsz számos szórakoztató épületet, mely tökéletes lehetőséget kínál, ha esetleg eleged lett a napból és a sok tengervízből. Zaton strandjai kék zászló minősítéssel rendelkeznek, ami egyértelműen tükrözi, hogy a szolgáltatások és a víztisztaságok minősége kiváló. Sekély sós vizek és kavicsos partszakasz teszi Zatont a tökéletes üdülőhellyé kisgyermekes családosok és azon kalandot kereső emberek számára, akik egy feledhetetlen nyaralást szeretnének az Adriai-tenger partján. A legtöbb helyen található kiegészítő és épület a strandokon: külső zuhanyzók, újságos kioszkok, öltöző kabinok, sport boltok, strand felszerelést áruló boltok, nyilvános wc-k és élelmiszer boltok.

A strandokhoz közel egy sűrű fenyő erdő kapott helyet, amely a tikkasztó nyári melegben tökéletes árnyékot tud nyújtani a megfáradt turistáknak. Amennyibe pedig jól esne egy kávé, vagy egy kis nasi. akkor a helyben található kávézók és éttermek minden igényt ki tudnak elégíteni.

Zaton strandok

Zaton kemping

A Zaton városában található kemping egy mesés öbölben található a fenyőfák árnyékában. Remekül felszerelt 1300 helyes terület számos mobil házzal, amik légkondicionált, gazdagon felszerelt belsővel rendelkeznek és a tökéletes kényelmet kínálja a szűkösebb pénztárcájúak számára.

Zaton látnivalók

A gazdag gasztronómiai felhozatal mellett Zaton kényelmes szállásokat és meseszép partokat kínál az ide látogató turistáknak. A vízpart körül lehetőséged van vízibiciklizni, teniszezni, strand focizni, jetskizni, homok focizni, vizisíelni, banánozni, röplabdázni, búvárkodni és még folytathatnám így egy darabig Zaton kínálatát. Emellett lehetőséged van számos közeli nemzeti parkba és természetvédelmi területre is ellátogatni, nem mellesleg Nin és Zadar történelmi városok is csak pár kilométerre vannak.

Zaton környékén a következő történelmi és építészeti maradványokat találhatod:

  • 11. századi Szent Miklós keresztény  templom
  • “Kastelina” torony a 16. század végéről, amit a velenceiek építettek az Ottomán birodalom elleni védekezéshez
  • Liburniai hajók maradványai i.e. 1. századból
  • Liburniai sírok, temetkezési maradványok

Zaton

Egynapos utazási lehetőségek Zatonból

  • Plitvicei Nemzeti Park
  • Paklenica Nemzeti Park
  • Krk Nemzeti Park
  • Maslenica-hídról bungee jumping
  • A közeli Nin felfedezése
  • Zadarban egy nap is tökéletes választás lehet

Vásárlás Zatonban

Zatonban szinte mindent megtalálhatsz, amire szükséged lehet a nyaralásod alatt. Számos kioszk üzemel, ahol újságot vásárolhatsz magadnak, de természetesen sport boltok, élelmiszer boltok, szupermarketek, szuvenír boltok várnak téged a nyári szezon alatt. Ha szeretnél friss halat, gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztani, akkor remek lehetőség lehet számodra a piac, ahol mindenből találhatsz magadnak korlátlan mennyiségű friss terméket. Ha ékszer bolt, hajszalon, masszázs szalon, internet kávézó, pénzváltó vagy ATM érdekelne téged, akkor sem kell messzire menned, viszont nagyobb bevásárláskor érdemes ellátogatni Zadarba.

Zaton

Zaton éjszakai élet

Mivel Zaton egy szezonális üdülőhely, így nyáron szinte minden igényt kielégítő éjszakai élettel rendelkezik. Élő zene, koncertek, dalmát énekes csoportok(klape), népzene és kulturális programok sokasága lehetővé teszi számodra, hogy egy olyan helyre látogass ahol tényleg zajlik az élet a szezon alatt. Ha szeretnél egy jó diszkót a városban, akkor a Saturnus lesz a neked való.

Zaton megközelítése

Számos távolsági járat közlekedik a városon keresztül Zadar és Nin között. A busz jegy Zaton – Zadar szakaszon megközelítőleg 13 kuna.

A legközelebbi repülőtér a környéken Zemunikban(25 kilométerre Zatontól) van, közel Zadarhoz, ami 30 perces utazást jelent. Ha esetleg repülővel érkeznél Zemunikba, akkor elsődlegesen Zadarba kell beutaznod és innen tovább Zaton felé.

Zaton Budapesttől 637 kilométerre található, ami megközelítőleg 6 óra utazási időt jelent. Megközelítése nem igazán nehézkes köszönhetően az autópályának. Budapestről az M7-esen kell haladni Letenyéig, majd ezt követően Zágráb lesz az irány. Zágrábot az elkerülőn kikerülve Rijeka felé kell haladni egészen Bosijevoig. A kis falut elhagyva az A1-es autópályára kell lekanyarodni. Az utat egészen Zadar lehajtóig kell követni. Zadarnál pedig a 306-os út visz egészen Zatonig.

Zaton

Zaton időjárás

Zaton az Adriai-tenger partján található és mediterrán éghajlatot tudhat magáénak. Ez azt is jelenti, hogy az időjárás nyáron meleg száraz, télen pedig enyhe, leginkább esős. Telente 0 fok alá ritkán megy a hőmérséklet, így nem meglepő, hogy Horvátországban ritkán látnak havat a tengerparton élő helybéliek. Amennyiben nyáron a városba utaznál, akkor csapadékra nem kell számítanod, így ha esetleg beborulna az idő, akkor is egy-egy órát követően ismét 30-35 fok körüli hőmérséklet a garantált. Nyaranta megközelítőleg 2-3 nap a beborult napok száma, így nehéz belefutni olyan időszakba, mikor a teljes nyaralás alatt rossz idő lenne Zatonban.