Wieliczka sóbánya

Wieliczka

A több mint 800 éves wieliczkai sóbánya Lengyelország egyik leglátogatottabb turista célpontja. Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő sóbánya folyósóinak hossza több mint 300 km, míg a turistaútvonalak hossza meghaladja a 3 km-t. A sóbánya érdekességei a sóban kivájt folyosók, kápolnák, szobrok és csillárok.

Wielicka Lengyelország déli részén, Krakkó közvetlen szomszédságában fekszik. A  település legfőbb látnivalója a középkori sóbányája. A wieliczkai sóbánya Lengyelország egyik leglátogatottabb turista célpontja, évente kb. 700 ezer látogató érkezik évente a világ minden tájáról.

A wieliczkai sóbánya a világ egyik legrégibb, a 13. század óta megszakítás nélkül működő bányaüzeme. A sóbánya mélyén mintegy 3,5 kilométer hosszú, látogatható turistaútvonal vezeti végig a turistákat a sóba vájt folyosók, tárnák mentén. A sóbánya érdekességei a sóban kivájt folyosók, kápolnák, szobrok és csillárok

A sóbánya egyik legfontosabb látnivalója a 101 méteres mélységben található, a sóbányászok védőszentjének emelt Szent Kinga-kápolna. A kápolna külön érdekessége a sótömbből kifaragott csillárok és a sószobrok. A földalatti sóbányamúzeumban régi bányászeszközök és a bánya történetét illusztráló dokumentumok láthatóak.

A középkori sóbánya szerepel az UNESCO “Világörökségi listáján is. A sóbányában létesített szanatórium jóddal telített sós levegője tisztítja a légutakat.

Wieliczka megközelítése Krakkóból a legcélszerűbb, a városból minibuszokkal vagy az elővárosi vonatokkal is eljuthatunk Wieliczkába.