Zalakaros

Zalakaros

Zalakaros gyógyüdülőváros a Balatontól 35 km-re található. Nemzetközi hírét az 1962-ben feltárt 96 °C-os, ásványi anyagokkal dúsan telített termálvizének köszönheti. Magyarország 6. legnagyobb gyógyfürdőjét, a zalakarosi gyógyfürdőt megnyitása óta több mint 23 millió ember kereste fel.

A több mint 2300 méter mélyből feltörő kénes, jódos-brómos gyógyvíz főleg mozgásszervi, nőgyógyászati és idegrendszeri betegségeket gyógyít. Az egész évben üzemelő – 1965-ben megnyílt – fürdő szinte évente új attrakciókkal bővül. A hagyományos gyógymedencék mellett ma már sportmedence, fedett és szabadtéri élményfürdő, hullámfürdő, óriáscsúszda és gyógykert is várja a Zalakarosra látogatókat. A fürdőben gyógycentrum és terápiás részleg üzemel.

Zalakaros Magyarország legvirágosabb városa, már elnyerte a Virágos Magyarországért verseny fődíját is. Mindez meglátszik az ország egyik legkisebb városának arculatán. Parkerdő, sétányok, gondozott pázsit, üde virágágyások mindenütt. Az évi közel egymillió látogató nem okoz zsúfoltságot, a település szerkezete a legnagyobb vendégforgalom mellett is kényelmet, tágasságot sugároz.

A település szinte minden napra kínál programot, amely a város honlapján naprakészen megtalálható. Kiemelkedik ezek közül is a Karosi Nyár programsora, a Karos Kupa Nemzetközi Sakkverseny valamint a Karos Város Napjai. Népszerű a vendégek körében a Bornapok, ahol megkóstolhatják a helyi szőlőfajtából előállított bort, a Tónait. A város és környezete kiválóan alkalmas az aktív szabadidős tevékenységekhez, így például a kerékpározáshoz, a lovagláshoz, horgászáshoz és vadászathoz. Az idelátogatók sétálhatnak a város parkjaiban, bejárhatják a Parkerdő útvonalait és hosszabb-rövidebb túralehetőségek közül is választhatnak. Feltétlenül érdemes bejárni Zalakaros környékét is.

Nagy élmény a mindössze 15 km-re levő Kis-Balaton fokozottan védett természetvédelmi területén meglesni az egyedülálló, védett madárvilágot, végigmenni a tanösvényen, megnézni a Kis-Balaton élővilágát és természeti környezetét bemutató állandó kiállítást, vagy bérelt bringával végigkarikázni a környéket. A kisgyerekek szórakozásáról vízi játszótér gondoskodik.

A Zalakaros környéki kis falvak, mint Galambok, Garabonc, Kisrécse, Nagybakónak, Zalamerenye és Pat község mindegyike tartogat valamilyen érdekes kulturális vagy természeti látnivalót. A különleges kápolnapusztai Bivalyrezervátum (Balatonmagyaród községtől néhány km-re) a bivalyok természetes körülmények között való életébe enged bepillantást.

De ha mégis egy kis városias nyüzsgésre vágynánk, Zalakarosról könnyedén ellátogathatunk a közeli Nagykanizsára vagy Keszthelyre.